Nadmerné potenie - prečo vzniká a čo s ním?

Aj keď je pot normálnym telesným prejavom, sú medzi nami ľudia, ktorí ho produkujú viac, ako je bežné - najmä teraz, v letných mesiacoch. Prečítajte si preto niekoľko vecí, ktoré by ste rozhodne mali vedieť o potení. Tu nájdete základné informácie o tom čo je pot, prečo vzniká a čo môžete robiť s jeho nadmernou produkciou.

Nadmerne_potenie Zdroj foto: Shutterstock.com

Poznáme tri druhy potu

Každý sa potíme inak: niektorí jedinci sa môžu potýkať so všetkými troma druhmi potu zatiaľ, čo iní sa za svoj život stretnú iba s jedným či s dvoma.

Prvým druhom je telesný pot - bez zápachu, ktorý po nás steká pri cvičení alebo keď ste vystavení horúcemu slnku. Pomáha ochladiť našu pokožku a udržuje optimálnu vnútornú telesnú teplotu. Objavuje sa viac-menej na celej ploche tela, najviac však v oblasti čela a pozdĺž chrbtice.

Potom je tu pot na dlaniach a chodidlách. Ten pomáha zvyšovať priľnavosť a z hľadiska evolúcie je taktiež reakciou na hroziace nebezpečenstvo. Preto ho pociťujeme najmä počas nervozity. Keď sa snažíme na niečom udržať, ide to lepšie s mokrými prstami. V dávnych dobách sme nenosili topánky, takže nám spotené chodidlá pomáhali pri behu či lození.

Ako posledný je tu pot sústredený v oblasti podpažia a genitálií. Jedine tento typ produkuje známy nepríjemný zápach, kvôli baktériám, žijúcim na spomínaných miestach. Odborníci si ani dnes nie sú úplne istí, akú funkciu má pot v tomto prípade, ale myslia si, že slúži na šírenie feromónov do prostredia. Znova z evolučného pohľadu, ak jedinec v skupine ucíti nebezpečenstvo, začne produkovať tento výrazný zápach, aby upozornil okolie.


Prečítajte si aj:

Nadmerné potenie (hyperhydróza)

Nadmerné potenie nesvedčí o nižšej kondícii

Telo začína produkovať pot vtedy, keď sa zahrieva - buď v dôsledku vonkajších vplyvov ako sú vysoké teploty, alebo vnútorne, z činnosti svalov. Ak ho namáhate viac, ako je zvyknuté, automaticky spúšťa svoju ,,internú klimatizáciu“. Preto môže napríklad trénovaný atlét behať desať minút bez toho, aby vyprodukoval kvapku potu, zatiaľ čo rovnaká doba zanechá netrénovaného človeka s mokrou, červenou tvárou.

Čím viac trénujete a čím viac času trávite v horúcom prostredí, tým efektívnejšie bude vaše telo pot produkovať. Organizmus si zvykne a zareaguje skôr, ako sa začne príliš zahrievať. To znamená, že sa pot rozloží na dlhšiu dobu a väčšiu plochu vašej postavy namiesto toho, aby sa nahromadil a vypustil sa všetok naraz na jednom mieste.

A práve tento fakt môže viesť k väčšiemu poteniu vo všeobecnosti - veď sa pozrite napríklad na basketbalový zápas - aj ten najtrénovanejší atlét za jednu hru vypotí enormné množstvo tekutiny. To je ale dobre. Znamená to, že telo dokáže lepšie odpovedať na návaly tepla a telesnej aktivity a výsledkom je jeho efektívnejšie chladenie.

O miere potenia vaše telo rozhodne, kým dovŕšite dva roky

Či vypotíte kýble potu alebo v horúcich dňoch zostanete svieži ako ľalia vo veľkej miere ovplyvňuje aj genetika. Ak sa jeden z vašich rodičov, po prípade obaja, veľa potia, potom je tu vysoká pravdepodobnosť, že túto črtu zdedíte.

