Problémy mamičiek: Ako dojčiť hladné dvojčatá?

Dojčením poskytujete svojim deťom tú najlepšiu možnú výživu, ale môže to byť problém, keď sa snažíte dojčiť dve deti naraz. Žiadne dve deti totiž nie sú rovnaké, dokonca ani dvojčatá. Frekvencia a čas sa môžu meniť.

Dojčením poskytujete svojim deťom tú najlepšiu možnú výživu, ale môže to byť problém, keď sa snažíte dojčiť dve deti naraz. Žiadne dve deti totiž nie sú rovnaké, dokonca ani dvojčatá. Frekvencia a čas sa môžu meniť.

Pochopenie toho, ako sa s problémom popasovali iné matky vám pomôže navrhnúť si akýsi vlastný vzor kŕmenia. Veľa sa pýtajte. Budete tiež musieť venovať pozornosť nielen detským, ale aj vlastným potrebám.

Mnohí zástancovia dojčenia odporúčajú dojčiť na vyžiadanie. Čiže dať každému dieťaťu toľko mlieka, koľko chce, kedykoľvek sa u neho objavia známky hladu. Avšak, táto stratégia môže byť ťažká u matiek dvojčiat, a to najmä vtedy, ak každé z nich sa chce kŕmiť v rôznych časoch.

Novorodenci sa musia kŕmiť najmenej 8 až 12-krát za deň, či už na vyžiadanie alebo plánovaným kŕmením. Ako budú deti rásť, bude sa líšiť aj ich kŕmenie.

Dĺžka dojčenia

Pediatri odporúčajú, aby všetky deti, vrátane dvojčiat boli dojčené počas prvých šiestich mesiacov života, do roka treba pridať aj pevnú stravu. Dojčenie počas celého roka má mnoho zdravotných výhod pre matku aj dieťa. Odporúča sa pokračovať v dojčení tak dlho, ako vy aj vaše deti chcú.

Súvisiace odkazy:

U dvojčiat je viac pravdepodobné, že sa narodia predčasne, než jedno bábätko. Laktačný poradca vám povie, či je potrebné brzdiť vaše mlieko alebo použite doplnkový systém kŕmenia. Dokonca aj dojčiace donosené dvojčatá môžu byť náročné na kŕmenie. Zo začiatku môžete mať strach, že nebudete produkovať dostatok mlieka, aby ste „uživili“ viac ako jedno dieťa.

Alebo, že vám dojčiace dvojčatá nedoprajú oddych. Akonáhle ich začnete dojčiť, môžete mať pocit, že váš život sa neskladá z ničoho iného, iba z kŕmenia a odčerpávania mlieka. Bežné problémy, ako je bolesť alebo popraskané bradavky, ich napätie a nízka produkcia mlieka, a starosti, či vaše deti majú stále dosť mlieka, sú pre matku stresujúce obavy.

Kŕmenie súčasne

Flexibilný program je najlepší, a kŕmenie detí súčasne je najúspornejšie využitie vášho drahocenného času. Avšak deti sú jednotlivci, jedno z dvojčiat môže chcieť piť každé tri hodiny, a ďalšie, každé dve hodiny.

Ako držať dve deti počas dojčenia?

Pokiaľ sa rozhodnete deti kŕmiť spoločne (napriek ich počiatočným protestom), použite zrolované uteráky alebo dojčiace vankúše. Sú určené špeciálne pre dojčiace dvojčatá. S pomocou vankúša, môžete meniť aj vy svoju pozíciu. Ak je ťažké sledovať, kto bol kedy na ktorom prsníku dojčený ako dlho, skúste striedavo meniť prsia každých 24 hodín, namiesto po každom kŕmení.

Prepínanie sa medzi prsníkmi tam a späť pomáha produkovať rovnaké množstvo mlieka v oboch prsníkov a znižuje šancu na blokovanie mliečnych kanálikov. Striedanie prsníkov tiež pomáha vašim deťom, cvičiť si rôzny druh stimulácie očí.