Vitariánstvo

Prečo práve surová strava? Aké benefity prinášajú zelené smoothies a odkiaľ berú vitariáni bielkoviny? Na toto a ešte veľa iných zaujímavosti vám odpovie v našom interview Andrej Maťko, vitarián dušou i telom.

Prečo ste sa stali vitarianom?

„Skoro celý život som bol vegetariánom, no vyskúšal som aj vegánstvo a makrobiotiku. Po 40-ke som začal pociťovať úbytok vitality a rôzne menšie zdravotné problémy. Väčšina ľudí to rieši doktormi. Keďže som nechcel ísť touto cestou, začal som experimentovať s rôznymi pôstmi a vylučovacou metódou vyhadzovať druhy potravín, ktoré mi spôsobovali zdravotné problémy. Tak som sa dostal k zelenej strave, teda surovej strave s vysokým podielom listovej zeleniny. Fungovalo to neuveriteľne!“

Bolo ťažké prejsť na raw food stravovanie?

„Vôbec nie. Vždy som mal rád surové ovocie a zeleninu. Prechod bol samozrejme postupný. Ako prvé som svoje typické vegetariánske raňajky (müsli s jogurtom a ovocím) nahradil zeleným smoothie. Doobeda som sa cítil vynikajúco, no obedovať som chodil k Vietnamcom na ich varené bezmäsité špeciality. Vždy som sa po obede cítil malátne a chcelo sa mi spať. Po asi roku som začal nahrádzať aj klasický obed vitariánskym. Zmixoval som si základ polievky do krémovej podoby na 40°C, pridal surovú zeleninu a raw polievka bola hotová. Večer som zas jedával  šaláty. Momentálne jem  90% surovej stravy a nikdy som sa necítil lepšie. Nehovorím len o fyzickej stránke ale i o psychike. Mám chuť športovať, tvoriť, žiť a zabávať sa. Chytil som druhý dych."

Ako k Raw food pristupuje vaša rodina a známi?

„Rodičia boli zvyknutí na moje experimenty a moje deti vyrastali ako vegetariáni, čiže ochotne privítali obohatenie stravy mixovanými nápojmi. Mojej vnučke, ktorá má 2 roky zelené smoothies zachutili okamžite. Svoje okolie, počnúc mojou sestrou, cez kamarátov, po kolegov, som postupne „nakazil“ vitariánstvom. Veľa z nich sa  teraz označuje za flexitarána. To znamená, že jedia všetko, ale zdravo a s vysokým podielom surovej stravy.“ 

Vitariánstvo je nielen o zmene stravy ale aj postojov. Na čom sa živá strava u vás ešte podpísala?

„Áno, ide to ruka v ruke. Podľa mňa je najľahšie zmeniť svoj štýl života práve zmenou stravovania. Potom sa vám chce viac hýbať a byť aktívny duchom. Tieto 3 komponenty do seba krásne zapadajú a navzájom sa ovplyvňujú: zdravá živá strava, pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu, psychická hygiena vo forme „upratania si v hlave“ a meditácia. Všetko spolu plynie do radosti zo života. A o to myslím ide, pri našom časovo ohraničenom pobyte tu na zemi.“

Máte nejaké „zakázané“ jedlo, ktoré si občas doprajete aj keď nie je typické pre vitariánov?

„No jasné. Milujem kvalitné syry, pričom uprednostňujem kozie a ovčie a takisto milujem pivo, samozrejme nefiltrované a nepasterizované, plné vitamínu B. Je síce uvarené, ale následne pri kvasení oživené živými kultúrami, ktoré sú veľmi prospešné. Byť na pive s kamarátmi a piť nealko, nie je práve najspoločenskejšie. A milujem čokoládu. Začal som horkou okolo 50 %, teraz mi chutí 90 až 99%. Takisto si raz do mesiaca doprajem sushi. Vitariánstvo „nezakazuje“ živočíšne produkty. Hovorí len o strave, ktorá nebola tepelne spracovaná. Existujú samozrejme aj raw vegáni, ktorí jedia výlučne surovú zeleninu a ovocie.“

Čo by ste odporučili začiatočníkom, ktorý chcú prejsť na raw stravu?

