Počas zimnej dovolenky vaša pleť neoddychuje

Zimný pobyt na horách býva osviežujúci, ale aj náročný. Psychika oddychuje, ale telo dostáva zabrať pri lyžovaní, pri plávaní v hotelovom bazéne, na výlete, v niektorých prípadoch aj po večerných zábavách v skibaroch.

zimna_dovolenka_plet Zdroj foto: Shutterstock.com

V zime potrebuje maximálnu starostlivosť!

Spomínané aktivity navyše značne trápia pleť. „Nízke teploty spomaľujú krvný obeh, takže sa do horných vrstiev pokožky horšie dostáva kyslík a potrebné živiny. Regeneračné procesy sa spomalia, pleť začne byť presušená, začervenaná a drsná na dotyk, " hovorí dermatologička MUDr. Alexandra Novotná PhD. 

Pleť dovolenku nemá nikdy - potrebuje pravidelnú starostlivosť a ochranu

Zanedbaná starostlivosť o pleť sa nevypláca. Práve v zimnom období si zaslúži kvalitnú výživu zvnútra i zvonka viac ako inokedy. Zabudnite na vyprážané jedlá a ťažké omáčky v horských reštauráciách a skúste ich vymeniť za šalát či ľahkú polievku. Namiesto drinku na zahriatie si radšej dajte čistú vodu, maximálne malé pivo. A aj keď sa na lyžovačku nelíčite, nezabudnite pleť každý večer dokonale vyčistiť.

Vedeli ste, že sneh odráža až 80% UV žiarenia? Práve preto je jeho intenzita na horách rovnako silná ako počas letného opaľovania pri mori. „Krém s ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu, by mal byť samozrejmosťou,“ upozorňuje MUDr. Novotná. To isté platí aj pre balzam na pery, rozhodne si vyberte ten s ochranným faktorom. Nepodceňujte ani slnečné alebo lyžiarske okuliare. Oči sú citlivé a potrebujú ochranu,  takže na hory nevyrážajte bez kvalitných okuliarov s UV filtrom.

Vo vašej kozmetickej taštičke by nemal chýbať ani silne hydratačný alebo výživný krém či sérum.  „Dôležité je chrániť pleť pred vysychaním. Vhodné sú prípravky, ktoré obsahujú zvlhčovadlá, napríklad kyselinu hyalurónovú, výťažky z morských rias, bylín, lanolín či kokosový olej, hovorí MUDr. Novotná. Suchšej a staršej pokožke prospejú látky,  ktoré vedia zvýšiť produkciu tuku, ako je koenzým Q10. 

Na horách teda nezabúdajte že:

1. Zdravá pleť je odmenou za zdravú stravu

Nevyhnutné je dodať telu vitamíny,  najmä A,  C a E. Keď nesvieti slnko, zníži sa tiež tvorba vitamínu D,  ktorý sa stará okrem iného o zdravý, mladistvý vzhľad pleti. Pestrá a vyvážená strava, je teda dôležitá aj počas dovolenky. Vhodné je jesť zeler, červenú repu, koreňovú zeleninu, červenú aj bielu kapustu, cibuľu a cesnak.  Z ovocia sú ideálne jablká, v jedálničku by nemali chýbať ani ryby a ďalšie plody mora. Práve tie sú skvelým zdrojom dôležitého „déčka".

2. Bez kvalitných prípravkov to nepôjde

Namiesto ľahkého hydratačného krému použite v zime radšej mastnejšie prípravky, ktoré pleť ochránia lepšie. Aplikujte ich nielen na tvár, ale aj na krk a dekolt. Práve teraz sú vhodné tie na báze oleja - čím viac ho krém obsahuje, tým účinnejšie chráni pleť pred stratou vlhkosti. A nezabudnite na ochranný faktor pred slnečným žiarením. Pri odličovaní sa v zime vyhnite pleťovým vodám s obsahom alkoholu a mydlám, ktoré pleť príliš vysušujú.

3. Mrazom vyštípané líčka nie sú roztomilé

Po zimnej prechádzke nás na pleti trápia začervenané miesta, šupinky a rozšírené žilky. Dôvodom sú prechody z vykúrených miestností do vonkajšieho chladu a naopak. „Drobné cievky sa totiž v chlade sťahujú a v teple zase rozťahujú,“ vysvetľuje MUDr. Novotná. Ak ste k červenaniu alebo praskaniu žiliek náchylná, je dobré používať prípravok, ktorý má za úlohu mu predchádzať. Časté praskanie cievok môže zanechať pleť červenú natrvalo. O vhodnom prípravku špeciálne pre vašu pleť sa poraďte s dermatológom.

4. Citlivé miesta potrebujú špeciálnu ochranu

Osobitnú pozornosť si vyžadujú očné partie.  "V zimnom období najviac trpí pleť v okolí očí, pretože má málo mazových žliaz a chýba jej ochranný tukový film.  Keď sa k zime a vetru pridá nedostatočná starostlivosť, rýchlejšie sa na nej tvoria vrásky. Rovnako jemné a citlivé sú aj pery, ktoré v zime ľahko popraskajú a tiež ruky, ktoré treba často natierať vhodným krémom,“ uzatvára MUDr. Novotná.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.