Zaváži takisto stavba vášho tela: väčší ľudia sa prirodzene potia viac, pretože ich telo nesie väčšiu záťaž. To však neznamená, že menší ľudia sa nemôžu potiť nadmerne. A pretože svaly produkujú teplo, ľudia s väčšou svalovou hmotou rovnako produkujú viac potu, ako jedinci bez nej.

V skutočnosti ale množstvo potu, ktorý človek počas svojho života vyprodukuje, vo veľkej miere súvisí s prvými dvoma rokmi jeho života. To je čas, kedy potné žľazy začínajú svoju aktivitu. Ak počas tohto obdobia nezačnú fungovať správne, s najväčšou pravdepodobnosťou ani nikdy nebudú. Hyperaktívne dieťa, ktoré v teple behá po vonku celý deň, si teda skôr vybuduje schopnosť potiť sa viac, ale efektívne ako to menej aktívne.

Čím viac sa potíte, tým viac tekutín by ste mali prijať

Viac potu rovná sa väčšej potrebe dopĺňať vodu do organizmu. Dospelý človek môže počas cvičenia pokojne vypotiť až okolo 1,5 litra vody za hodinu. Ak produkujete väčšie množstvo (aby ste to zistili, zvážte sa tesne pred a po cvičení), mali by ste chýbajúce tekutiny dopĺňať správnym pitným režimom na začiatku a na konci telesnej aktivity. Pravidelné hydratovanie vášmu telu pomáha bojovať s teplom. Najlepšia je studená voda, pretože schladzuje vaše vnútorné orgány.

Pot taktiež obsahuje dôležité elektrolyty, ako sodík, ktoré telo pre svoje správne fungovanie nezbytne potrebuje. Väčšina ľudí sa kvôli strate týchto látok strachovať nemusí, pretože ich dopĺňajú ako súčasť svojej bežnej stravy. Ak však cvičíte viac ako hodinu a potíte sa vo väčšej miere, ako by ste mali, stratu dôležitých látok vo vašom organizme môžu doplniť elektrolytické nápoje.

Ako s nadmerným potením bojovať?

Okrem snahy zostať vo forme, nosenia potuvzdorného oblečenia či trávenia dvoch až troch hodín zvykaním si na teplo toho nie je veľa, čo proti nadmernému poteniu môžete spraviť. Aplikovanie deodorantu na konkrétne, najviac zasiahnuté časti tela pomôcť môže, avšak nie je tým správnym riešením - ak zabránite poteniu jednej časti tela, organizmus si to vykompenzuje na inej, v ešte väčšej miere.

Ľudia, ktorí sa nadmerne potia dennodenne, s diagnózou, známou ako hyperhydróza, však môžu mať viac možností. Ak už používate špeciálny antiperspirant na báze hliníka a nepomáha, váš doktor môže odporučiť riešenie s chloridom hlinitým. Ten funguje najlepšie, keď sa aplikuje pred spaním, ale u niektorých ľudí spôsobuje vedľajšie účinky ako podráždenie kože či očí.

Botoxové injekcie či niektoré typy liekov taktiež preukázali schopnosť zmierniť produkciu potu v oblasti podpažia alebo dlaní a chodidiel. Ak ani tie nefungujú, môže byť na mieste zvážiť operačný zákrok či elektrickú stimuláciu. Trenie takisto prispieva k poteniu, preto by ste si mali častejšie meniť ponožky a topánky, aby ste v nich ,,neplávali“.

Ak potenie naozaj spôsobuje veľké problémy vo vašom osobnom živote, poraďte sa so svojim obvodným lekárom alebo dermatológom o možných riešeniach. Inak vám nezostáva nič iné ako zobrať fľašu vody, začať sa hýbať a byť vďačný za to, že vaše telo robí svoju prácu.


Prečítajte si viac o hyperhydróze:

Nadmerné potenie (hyperhydróza)