8 jednoduchých spôsobov ako detoxikovať telo počas jesene

Experimentujete s myšlienkou jesennej detoxikácie? Prečítajte si niekoľko užitočných tipov, ako detoxikovať telo- bez pôstu, odšťavovania, obmedzovania či drahých prípravkov:

Trojdňová detoxikácia pomocou zeleninových či ovocných štiav, experimenty s pôstom, prípadne tzv. raw (surová) strava.

Aj keď tieto postupy majú v mnohých prípadov pozitívny vplyv na organizmus (telo sa očistí od toxínov, zvýši sa úroveň energie, odstráni sa únava, klesne váha...), nie pre každého sú na pravidelnej báze vhodné. Najmä ak máte poruchy trávenia, za sebou mnohé experimenty s diétami, či negatívny postoj k detoxikácii ako takej.

Ani v takomto prípade sa nemusíte vzdávať všetkých pozitívnych účinkov očisty organizmu. Je však možné ho dosiahnuť prirodzenejšou cestou. Tu je niekoľko nápadov, ako detoxikovať telo - bez pôstu, odšťavovania, obmedzovania či drahých prípravkov:

1. Potraviny v prirodzenom stave

Detoxikácia tela nemusí nutne znamenať prísne obmedzenie v strave. Správnym výberom potravín, ktoré sú v prirodzenom stave (nie rafinované, bez chemickej úpravy či konzervácie) dávame telu šancu, aby stravu prirodzene strávilo, a zároveň ho nezaťažujeme zbytočnými toxínmi naviac.

Dávame tým priestor pre prirodzenú detoxikáciu v tele.

Vyberajme si čerstvé sezónne ovocie a zeleninu, celozrnné / grahamové pečivo, nerafinovaný cukor či med, mäso z lokálnych fariem, ryby z voľného lovu, vajcia z voľného chovu, strukoviny, zrná, potraviny konzervované prirodzeným spôsobom (sterilizáciou, sušením, mrazením...).

A naopak, vyhnime sa v jedle v maximálnej možnej miere konzervačným látkam, emulgátorom, syntetickým farbivám či zbytkom liečiv (v živočíšnych produktoch).

2. Veľa vody

Cez deň je najlepšie piť obyčajnú filtrovanú vodu z vodovodu, doplnenú ovocným, bylinkovým a v rozumej miere i zeleným čajom. Na ráno je výborný pohár vlažnej vody, do ktorej sme vytlačili polku citrónu.

Citrón je alkalizátor a má harmonizujúci efekt pri prekyslení organizmu, ku ktorému dochádza u mnohých ľudí celkom pravidelne (to má za následok zvýšenie rizika premnoženia baktérií či vírusov v tele).

Okrem toho sa tým premyje celý zažívací systém a naštartuje trávenie, ktoré pri správnej funkcii (najmä hrubého čreva) prispieva k odstraňovaniu toxínov z tela.

Množstvo vypitej vody za deň má ešte jeden dôležitý efekt – udržuje v chode naše obličky.

Tie sú jedným z hlavných detoxikačných orgánov v našom tele, pretože odstraňujú z krvi odpadné látky metabolizmu. Okrem toho zavodnením tela zvýšime v tele energiu, zmiernime únavu, zlepšíme trávenie, a znížime chuť na „maškrtenie“ (väčšinou nie príliš zdravých jedál).


Prečítajte si tiež:

Zima a pitný režim


3. Potenie pri intenzívnom pohybe

Pri intenzívnom pohybe dochádza k poteniu – a s ním k odvádzaniu toxínov skrz póry kože. Preto je dobré si vybrať aspoň jednu aktivitu týždenne, pri ktorej sa poriadne zapotíme, zbavíme telo nečistôt a zároveň povzbudíme obeh krvi v tele.

Z jogy sú pre tento účel výborné powerjoga, aštanga joga alebo hot joga, no akákoľvek aeróbna aktivita urobí svoje.

Inou kategóriou je pohyb, pri ktorom sa síce nespotíme, ale cielene podporíme tzv. meridiány (energetické dráhy) niektorého z vnútorných orgánov.

