Darovanie krvi: Ako ohrozuje silných kávičkárov?

Každé dve sekundy potrebuje len v Európe niekto transfúziu krvi. Darovanie jedného pol litra krvi vie zachrániť až tri životy. Potenciálni darcovia sa často vyhýbajú tejto ušľachtilej aktivite z dôvodu zlej skúsenosti v minulosti, zo strachu z ihiel alebo odstrašujúcich mediálnych prípadov kontaminácie krvi.

Každé dve sekundy potrebuje len v Európe niekto transfúziu krvi. Darovanie jedného pol litra krvi vie zachrániť až tri životy. Potenciálni darcovia sa často vyhýbajú tejto ušľachtilej aktivite z dôvodu zlej skúsenosti v minulosti, zo strachu z ihiel alebo odstrašujúcich mediálnych prípadov kontaminácie krvi. Ak sa rozhodnete darovať krv, pre zdravotný personál ste už hrdina, aj keď jej odobratie budete všelijako (bolestivo) prežívať.

.

Čo jesť a piť?

Ak ste pravidelným darcom, odporúča sa kontrolovať stravu bohatú na železo. Koniec koncov, anémia je jedným z kritérií pre vylúčenie darovania krvi. Na železo bohaté potraviny sú špenát, červené mäso, ryby a fazuľa.

Pred darovaním krvi by ste mali jesť plnohodnotnú stravu a vyhnúť sa jedlám s vysokým obsahom tuku, ako sú hamburgery, zmrzlina či plnotučné mliečne výrobky. Pred samotným darovaním krvi musíte prejsť testami na zistenie prípadnej infekcie. A práve mastné a tučné potraviny môžu interferovať s týmito testami.

Súvisiace odkazy:

Vždy treba vypiť aspoň dva dcl vody. Konzumácia vody vám pomôže vyhnúť sa mdlobám. Pred odberom nepite alkohol najmenej 48 hodín. Po darovaní krvi by ste mali prijať viac tekutín než je normálne, aby ste doplnili to, čo ste stratili krvou.

Čo so sebou?

Prichádzajte do transfúznej stanice v oblečení, ktoré sa môže ľahko z vašich rúk vyzliecť alebo vykasať hore. Nezabudnite si identifikačnú kartu, občiansky alebo vodičský preukaz. Samotný proces darovania krvi trvá asi hodinu. Ak sa nebudete chcieť zapájať do zvukovej kulisy stanice, prineste si niečo na zábavu, ako knihy alebo MP3 prehrávač.

.

Čo robiť po darovaní?

Keď ste už v krvnej banke nechali svoju vzácnu tekutinu, dostanete ľahké občerstvenie, najčastejšie džús a sušienky. Pomáha to doplniť tekutiny, ktoré ste za tú hodinu stratili. Do štyroch hodín zjedzte nejaké plnohodnotné jedlo. Rozhodne sa nijako fyzicky nenamáhajte. Určite nechoďte v ten deň do posilňovne.

Ak máte pocit na omdletie, ľahnite si s nohami vyvýšenými nad srdce. Pokiaľ zlý pocit neprejde alebo sa necítite dobre, volajte urgentnú pomoc. Trvá zhruba osem týždňov, kým telo nahradí železo stratené pri darcovstve krvi. Po približne dvoch mesiacoch môžete ísť darovať krv znova.

Účinky kávy na vašu krv

Úspešné darovanie krvi znamená, že budete dostatočne hydratovaní. Krv sa z veľkej časti skladá z vody. Aj malé darovanie krvi znižuje krvný objem o 8 až 10 percent. Pitie veľa vody, mlieka a džúsu vám môže pomôcť nahradiť stratené tekutiny. Kofeínovým nápojom je ale potrebné sa vyhnúť. Kofeín sa správa ako mierne diuretikum, ktoré môže spôsobiť zvýšené straty tekutín a prispieť k rýchlejšiemu nástupu dehydratácie. Mal by byť konzumovaný v obmedzenom množstve alebo sa mu treba úplne vyhnúť. Medzi príznaky miernej dehydratácie patrí únava, sucho v ústach a znížená frekvencia močenia.

UPOZORNENIE: Národná transfúzna služba urgentne potrebuje pomoc darcov krvi

„Na všetkých pracoviskách Národnej transfúznej služby celého Slovenska sme zaznamenali pokles zásob krvi,“ uviedla riaditeľka Národnej transfúznej služby SR Renáta Dundová. Potrebné sú všetky krvné skupiny, najmä však krvná skupina A Rh pozitív a všetky krvné skupiny s Rh negatívnym faktorom. Darcovia krvi môžu prísť na všetky pracoviská Národnej transfúznej služby SR počas pracovných dní od 7:00 do 14:00 a každý utorok od 7:00 do 17:00.