5 Anti-age tipov pre vašu pleť

Prvé známky starnutia pleti zaznamenávame už okolo 30. roku života. Samozrejme, vzhľad a kvalita pokožky závisí od rozličných faktorov. Vek nie je to jediné, čo má na ňu vplyv. Je to aj genetika, celkový zdravotný stav, životný štýl, stravovacie návyky a mnohé ďalšie.

anti_age_tipy Zdroj foto: Shutterstock.com

Jedným z najčastejších dôvodov, pre ktorý klienti navštevujú našu kliniku je ten, že chcú vyzerať mladšie.  Nie je na tom nič zvláštne, ani povrchné, ako by si mohol niekto pomyslieť. Je to prirodzené. Kým v 19. storočí bol emblematickou osobnosťou dospelý, racionálne uvažujúci a výkonný človek, dnes je vzorovou osobnosťou večné dieťa. Každý sa chce obliekať mlado, hovoriť mlado, vyzerať mlado. Aj starší majú dnes akoby povinnosť napodobovať praktiky mladých.

Prvé známky starnutia pleti zaznamenávame už okolo 30. roku života. Samozrejme, vzhľad a kvalita pokožky závisí od rozličných faktorov. Vek nie je to jediné, čo má na ňu vplyv. Je to aj genetika, celkový zdravotný stav, životný štýl, stravovacie návyky a mnohé ďalšie. Niektoré faktory ovplyvniť nemôžeme, ako napríklad u žien klesajúcu hladinu estrogénov, či geneticky danú štruktúru tkanív a kostí. Mnohé však môžeme ovplyvniť starostlivosťou. 

Klientky, ktoré chodia na našu kliniku sa ma často pýtajú, kedy by mali začať s pravidelnou starostlivosťou o pleť, aby oddialili viditeľné známky starnutia. Dobrou správou je, že nikdy nie je príliš neskoro. V zásade platí, že s pravidelnou starostlivosťou je dobré začať hneď, keď si začneme uvedomovať prvé známky starnutia - jemné linky, hnedé fliačiky, drobné vrásky okolo úst, nosa či na čele.

Moderná estetická medicína má dnes v rukách množstvo možností, ktoré nám môžu pomôcť. O jednotlivých postupoch budem písať v nasledujúcich blogoch. Dnes sa zameriam viac na prevenciu a neinvazívne metódy. Ponúkam vám niekoľko tipov:

1. Nesústreďte sa iba na to, čo na pokožku dávate, ale aj na to, čo dávate pokožke

Ako dermatologička vždy zdôrazňujem, že o svoju pokožku sa treba citlivo a pravidelne starať. Dnes je na trhu množstvo kvalitných ošetrujúcich prípravkov a je známych viacero efektívnych techník, ktoré pomáhajú. Koža je najväčším orgánom tela, a preto na nej vidieť všetko, čo na telo dávame, ale aj aké živiny mu dodávame.

Doprajte svojej pokožke vitamín D

Jedzte veľa omega - 3 a omega - 6 mastných kyselín. V ideálnom prípade by mali pochádzať z prírodných zdrojov, napríklad olivového oleja, ľanových semien. Doplnky s obsahom rybacieho oleja sú ďalším zdrojom týchto dôležitých tukov, ktoré pomáhajú chrániť pokožku pred strácaním vlhkosti. Ochranná vrstva kože, ktorá udržuje vlhkosť, má totiž tendenciu vekom rednúť, a tým sa pokožka vysušuje.

Pite dostatočné množstvo vody

Vo všetkých jej formách a po celý deň. Začnite aspoň s jedným litrom čistej vody denne. Tekutiny sú základ, ale vyhnite sa pochopiteľne alkoholu, ktorý pleti neprospieva. Napríklad červené víno ​​ rozširuje cievy, čím môže prispievať k zápalu kože, k ochoreniu nazývanému rosacea, ku ktoremu majú sklony ženy v strednom veku. Taktiež cukor v sladených nápojoch spôsobuje rozličné biochemické procesy s neblahým vplyvom na regeneráciu buniek.

2. Vyhnite sa nadmernému slneniu

Dermatológovia sa zhodujú, že UV žiarenie je číslo jedna s pomedzi vonkajších faktorov spôsobujúcich starnutie kože. Slnko redukuje elastínové vlákna a spôsobuje stratu kolagénu, čo má za následok visiacu kožu na čeľustiach a tvorbu vrások. Tiež podporuje rozširovanie cievok a fľakatenie kože. V neposlednom rade sú UV lúče hlavnou príčinou rakoviny kože.

