Detox tela – najlepšie potraviny a bylinky

Prvý krok pri očiste tela spočíva v odstránení, resp. znížení toxickej záťaže. Niektoré potraviny prispievajú k tvorbe škodlivých látok, kým iné podporujú ich neutralizáciu. Väčšina však pôsobí zároveň kladne aj záporne.

Potraviny, ktoré pomáhajú pri detoxikácii

Zelenina – vhodné všetky druhy. Najideálnejšia je artičoka, cvikla, brokolica, ružičkový kel, mrkva, uhorka, kel, špenát, naklíčené semená a strukoviny, paprika, tekvica, červená kapusta, či batáty.

Ovocie – medzi najprospešnejšie druhy s najvyšším potenciálom patria čerstvé marhule, bobuľové ovocie, papája, broskyne, červené hrozno, citrusové ovocie, kivi, mango, melón. S banánmi to nepreháňajte – maximálne jeden denne.

Ak máte chuť na sušené ovocie, práve v tomto období sa mu treba vyhýbať.


Vyskúšajte:

Zimné detox drinky


Základ detoxikačnej stravy

Nasledujúce potraviny vám zvyčajne prospejú, no môžu obsahovať nízke koncentrácie toxínov. Preto by mali tvoriť najviac tretinu detoxikačnej stravy:

Obilniny – hnedá ryža, pohánka, ovos, kukurica, proso.

Ryby – losos, pstruh, makrela, sleď, sardinky.

Biele mäso – organické kura, morka a divina bez kože.

Orechy a semená – súčasťou stravy by mala byť veľká hrsť surových nesolených orechov a semien denne. Môžete ich pomlieť a posypať nimi ovocný šalát. Používajte najmä mandle, para orechy, lieskové oriešky, pekanové orechy, tekvicové a slnečnicové, sezamové a ľanové semená.

Detoxikačné bylinky

Pestrec mariánsky (Silybum marianum)

Nájdete ho ako okrasný bodliak v záhradách. Účinnou látkou je silymarín. Má výrazné účinky pri ťažkých ochoreniach pečene. Pôsobí ako silný antioxidant, preto je vhodný na celoročnú detoxikáciu organizmu. Prispieva k rovnováhe cukrov, chráni pred voľnými radikálmi, stresom, alkoholom. Odstraňuje následky chemoterapie, pomáha pri závratoch, migréne, depresiách, ale aj nevoľnosti z cestovania.

Púpava lekárska (Taraxacum officinalis)

Je všade a tým sa uľahčuje jej zberanie. Celá je jedlá takže sa nemusíte ničoho obávať. Listy sa zberajú pred kvitnutím, kvety v máji, korene na jar alebo v jeseni, kvetné stonky v čase kvitnutia. Listy a korene obsahujú horké zlúčeniny, ktoré dávajú púpave jej posilňujúce a očisťujúce vlastnosti. Podporuje tráviace procesy. Takisto priaznivo pôsobí na prečistenie organizmu, odbúrava z tela cholesterol. Má močopudné účinky, znižuje krvný tlak a podporuje aj činnosť srdca.

Pŕhľava (Urtica dioica)

Je jedna z najlepších liečivých bylín na čistenie a tvorbu krvi. Pomáha pri problémoch s pankreasom, má schopnosť znižovať kyslosť organizmu, dokáže znížiť hladinu cukru, pomáha pri zápaloch močových ciest, chorobách pečene a žlčníka, kŕčoch žalúdka, poruchách trávenia. Odvodňuje organizmus, znižuje náchylnosť na prechladnutie a pomáha pri dne a reume.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako funguje detoxikácia organizmu?