Pre detoxikáciu sú najdôležitejšie dráhy pečene a obličiek, na ktoré existujú série zostáv cvikov, aktivujúcich body pozdĺž daného meridiánu.

4. Dostatočný a kvalitný spánok

Dostatok spánku – predovšetkým dostatok kvalitného spánku – je kľúčový pre zdravé telo. Detoxikačné kúpele s Epsomskou soľou a levanduľou, alebo večerné čaje zo zmesi ľubovníka, levandule a medovky nám pomôžu upokojiť sa pred odchodom do postele.

Nie je nič zlé na tom, ak si dá niekto štuple do uší alebo použije na oči relaxačný vankúšik – jemný tlak pomáha uvoľniť napätie z očí, ktorého si často krát nie sme vedomí, a rýchlejšie tak „vypnúť“.

Počas kvalitného a dostatočne dlhého spánku, podobne ako pri hlbokej relaxácii, dochádza k veľmi dôležitej regenerácii na úrovni autonómneho nervového systému.

Aktivuje sa parasympatikus, získava sa energia na trávenie, a do tela sa uvoľňujú serotonín (hormón šťastia) a rastový hormón, ktorý zodpovedá za bunkovú obnovu. Je vyloženým hazardom potrebu dobrého spánku podceňovať.

6. Prechádzka v prírode upevňuje zdravie

Pohyb nemusí byť iba o posilňovni, bicykli, behu alebo intenzívnom kardio-tréningu. Niekedy naše telo potrebuje iný pohyb – taký, ktorý dobije baterky prirodzeným spôsobom a bez vyčerpania.

Prechádzka v prírode, v parku a objavovanie sezónnych darov prírody je príjemná, pokojná a navyše zdravie posilňujúca aktivita.

Dajme si do poriadku psychiku prechádzkou v prírode - zároveň tím umožníme telesným procesom prebiehať v tele normálne a zdravo.

7. Minimalizácia stresu

Keď sme v strese, telo prejde do akéhosi „bojového“ režimu - aktivuje sa sympatikus, ktorý pripravuje telo na záťaž, do tela sa vylučuje adrenalín a kortizol.

To zároveň znamená, že všetky „nedôležité“ funkcie v tele ako imunitný systém, detoxikácia či trávenie idú stranou, aby sa telo mohlo v danom momente plne venovať boju so stresorom.

Cvičenie jogy, pilates, pravidelná relaxácia či meditácia sú všetko aktivity, ktoré znižujú stres i úroveň napätia v tele.

Akýkoľvek pravidelný pohyb či šport však tiež urobia svoje. Hýbme sa, tancujme, stretnime sa s niekým, kto srší vtipom, pozrime si dobrú komédiu... doprajme si dôvod smiať sa a mať dobrú náladu.

Tým pomôžeme mozgu znovunadobudnúť svoju biochemickú rovnováhu, a telu začať sa zbavovať prebytočných nečistôt.

8. Tri hlavné jedlá denne a žiadne „maškrtenie“

Je to jeden zo základných princípov ajurvédy, sesterskej disciplíny jogy a vedy o dlhom živote. Ak telo neustále metabolizuje jedlo, nedávame mu šancu využiť energiu na iné telesné procesy vrátane detoxikácie, očisty a obnovy.

Tri hlavné jedlá dokáže telo bez veľkej záťaže dokonale stráviť. A zároveň mu dovolíme, aby v pečeni a hrubom čreve prebiehali detoxikačné a samoozdravné procesy v normálnom telesnom tempe.


Mohlo by vás zaujímať:

Detox tela- najlepšie potraviny a bylinky

Najlepšie detoxikačné šťavy

Iveta1111

Ja som lenivá som rada že som našla 9dnový program a zhodila 5kíl hlavne po obvodoch s príjmom tekutín a výživy

kelly5

odporucam skor detoxikovať na jar alebo jeseň, ja detoxikujem 3 mesiace tak, že užívam tree3chlorellu, obsahuje aj zelený čaj kurkumín a telo mám potom ako vymenené mám viac energie zlepšuje sa mi trávenie a zvyknem aj schudnúť