Vieme, ktorí ľudia budú mať o 25 rokov kratší život!

Depresia je závažné ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Mnoho z nás stále verí, že depresia je "všetko v hlave" a že sa dá ovládať bez dohľadu lekára. Depresia je spôsobená narušením chemických látok v mozgu, najviac však serotonínu.

Depresia je závažné ochorenie, ktoré postihuje milióny ľudí na celom svete. Mnoho z nás stále verí, že depresia je len "strašiak v hlave" a že sa dá ovládať bez dohľadu lekára.

Depresia je spôsobená narušením chemických látok v mozgu, najviac však serotonínu. Ľudia trpia depresiami, pretože ich mozog nemá dostatok serotonínu alebo nemôže využiť dostupné množstvo tejto látky. Depresia sa môže stať závažným ochorením a spôsobiť ďalšie poškodenia, ak sa nelieči.

Chronické duševné ochorenie

Každého občas dostihne nejaké smutné obdobie, kedy sa viac trápi. Je to normálne, žijeme v rýchlej dobe plnej zmien a spoločensky veľmi krutej a náročnej, hlavne pre citlivo premýšľajúcich ľudí.

Mnohí sa vrátia do starých koľají a zbavia sa chorých myšlienok a psychických stavov bez liečby. Pre niektorých sú spúšťacími udalosťami strata niekoho blízkeho. Ťažším prípadom je už spomínaná chemická nerovnováha v mozgu.

Väčšina prípadov je miernych, trvajú len niekoľko týždňov, a sú ľahko liečiteľné pomocou terapie. Bez liečby však môžu viesť k vážnym chronickým ochoreniam. V tomto bode už mnoho liekov a psychoterapia nemusia byť efektívne a je nutné zahájiť závažnejšie liečebné metódy.

Tieto prípady často vyžadujú liečbu elektrošokom, čo je samo o sebe nebezpečné a bolestivé. Ak sa totiž stav progresívne nelieči, choroba sa stáva chronická a pridružia sa k nej iné duševné choroby, ako je bipolárna porucha, úzkostná porucha a obsedantno-kompulzívna porucha.

Sociálne stiahnutie

Neliečená depresia môže nakoniec viesť k sociálnemu odcudzeniu. Serotonín je chemická látka v mozgu, ktorá „núti“ ľudí cítiť sa šťastne. Keď sa z rovnováhy stratí, ľudia sa prestanú podieľať na sociálnych aktivitách, ktoré ich predtým tešili.

Môžu mať pocit, že tieto činnosti už nestoja za námahu. Nie je nič nezvyčajné, že ľudia s neliečenou depresiou vedia zostať aj celý deň v posteli, chýbajú dokonca niekoľko týždňov v práci, stopnú kontakty s rodinou. Bežným príznakom je pocit, že je potrebné zostať doma, zatvoriť okná, stiahnuť záclony, ignorovať telefonáty a e-maily od priateľov a blízkych.

Užívanie drog

Mnoho ľudí s depresiou má pocit, že chorobu zvládnu a nepotrebujú žiadneho „cvokára“. Aj na Slovensku existuje akási sociálna stigma týkajúca sa depresie. Považujeme ju za osobnú slabosť, zlyhanie a nie za zdravotný stav. Z tohto dôvodu sa mnoho ľudí obráti na drogy, ktoré im majú pomôcť zmierniť jej príznaky.

Zneužívanie návykových látok môže viesť k alkoholizmu, drogovej závislosti a zneužívaniu liekov na predpis proti bolesti. Toto správanie môže viesť neskôr k poškodeniu pečene, zlyhaniu obličiek a smrti z náhodného predávkovania.

Kardiovaskulárne poškodenia

Nevyvážená hladina serotonínu v mozgu ovplyvňuje aj iné mozgové chemické látky a metabolity. Rovnako má vplyv aj na centrálny nervový systém. To narúša prirodzenú reakciu "bojuj alebo uteč“!

Centrálny nervový systém náhodne uvoľňuje ďalší a ďalší adrenalín, ktorý v priebehu doby spôsobuje nezvratné poškodenie kardiovaskulárneho systému. Depresia tiež zvyšuje zápal tepien a ciev, čo má za následok zvýšenie priľnavosti krvných doštičiek. Výsledkom je riziko tvorby krvných zrazenín a infarktu.

Zvýšená úmrtnosť

Bohužiaľ, ľudia, ktorí trpia chronickou neliečenou depresiou zomierajú až o 25 rokov skôr, než je priemerná dĺžka života. Dôvodom sú hlavne chemické zmeny v mozgu, ktoré môžu mať dlhodobé následky na telo. Navyše, depresia často vyvoláva aj myšlienky na samovraždu.