Príbeh Ľubomíra, Banská Bystrica - Aj s rakovinou sa dá popasovať...

Písal sa rok 2011. Mal som vtedy 51 rokov a prišiel som o prácu. Nebolelo ma nič a cítil som sa dobre, ale manželka ma i napriek tomu posiela na preventívne vyšetrenie, ktoré mu som sa bránil, lebo som bol v pohode.

Písal sa rok 2011. Mal som vtedy 51 rokov a prišiel som o prácu. Nebolelo ma nič a cítil som sa dobre, ale manželka ma i napriek tomu posiela na preventívne vyšetrenie, ktoré mu som sa bránil, lebo som bol v pohode. Dnes viem, že jej naliehanie ma zachránilo a veľmi pekne jej za to ďakujem. V tom čase mal náš syn 25-rokov a končil vysokoškolské štúdium. Lekári mi povedali, že mám rakovinu hrubého čreva a aj nejaký nález na pečeni, ktorý nebol jednoznačný. Bol to šok a začal som rekapitulovať choroby v rodine. Vtedy som si uvedomil, že aj otec mal rakovinu pľúc. Rozdiel medzi nami bol v tom, že otec fajčil a pritom aj tvrdo a veľa rokov pracoval v bani.

Nasledovala operácia hrubého čreva, pri ktorej sme boli dohodnutí ,že operujúci lekár prehmatá aj pečeň a pokúsi sa zistiť aj stav na pečeni. Operácia hrubého čreva bola úspešne vykonaná, kde mi bolo odoperované z hrubého čreva niekoľko centimetrov a dokonca mi hrozil vývod, lebo nádor sa nachádzal pomerne blízko pri konečníku. Našťastie, primár MUDr. Čársky PhD. to zvládol bravúrne a zachránil ma pred vývodom, za čo som mu nesmierne vďačný. Oznámil mi, že do pečene nezasahoval, nakoľko nález bol na zle dostupnom mieste a bolo by to riskantné. Po operácií nasledovala zabezpečovacia liečba rádio a chemoterapia a výpadok z práce na skoro celý rok. Všetko som vďaka podpore mojej manželky zvládol pomerne dobre. Som optimista a v mladosti som aj športoval, a z toho mi zostala aj bojovnosť sa popasovať s chorobou.

Po operácií a ukončení liečenia rádio a chemoterapie som absolvoval komplexné vyšetrenie PET/CT po šiestich mesiacoch v Banskej Bystrici, kde mi ošetrujúca lekárka potvrdila nález, ktorý nebol úplne jednoznačný. Z toho dôvodu som sa opäť dostal viac-menej do situácie, v akej som bol pred rokom.... a znovu šok. Život dokáže byť niekedy krutý a neúprosný. Ale znovu som sa k nepriateľke rakovine postavil a začal som proti nej bojovať s mojím ošetrujúcim lekárom MUDr. Malecom PhD.– primárom onkológie v nemocnici F.D. Roosevelta v B.Bystrici. Chodil som pravidelne na kontroly, kde sa rakovina tvárila tak trochu latentne, nakoľko som bol po hore uvedenej liečbe rádio a chemoterapie.

Ošetrujúci lekár mi po roku v 2012 odporučil operáciu pečene, ktorá bola náročná, nakoľko nález bol z druhej strany pečene od chrbtice a tesne pri aorte. Operácia bola komplikovaná, ale znovu som mal šťastie, určite aj pričinením operatéra, primára MUDr. Šimkoviča PhD.- za čo mu veľmi pekne ďakujem. Po operácií znovu nasledovala zabezpečovacia liečba chemoterapia aj zo všetkým, čo k nej patrí. Nebolo to ľahké obdobie, ale moja manželka pri mne pevne stála a hľadala riešenia, aby všetko dobre dopadlo a aby som bol čo najskôr zdravý a fit, za čo som je nesmierne vďačný. Po štyroch mesiacoch od operácie som znovu išiel na kompletné vyšetrenie PET/CT, kde som netrpezlivo čakal na výsledok, ktorý som sa dozvedel po piatich dňoch a výsledok bol „ bez nálezu „ čomu som celý čas veril.

V súčasnosti opäť pracujem a teším sa s celou rodinou zo života. Niežeby som zabudol, že som bol dvojnásobný onkologický pacient, ale vďaka mojej optimistickej povahe, doplnkom výživy a výbornej starostlivosti moje manželky som tieto trápenia a bolesti prekonal a veríme, že už bude všetko v poriadku. Samozrejme, že budem chodiť na pravidelné kontroly a budem ako pacient pod lekárskym dohľadom. Týmto článkom chcem vliať optimizmus aj ostatným onkologickým pacientom a všetkým prajem ,aby sa s rakovinou popasovali. Optimizmus, psychika a rodina sú pri boji veľmi dôležité. Chcem sa lekárom aj sestrám a celému personálu touto cestou znovu veľmi pekne poďakovať. Skladám im obdiv a úctu ..... ešte ráz ďakujem.

Pokiaľ by tieto moje skúsenosti pomohli niekomu, rád mu odpoviem a podporím v jeho boji s rakovinou.