Zapáchate sebe i okoliu? Problém nemusí byť iba v cibuli

Telesný pach je na obtiaž a môže spôsobovať rozpaky. Stres, cvičenie a vysoké teploty sú bežné príčiny potenia. Zápach nastane, keď pot narazí na baktérie na koži. Nadmerné potenie alebo žiadne potenie, tiež známy ako anhydróza, sú zdravotné stavy, ktoré si vyžadujú liečbu.

Páchnuci muž Zdroj foto: Shutterstock.com

Nadmerné potenie alebo žiadne potenie, tiež známe ako anhydróza, sú zdravotné stavy, ktoré si vyžadujú liečbu. Aj silno páchnuce potraviny, ako je cibuľa môžu spôsobiť telesný pach.

Príčiny telesného pachu

Telo má dva druhy potných žliaz. Ekrinné žľazy sú otvorené na povrchu kože a pokrývajú väčšinu tela. Vyrábajú pot bez zápachu, ktorý je prevažne zložený z chloridu sodného, ​​ktorý pomáha znižovať telesnú teplotu. Apokrinné žľazy zahŕňajú oblasti s hojnými vlasovými folikulami ako je podpazušie, slabiny a vlasová pokožka. Tieto žľazy vylučujú mastný pot, ktorý sa mieša s baktériami, ktoré spôsobujú nepríjemný zápach. 

Cibuľa

Potraviny s výraznou vôňou, ako je cibuľa a cesnak majú v sebe veľa kyseliny sírovej. Olej vylučovaný z cibule sa mieša s potom mastných žliaz. Silný zápach z cibule prispieva k telesného pachu v apokrinných žľazách. Cibuľa môže tiež spôsobiť páchnuci dych.

Liečba

Liečbou sú deodoranty a antiperspiranty, ktoré pomáhajú v boji proti telesnému pachu a poteniu. Odporúča sa používať antiperspiranty, ktoré obsahujú zlúčeniny na báze hliníka, ktoré pomáhajú blokovať dočasne potné žľazy a deodoranty zase eliminujú zápach.

Potenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Čítajte viac:


Zmeny životného štýlu

Kúpte sa denne antibakteriálnym mydlom, znížite svoju spotrebu silne zapáchajúcich potravín, ako je cibuľa, odvyknite si od fajčenia a pridajte horčík alebo zinok do jedálníčka, rozšírte konzumáciu jedál zo zeleniny a celozrnných potravín.