Príbeh Iva, Lučenec - Druhé narodeniny

Ivo Tomašovič (49) je zaneprázdnený bankový manažér. Pred dvoma rokmi mu zistili pokročilú rakovinu hrubého čreva. Vďaka kombinácii chemoterapie a lieku, ktorý zabraňuje výžive nádoru, dnes nemá žiadny nález.

Tvrdí, že život mu zachránil liek a špeciálna strava

Ivo Tomašovič (49) je zaneprázdnený bankový manažér. Pred dvoma rokmi mu zistili pokročilú rakovinu hrubého čreva. Vďaka kombinácii chemoterapie a lieku, ktorý zabraňuje výžive nádoru, dnes nemá žiadny nález. Zástupca riaditeľa lučenskej banky trávi v práci mnoho hodín denne a chodenie po doktoroch veľmi "nemusí". Nástup zhubnej choroby v januári 2006 bol preňho prekvapivý a náhly. "Necítil som sa unavený, nechudol som. Nemal som žiadne príznaky. Práve som sa vrátil s manželkou zo školského plesu, keď som dostal horúčky a začalo ma veľmi bolieť brucho, " spomína pán Tomašovič na prvé neurčité príznaky.

Nevoľnosť a teplotu pripisoval spočiatku črevnej chrípke

"Hospitalizovali ma 29. januára 2006. Spočiatku si mysleli, že mám "schusterovu chorobu" – zápal výdutín hrubého čreva. Počítačová tomografia však nič nepotvrdila. O týždeň nato mi urobili kolonoskopiu a tam to už zistili.

O ďalší týždeň ho operovali

"Doktor Peter Brunčák ma mal päť hodín na stole a mám mu byť za čo vďačný, lebo niekto iný by ma možno rovno zavrel, " hovorí dnes s trochou čierneho humoru Ivo Tomašovič. Nádor na hrubom čreve mu totiž zistili až v pokročilom treťom štádiu. Zasahoval už močový mechúr a drobnú metastázu zistili aj v pečeni.

"Predtým som, samozrejme, chodil na preventívne prehliadky, u nás v banke sú bežné. Mal som rakovinu v rodine, mali ju obaja rodičia. Nikdy mi však nič nenašli. Skrátka sa to skôr neprejavilo. Pocítil som to až vtedy, keď nádor prederavil hrubé črevo. Preto tie bolesti a teploty, " vysvetľuje inžinier Tomašovič. Keď sa zotavil z operácie, musel nastúpiť na liečbu. Okrem chemoterapie dostal aj bevacizumab, látku, ktorá blokuje výživu nádoru.

Vyhladovaný nádor

Lučenská onkologička Jaroslava Machanová konzultovala jeho liečbu s banskobystrickým odborníkom MUDr. Vladimírom Malecom. Pán Tomašovič mal pokročilé štádium choroby. V prvom štádiu ochorenia sa vylieči viac ako 70 percent chorých, so stupňom pokročilosti karcinómu však počet vyliečených dramaticky klesá. Od roku 2005 sa na Slovensku liečia chorí s pokročilým štádiom nádoru hrubého čreva aj bevacizumabom. Táto monoklonálna protilátka zabraňuje vzniku nových nádorových ciev. Bujnenie ďalej nepokračuje, nádor sa vlastne "vyhladuje". Látka zároveň zlepšuje prienik chemoterapie k bunkám nádoru.

V čase, keď liečili Iva Tomašoviča, lekári spracúvali aj medzinárodnú štúdiu First Beat. Štúdia skúmala reálnu populáciu 1 965 pacientov s pokročilým nádorom hrubého čreva a konečníka, ktorí mali neoperovateľné metastázy a ich šance na úplné vyliečenie boli minimálne. Pacienti počas štúdie užívali bevacizumab spolu s chemoterapiou. Až u 79 percent z nich zaznamenali po liečbe operatívne odstránenie všetkých metastatických lézií. Ivo Tomašovič dostával infúziami chemoterapiu do septembra 2006, bevacizumab bral do januára tohto roku. "Na poslednej kontrole v Nitre mi na počkanie povedali, že som bez nálezu. Nemám nádor ani mestastázy.

Netreba sa vzdávať

Mne duševne pomohlo, že sa mi ochorenie nezhoršovalo. Výsledky boli čoraz lepšie. Tri mesiace po operácii som už bol v práci, " tvrdí. Podriadených na pracovisku mohol znovu rozveseľovať svojou okrídlenou vetou: "Neváľame, robíme. . . " Pri chemoterapii mu dokonca nevypadali ani vlasy.

Jedlo na zdravie

Bankový manažér si každý deň nosí do práce čaj zo špeciálnej bylinnej zmesi a stravu: napríklad baklažán plnený vareným prosom, nastrúhanú mrkvu, kúsok kravského syra, pohánku s kompótom, banány. . . "Nebolo by fér, keby som to nespomenul. Pol roka po operácii som sa začal inak stravovať. Som presvedčený, že aj to mi pomohlo, " tvrdí pán Tomašovič. Podľa neho však ani pred chorobou nemal zlú životosprávu. Hoci intenzívne pracoval a denne zažíval stres bežný u manažérov, nejedol ťažké jedlá a rád športoval. Jeho manželka sa po operácii nakontaktovala na pani Bibianu Wallnerovú, bývalú rozhlasovú redaktorku, ktorá sa zaoberá vplyvom stravy na rôzne choroby.

"Počas chemoterapie mi odporučila pre mňa vtedy dosť drastickú diétu. Proso, ryžu, zemiaky, žiadny tuk. . . Ale mne sa práve počas chemoterapie žiadali rezne, ktoré som predtým takmer nejedával, " spomína Ivo Tomašovič. Hrozilo mu však zauzlenie čriev pre nepriechodnosť a tvrdí, že práve vtedy mu strava pomohla vyhnúť sa ďalšej operácii brucha. Už rok a pol teda dodržiava špeciálny jedálny lístok založený najmä na prose, pohánke, ryži, zemiakoch, ovocí, zelenine a syroch s vylúčením mäsa, mlieka a vajíčok. "Samozrejme, strava nie je náhradou liečby, ale podľa mňa je dôležitým doplnkom, " vysvetľuje Ivo Tomašovič. "Bevacizumab som dobral len nedávno, teraz si dohodnem systém lekárskych kontrol. Tvrdím, že som mal nedávno druhé narodeniny. Každý deň navyše je dobrý. Je to dar. " Po skončení liečby sa teší zo spoločných dní s manželkou a deťmi Ivom a Jitkou, z práce, ktorú má rád, a zo života. Z plnohodnotného života, v ktorom rakovina nemá miesto.