Nechce vám partner/ka pomáhať pri domácich prácach? Pozrite sa, ako to riešiť.

Kto u vás doma upratuje, žehlí, perie, varí a venuje sa domácnosti? My sme si na rozdelenie domácich prác medzi partnermi posvietili. Prinášame užitočné rady, čo robiť, ak ten váš partner nie je ochotný nič doma urobiť. Alebo naopak možno práve vaša partnerka nechce nič robiť.

spor pri domácich prácach

Zdroj foto: Shutterstock.com

V otázke domácich prác medzi partnermi to môže vyzerať aj nasledovne: „Vôbec mi nepomáha. A pritom nepracuje veľa... Keď býva 3 týždne bez práce, odrazu nemôže používať výhovorku: „Dnes som robil 10 hodín a som unavený. “ Ale aj napriek tomu robím všetko sama, umývam riad, periem, varím a robím všetky práce v domácnosti. Dokonca odprevádzam peši syna do školy od pondelka do piatka. A manžel nerobí nič, len sedí a hrá sa na počítači.“

Predbehnime všetky možné rady a začnime tým hlavným: základnou radou, ktorú predkladajú odborníci na komunikáciu, výskum aj partneri samotní - **komunikujte o tom **v zmysle: „Asi by ste si mali obaja sadnúť a veľmi vážne pohovoriť s partnerom. Potrebuje porozumieť, že napriek celodennej práci nemôže prísť domov, len tak si ľahnúť a odpočívať.“

Otázkou už len ostáva to, čo komunikovať a ako. Pri pohľade na problematiku domácich prác, na konflikty a hádky pri ich zadeľovaní alebo nenápomocnosť partnera by sme mali preto prihliadať na nasledovné skutočnosti.


Prečítajte si tiež:

Kedy ide o posadnutosť domácimi prácami?

Fakty o rozdelení úloh v domácnosti

  1. Takmer všetci muži a ženy svorne tvrdia, že keď obaja pracujú na plný úväzok, mali by mať obaja rozdelené domáce práce spravodlivo medzi sebou - pomáha to vyhnúť sa problémom vo vzťahu a vedie tak k "domácemu šťastiu." Výskum ukázal, že aj keď sú obaja partneri zamestnaní, ženy odrobia ešte o deväť hodín týždenne viac prác v domácnosti ako ich partneri. Faktom však je, že hoci sa väčšina párov zhoduje v tom, že domáce práce by mali byť rozdelené medzi partnermi, mnohým z nich sa nepodarí nájsť riešenie, ktoré aj naozaj funguje.

  2. Často sa pod rúškom domácich prác skrývajú oveľa hlbšie obavy, že partner neprejavuje záujem (o toho druhého) a tak sa práca v domácnosti začne stávať bojovým poľom, kde bojujeme za vzťahové potreby, čo následne vedie k prehlbovaniu problémov vo vzťahoch. Preto sa uistite, že vaša spoločná komunikácia o rozdelení prác v domácnosti je naozaj problémom prác v domácnosti. Ak rozhovor/konflikt pramení skôr z nejasného partnerského vzťahu alebo nedostatku starostlivosti o partnera, tak tieto problémy riešte priamo, nie cez domáce práce.

  3. Aj keď sú partneri nezamestnaní, nevnímajú domáce práce ako spôsob prispievania do domácnosti. Dokonca ich pomoc môže aj dvojnásobne poklesnúť, pretože tento druh práce sa môže dotýkať ich „mužnosti“. V prípade nepracujúcich žien je to opačne - snažia sa prispievať udržiavaním chodu domácnosti.

  4. Domáce práce a rozdeľovanie úloh v domácnosti doma môžu spôsobiť problémy vo vzťahoch. Ak sa vy alebo váš partner cítite poškodení v tejto oblasti, môže to ticho vo vás bublať a dráždiť vás aj niekoľko rokov predtým, ako to nakoniec vypláva napovrch.

  5. Poznajte toho druhého: váš postoj k tomu, čo je neporiadok a ako vyzerá upratovanie - tzn. kedy, kto to vykonáva a ako často - sa môže veľmi líšiť od predstáv vášho partnera. Každý z vás ste boli vychovaní s iným pohľadom na to, kto by mal robiť a to, čo znamená poriadok a čo znamená neporiadok a môže s tým byť v pohode alebo môže očakávať príchod mamy, ktorá s neporiadkom urobí krátky proces.

  6. Nastavte si spoločné očakávania a rozdeľte si úlohy: Ak zdieľate spoločný priestor, potrebujete zdieľať predstavu aj o tom, čo je čisté a čo upratané. Môžete sa ľahko ocitnúť v konflikte ohľadom otázky, čo je poriadok a čo neporiadok, pretože neexistujú správne alebo nesprávne odpovede. Snažte sa o vzájomný kompromis prostredníctvom vzájomnej komunikácie - vyjasnite si to a stanovte si úlohy.