Používajte opaľovací krém s UV filtrom

Keď viete, že vaša pleť bude vystavená slnku, použite opaľovací krém s ochranným faktorom  aspoň 30 na tvár, krk a uši. Vedzte, že staršia pleť má tendenciu byť náchylnejšia k negatívnym účinkom slnka, než mladšia pleť. Ak máte tendenciu zabúdať na opaľovací krém, používajte aspoň bežný pleťový krém, ktorý obsahuje UV filter a je súčasťou vašej každodennej starostlivosti. Ochrana pred UV žiarením nie je len letná záležitosť. Mnohokrát si ani neuvedomujeme, ako výrazne je slnečnému žiareniu vystavená naša pokožka počas zimných športov vo vysokohorskom prostredí. Aj vám sa už stalo, že ste mali po lyžovačke spálený nos, bradu, či čelo?

3. Užívajte retinoidy

V súčasnosti, najmä v USA,  sú pre zdravú pokožku veľmi odporúčané retinoidy, teda deriváty vitamínu A. Bolo preukázané, že ich užívanie má za následok zvýšenie produkcie kolagénu a regeneráciu buniek, ako aj prečistenie pórov a stimuláciu ciev v oblasti kože. Znižujú nadmerné mastenie pleti, čím predchádzajú vzniku akné, vyhladzujú pokožku  a dodávajú jej jasnejší a zdravší vzhľad.

Retinoidy sú dostupné v tabletkovej forme na lekársky predpis, pretože ich dávkovanie musí odporučiť dermatológ, ale sú aj súčasťou hydratačných krémov a mastí, ktoré obsahujú retinol či kyselinu retinovú. Upozorňujem však, že retinoidy nie sú vhodné pre ženy, ktoré sú tehotné alebo dojčia!

4. Neinvestujte peniaze, ale čas

Starostlivosť o pleť nemusí byť zložitá, ale musí mať správne základy. Pre väčšinu z nás stačí počas dňa použiť ochranu proti UV žiareniu. Dôležitá je však aj nočná starostlivosť.  Koža je úžasný orgán v tom, ako dokáže byť celý deň priamo konfrontovaná s rozličnými vplyvmi a pritom sa neustále regeneruje. S vekom sa ale schopnosť regenerácie oslabuje.

Ako na to?

Každý deň použite opaľovacím krémom, alebo krém s UV filtrom, aby ste nedovolili slnku zničiť kolagén, ktorý sa vytvoril počas noci. Večer, pred tým než pôjdete spať, dôkladne odstráňte všetok make - up a umyte si tvár. Celý deň je vaša pokožka vystavovaná chemikáliám zo vzduchu, ktoré štiepia kolagén a spôsobujú ďalšie škody. Ak si tvár večer nevyčistíte, expozícia týchto látok bude pokračovať celú noc. Po očistení naneste retinoidy, potom hydratačný krém. Spať by ste mali vždy na čistom vankúši.

5. Vyberte si vhodné kozmetické procedúry, ktoré vám prospievajú

Je celý rad produktov a postupov, ktoré sú k dispozícii v obchodoch, lekárňach alebo u odborníkov v dermatologických ambulanciách či salónoch krásy. A skutočne nám môžu dať viac, než iba ilúzie mladosti - môžu skutočne pomôcť regenerovať naše bunky. Čas nemožno vrátiť, môžeme však spomaliť jeho vplyv na našu pokožku a účinne predísť vzniku hlbokých vrások a zmenám textúry.

Pleť rozjasní exfoliačné vyhladenie alebo mikrodermabrázia pomocou krémov a masáží. Hlbší proces je chemický peeling, ktorý pleť tiež vyhladí a zároveň stimuluje rast kolagénu. Relatívne nový postup je frakčný resurfacing, ktorý môže skutočne zvrátiť niektoré škody tým, že zvyšuje produkciu kolagénu. Na klinike máme výborné výsledky s použitím laserov a neinvazívneho liftingu. Tieto postupy pomôžu zabrúsiť hornú vrstvu a tým zlepšiť textúru pleti,  minimalizujú vrásky, slnečné škvrny a jazvy po akné. Na drobné vrásky sa nám veľmi osvedčila aplikácia kyseliny hyalurónovej.

Aby bol výsledok vašej starostlivosti efektívny, nemusíte minúť veľa peňazí. Neriaďte sa reklamami, ktoré vidíte v televízii. Verte sami sebe a svojim inštinktom. Pretože každá koža je jedinečná, budete musieť chvíľu hľadať, až nájdete to, čo je pre vás najlepšie. Spýtajte sa tiež dermatológa, čo konkrétne na vašu pleť odporúča. Nejestvuje jediná účinná metóda. Cestou je kombinácia viacerých, len treba nájsť tie „svoje".