Nejedzte nič, čo vám nechutí. Ak jeme len preto, že to je zdravé, tak sa oberáme o pôžitok z jedenia a budujeme si vnútorný odpor a nechuť k zdravej strave. To nemôže vydržať dlho.  Ďalšie dôležité pravidlo prechodu na surovú stravu je postupnosť.  Nemôžeme telo šokovať obratom o 180°. Pri trávení jedla v našich črevách, zohrávajú mikroorganizmy kľúčovú úlohu. U väčšiny obyvateľstva v „civilizovanom“ svete sú tieto mikroorganizmi zdecimované antibiotikami a konzervačnými látkami. Musíme im dať čas na to, aby sa regenerovali, aby sa rozmnožili „dobré“ mikroorganizmy, ktoré trávia „dobrú stravu“ a ustúpili „zlé“ baktérie, ktoré sú zvyknuté na nezdravé jedlo najmä škroby (chleba, cestoviny, ryža, zemiaky) a cukry (sacharóza). V našich črevách je po mozgu najviac nervových ukončení a receptorov. Myslíme bruchom ako sa hovorí. Ak baktérie, ktoré sú zvyknuté na sladkosti, odrežeme od príjmu cukrov, tak sa búria a dávajú hlave povel: daj mi rýchlo cukor. Málokto má tak železnú disciplínu aby tomu odolal. Pri postupnom prechode, to ide samo od seba. Zrazu zistíte že nemáte chuť ani na varené, ani na umelé sladkosti.“

Aké najčastejšie chyby robia?

Nemajú výdrž. Kúpiť si knihu o zdravej výžive, dokonca ju aj prečítať, nestačí. Kníhkupectvá sú plné poradcov o zdraví, zdravých kuchárskych kníh, časopisy plné rôznych diét. A zdravotný stav ľudí je stále horší. Vďaka „chutnosti“ nezdravej stravy, sme sa odnaučili rozpoznávať ozajstné prírodné arómy. Tie umelé balamutia nielen chuťové receptory ale aj náš mozog a vzniká závislosť. Ani kúpa výkonného drahého mixéra, sušičky, naklíčovadla nepomôže, ak ich nepoužívame. Mixované smoothies sú veľmi rýchlo pripravené a veľmi chutné – Najjednoduchšia cesta je tá s najmenším odporom - ako sa hovorí.“

Je raw food pre každého?

„Všetky voľne žijúce zvieratá v prírode konzumujú „raw food“. Za posledných pár milión rokov im to neublížilo. Na rozdiel od domácich zvierat a zvierat, ktoré jedia naše odpadky. Trpia na rovnaké civilizačné ochorenia ako my. Šimpanz alebo gorila majú 98 % zhodných génov s nami. Opekajú si a vyvárajú? Chodia do supermarketu nakupovať konzervy a mrazené polofabrikáty? Zatiaľ som ich tam nevidel. Ich skladba potravy sa podobá vitariánskej.“

Čo mäsožravci?

„Bolo spravených množstvo štúdii, ktoré preukázali spojitosť medzi konzumáciou mäsa a nádorovými ochoreniami. Píšeme o nich aj na našom portáli www.vitarian.sk. Vždy sa snažíme, opierať sa o čo najviac „vedecky podložených“ tvrdení a nové výskumy. Zo štúdii vychádza, že nie mäso samotné je problémom, ale kvalita mäsa (spôsob priemyselnej výroby) a množstvo. Jedna štúdia na 450.000 ľuďoch odporučila maximálnu dennú dávku príjmu mäsa a mäsových výrobkov na 10 gramov. To je asi množstvo ktoré jedli aj naši predkovia. Mäso bolo len výnimočne. Myslím si, že kvalitný raw steak zo „šťastných“, vo voľnej prírode žijúcich argentínskych kráv, raz do mesiaca, nikomu neublíži. Ak si ho dáte ešte zo zeleným šalátom, eliminujete väčšinu škodlivých látok, ktoré vznikajú tepelnou úpravou mäsa.“ 

Druhé pokračovanie rozhovoru nájdete na tu