Vysušené kútiky úst vám nepristanú

Suchá, červená koža okolo úst je nepríjemný problém. Často ju sprevádza svrbenie, čo vedie k ďalšiemu zápalu kože. Existuje celý rad príčin, prečo vám toto začervenanie a odlupovanie kože vzniklo. Pomôžeme vám rýchlo si problém vyliečiť a predchádzať mu aj do budúcnosti.

suche_pery_kutiky Zdroj foto: Shutterstock.com

Suchá, červená koža okolo úst je nepríjemný problém. Často ju sprevádza svrbenie, čo vedie k ďalšiemu zápalu kože. Existuje celý rad príčin, prečo vám toto začervenanie a odlupovanie kože vzniklo. Pomôžeme vám rýchlo si problém vyliečiť a predchádzať mu aj do budúcnosti.

Príčiny

Nie je nič nezvyčajné, keď zápal sprevádza suchú, začervenanú pokožku v okolí úst. Môže ísť o dermatitídu alebo lupienku, až po zlé umývanie pokožky. Menej častým sú vnútorné ochorenia ako je celiakia, nedostatok železa, problémy so štítnou žľazou. Aj ony vedia ústa vysušiť na Saharu.

Liečba

Ak vás okolo úst neznesiteľne svrbí, naneste si krém. Perorálne antihistaminiká sú ďalšia možnosť liečby. Suchá, červená koža, ktorá nereaguje na voľnopredajné lieky a krémy bude určite reagovať na kortikosteroidy na predpis. Ak sa vám miesto stále nehojí, dermatológ vám môže predpísať silnejší liek alebo rovno fototerapiu na dermatologickej klinike.

Súvisiace odkazy:

Starostlivosť o vlasy

V zimnom období netreba zabúdať ani na starostlivosť o namáhané vlasy. Rozhodne nevynechajte používanie balzamov na vlasy a vyhnite sa melírovaniu. Ak potrebujete predsa len použiť kulmu alebo žehličku na vlasy, na trhu sú dostupné kozmetické prostriedky, ktoré chránia vaše vlasy pred tepelnou úpravou. Stačí si ich naniesť na suché vlasy tesne pred kulmovaním alebo žehlením. Po zime si rozhodne nechajte podstrihnúť namáhané končeky vlasov. Neustále striedanie zimy a suchého tepla, ale aj hrubé materiály nášo oblečenia, im totiž rozhodne dajú zabrať. 

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Alergie

Alergia často spôsobuje vysušenie v okolí úst. Kozmetika a iné tvárové výrobky môžu tieto alergie vyvolať. Zvoľte mierne mydlá, ktoré neobsahujú farbivá, aby sa zabránilo vysušeniu a svrbeniu. Aj potravinové alergie spôsobujú podráždenie v okolí úst.

Zabudnite na teplo

Niektorí ľudia robia chybu, že sa pri suchej koži kúpu v horúcej vode, alebo si umývajú tvár teplou vodou. To však môže zápal a svrbiacu kožu ešte zhoršiť. Kúpte sa v studenej vode a pridajte do nej ovsené vločky a jedlú sódu bikarbónu na upokojenie pleti.

Neškriabte sa!

Vyvarujte sa škriabaniu červenej alebo svrbiacej kože v okolí úst, pretože sa tým zvýši zápal a môžete si spôsobiť zjazvenie. Ak vám svrbenie narušuje spánok, alebo nereaguje na iné liečebné metódy, kontaktujte svojho lekára, aby dôkladnejšie preskúmal váš zdravotný stav, zrejme ide o niečo vážnejšie.