  7. S otravnou neodbytnosťou nezájdete ďaleko. Pasívna agresivita či nedobytnosť (hodiny a hodiny dobiedzania vedúce k citovému vyčerpaniu partnera/ky) síce krátkodobo fungujú (nakoniec pristane a urobí, aby to nemusel/a počúvať), ale vedie to skôr k hlbšiemu narušeniu vzťahu.

  8. Požiadajte. Požiadanie je účinnejšie ako dotieravosť a  nedobytnosť.

  9. Väčšina ľudí nemusí byť tak dobre orientovaná a citlivá v tom, čo nás trápi – jednoducho to nevidia. Základnou úlohou je zaujatie postoja bez emócií a predloženie zoznamu prác, ktoré sú potrebné vykonať v domácnosti.

  10. Stanovte si priority. Vysvetlite si navzájom, čo si myslíte, aké sú najdôležitejšie práce v domácnosti a čo dokáže počkať.

  11. Nehovorte svojmu partnerovi, ako má byť úloha vykonaná. Ak súhlasíte s rozdelením domácich prác, snažte sa nezasahovať do toho, ako váš partner urobí svoju časť prác. Ak dochádza ku kritike práce, sadnite si a vyjasnite si to.

  12. Nepreberajte zodpovednosť za partnera v domácich prácach a nerobte za neho. Ak neuprace, čo má, nájde to také, aké to nechal - a osobitne ak vie, čo má urobiť a nerešpektuje to. Rozmaznávanie nikdy nevedie k ničomu dobrému.

  13. Vzájomne si pomôžte. Ak mal partner/ka má zlý deň v práci alebo sa necítil dobre – v tomto prípade si pomôžte navzájom. Nepreberajte však práce druhého často, naozaj iba v prípade potreby a vráti sa vám to.

  14. Trochu chvály robí divy a zvyšuje „produktivitu“ – preto vyjadrite ocenenie a poďakovanie. Pozitívne komentáre majú na nás väčší vplyv ako negatívne, hoci úloha nie je urobená ihneď alebo úplne dokonale podľa vás.  Postupom času sa partner bude snažiť vyhovieť vám lepšie.

  15. Rodičovstvo je zamestnanie na plný úväzok. Ak sa partnerka stará sa o deti doma, zatiaľ čo vy idete do práce, nečakajte, že všetky práce urobí, kým ste preč z domu. V čase, keď sa vraciate z práce má partnerka tiež celodennú prácu s dieťaťom za sebou. Preto by malo nasledovať spravodlivé večerné rozdelenie úloh v domácnosti.

  16. Získajte odbornú pomoc: riešením vzájomných problémov v upratovaní môže byť aj platené upratovanie. Samozrejme, otázkou sú tu aj financie.

  17. Ak ste skutočne v slepej uličke a žiadna z vyššie uvedených možností nefunguje a hádky pokračujú, bolo by na mieste uvažovať, prečo viazne komunikácia a či si to nevyžaduje iné riešenia, napr.pomoc odborníka na vzťahy.

Domáce práce môžu fungovať aj ako indikátor kvality vášho vzťahu a môžu hovoriť viac o vzájomnom vzťahu, ako si myslíte.

Literatúra:

  1. 5 Ways to get Your Partner to do More Around the House. In How stuff works? [online]. Dostupné na internete: http://lifestyle.howstuffworks.com/family/parenting/for-moms-and-dads/5-ways-get-partner-do-more-around-house.htm.

  2. Crompton, R. & Lyonette, C., 2008. Who does the housework? The division of labour within the house. In Park, A. etal., British Social Attitudes: The 24th Report 2007/2008. London: Sage.

  3. How much of the housework does your husband or partner do? In Circle of moms [online]. Dostupné na internete: http://www.circleofmoms.com/question/how-much-housework-does-you-husband-partner-do-1702077.

  4. Women still do household chores even when male partner doesn't work. In The Telegraph [online]. Dostupné na internete: http://www.telegraph.co.uk/women/9823375/Women-still-do-household-chores-even-when-male-partner-doesnt-work.html.


Prečítajte si aj tento článok:

Kedy ide o posadnutosť domácimi prácami?

igorh

Som chlap a osobne si myslím, že práce v domácnosti by mali byť určite rozdelené medzi muža a ženu. Moja žena to nevedela pochopiť, tak som si objednal upratovacie služby od Radema, keďže viem, že sú super a teraz pred Vianocami to je potrebné. Keď videla, ako sa náš dom leskne odpadla, ale keď videla účet za to, hneď zmenila názor a teraz pomáha ;) Ideálny spôsob ako jedného z domácnosti prinútiť upratovať.

jaroslavica

my to mame tiez normalne podelene. neviem ako by som to stihala sama. navyse muz ma taku pracu, ze je viac doma ako ja takze si myslim, ze je to aj logicke