Akné už nie je neliečiteľným problémom

Asi prvým obdobím, kedy sa začíname vážnejšie zaujímať o to, ako vyzeráme, je puberta. S pubertou sú spojené mnohé zmeny, ktoré sa prejavujú na našom výzore. Jedným z prejavov dospievania, ale bohužiaľ tým neželaným, je akné.

Asi prvým obdobím, kedy sa začíname vážnejšie zaujímať o to, ako vyzeráme, je puberta. S pubertou sú spojené mnohé zmeny, ktoré sa prejavujú na našom výzore. Jedným z prejavov dospievania, ale bohužiaľ tým neželaným, je akné.

V posledných rokoch sme svedkami toho, že akné nie je iba problémom mladých ľudí v puberte. Bežne k nám na kliniku chodia ženy aj muži v zrelom veku – tridsiatnici, štyridsiatnici. Nie je to teda ochorenie, ktoré sa viaže iba na obdobie puberty, aj keď je pre pubertu typické.

Rozoznávame viacero druhov akné:

  • 1. Akné comedonica – je najľahšia forma akné. Je zväčša tvorená komedónami. Tento typ akné sa prejavuje nezápalovými léziami. Sú to čierne bodky na nose, okolo nosa, na brade, ktoré neskôr prejdú do drobných vyrážok farby kože.
  • 2. Cystické akné – je vážnejšia forma. Je kombináciou komedónov, pustúl alebo papúl. Tento typ akné sa prejavuje nezápalovými alebo mierne zápalovými léziami. Miera závažnosti konkrétneho prípadu tohto typu akné je daná pomerom komedónov a papúl či pustúl. Čím viac je papúl a pustúl v porovnaní s komedónmi, tým je akné závažnejšie.
  • 3. Nodózne akné - táto forma akné je charakteristická často bolestivými uzlami pod povrchom pokožky. Postihuje najskôr oblasť tváre. Prítomné sú papuly a hnisavé pustuly, ale nájdeme aj veľké uzly, ktoré ležia pod kožou. Často sú sfarbené do červena a môžu spôsobovať bolesti. Väčšinou nie je touto formou akné postihnutá iba tvár, často je rozvinuté aj na chrbát, ale aj na stehná a sčasti dokonca aj na zadok. Tento druh akné sa musí vždy liečiť, aby sa čo najviac zabránilo tvorbe jaziev, ďalšiemu vytváraniu uzlov a zhoršeniu ochorenia.

Význam tohto ochorenia by sme nemali podceňovať a je potrebné začať čo najskôr diagnostiku a následne nasadiť liečbu, aby akné nezanechalo jazvy na koži a na duši.

Včasné podchytenie problému je základom úspešnej liečby

Hneď nazačiatku je potrebné nasadiť vhodnú domácu starostlivosť, to jest poradiť sa s dermatológom, ktorý presne určí ako postupovať ráno, ako večer. Domáce ošetrovanie spočíva v dôkladnom večernom vyčistení pokožky a jej následným ošetrením kyslou pleťovou vodou pH 4, ktorá obnoví prirodzené obranné mechanizmy na koži. Na večer odporúčam krémy s obsahom retinoidov alebo ovocných kyselín. Na to, aby sme pleť príliš nevysušili, je dôležité ráno ju dôkladne hydratovať, pretože príliš suchá pleť sa prirodzene začne viac mastiť.

Na zapálené prejavy je vhodné použiť antibiotikum vo forme pleťovej vody, ktorou si pacient pretiera len zapálené ložiská.Minimálne raz do mesiaca by mal každý navštíviť zdravotnú sestru, kozmetičku, ktorá pleť pekne hĺbkovo vyčistí a následne použije buď biostimulačný laser alebo špeciálne svetlo istej vlnovej dĺžky, ktoré prostredníctvom svojich lúčov dezinfikuje baktériu, ktorá sa nachádza v póroch. Zároveň dochádza k stimulácii lokálnej imunitnej odpovede, k zníženiu počtu zapálených miest a k odstráneniu červenofialových a hnedých fľakov, ktoré u mnohých pacientov zostávajú na koži po zhojení vyrážok. Zároveň dochádza k vylepšenie textúry kože a redukcii rozšírených pórov. Odporúčam 3 – 5 zákrokov v zimnej sezóne.

Pomáha kombinácia viacerých postupov

Pri horších formách akné u žien spolupracujeme s gynekológom, prípadne endokrinológom, kedy sa nasadzuje antikoncepcia vyslovene z liečebných dôvodov na vyrovnanie hladiny hormónov. Pri najhorších formách u žien aj mužov používame celkovú liečbu izotretinoinom, čo je derivát vitamínu A. Je to však skutočne závažná liečba, ktorá vyžaduje skúsenosť lekára – dermatológa a tiež disciplinovanosť zo strany pacienta. Upozorňujem, že kontraindikáciou liečby je tehotenstvo a dojčenie a pacient by sa počas liečby mal vyhýbať slnečným lúčom.

Zároveň s medikamentóznou liečbou treba u pacienta pravidelne vykonávať mechanické čistenie pleti, ionizáciu, ošetrenie ozónom a pod. Nejestvuje jediná účinná metóda. Cestou k úspechu je kombinácia viacerých.

Najväčším strašiakom pre všetkých pacientov s akné sú jazvy a jazvičky. Dnes je už medicína aj v tomto smere našťastie tak ďaleko, že už nik nemusí mať po akné viditeľné stopy na pleti. Dôležité je však začať včas, zveriť sa do rúk odborníka a v žiadnom prípade sa nespoliehať iba na samoošetrovanie, nehygienické vytláčanie a striedanie kozmetiky, ktoré môže mať naozaj katastrofálne následky na celý život.