Liečba psoriázy

Psoriáza sa vyskytuje najčastejšie vo forme ložísk (plaková psoriáza). Sú to oválne alebo okrúhle ostro ohraničené škvrny ružovočervenej farby, na povrchu pokryté suchými, striebristými šupinami. Môžu splývať aj do väčších plôch nepravidelného tvaru. Nachádzajú sa vo vlasoch, na kolenách, lakťoch, v oblasti krížov, ale aj na tvári. Pre túto formu svrbenie nie je tak obvyklé, ak sa vyskytuje, väčšinou je len mierne.

Inou formou je psoriáza gutátna – kvapkovitá (vyskytuje sa skôr u detí a mladých ľudí), ktorá je typická malými škvrnami do veľkosti jedného centimetra. Tieto ložiská sa nachádzajú najmä na trupe a končatinách a svrbia.

Poznáme aj ďalšie formy psoriázy, ktoré sú menej časté, napr. inverzná psoriáza (vyskytujúca sa v kožných záhyboch – v miestach zaparenia – slabiny, podpazušie a pod.) a ďalšie.

Liečba

Ak sa psoriáza vyskytuje iba v ľahšej forme, zvyčajne postačuje iba lokálna liečba, tzn. používanie krémov, olejov, telových mliek a pod.(aplikácia priamo na pokožku). Pri stredne ťažkých a ťažkých stavoch sa liečba kombinuje so systémovou terapiou (tablety alebo injekcie, ktoré majú celkový účinok na organizmus).

Ako pristupovať k pokožke?

Zmäkčenie, premastenie a hydratácia

Aby sa zvýšila priepustnosť účinných látok, je dôležité v prvom rade zbaviť kožu šupín. K tomuto slúžia tzv. keratolytiká – látky, ktoré zmäkčia kožu a odstránia šupiny. Najčastejšie sa používa kyselina salicylová v rôznych koncentráciách. Okrem nej sa môže použiť urea, ktorá pôsobí aj proti svrbeniu. Z ďalších látok, ktoré majú keratolytické účinky sa používa kyselina mliečna alebo glykolová.

K premasteniu a hydratácii kože slúžia tzv. emolienciá, čím zlepšujú stav narušenej pokožky a zároveň zmierňujú prípadné svrbenie.

Základom lokálnej liečby pre každého psoriatika by mali byť oleje do kúpeľa, ktoré majú podobnú funkciu ako emolienciá.

Potlačenie zápalu

Lokálne kortikoidy

Slúžia k potlačeniu zápalu. Ich výhodou je, že pôsobia rýchlo a efektívne. Kombinujú sa s kyselinou salicylovou, ureou, kalcipotriolom. Najlepšie je ich aplikovať na noc. Kvôli vysokej priepustnosti kože v oblasti tváre a genitálií (až 300-krát vyššej) sa neodporúčajú aplikovať v týchto partiách. Nevýhodou dlhodobého používania kortikoidov sú nežiaduce účinky ako stenčenie kože, zmeny v jej pigmentácii, akné, zvýšené ochlpenie, rozšírené cievky, pomalšie hojenie rán či infekcie kože. Po ukončení liečby kortikoidmi taktiež dochádza k zhoršeniu stavu.

Deriváty vitamínu D

Podobne ako kortikoidy, potláčajú zápalovú reakciu. Pôsobia ale pomalšie, používajú sa na doliečenie ložísk alebo v kombinácii s kortikoidmi, čo je výhodné z hľadiska znižovania negatívnych účinkov kortikoidov pri dlhodobejšej liečbe. Pri aplikácii do okolia ložísk môže dôjsť k podráždeniu „zdravej“ kože, preto je nutné, aby si pacienti dôkladne umývali po ošetrení ruky.

Decht

Používa sa vo forme masti, pasty či tinktúry. Keďže je karcinogénny, fototoxický a má veľa nežiaducich účinkov (spôsobuje akné, zapácha a farbí odev), používa sa len obmedzene, najmä ako súčasť fototerapie – v kombinácii s UVB žiarením.

Ďalšia liečba

Z ďalších liečebných postupov sa využíva fototerapia (liečba ultrafialovým svetlom) a systémová liečba. (Ide o tzv. imunosupresíva – lieky tlmiace imunitný systém ako je Metotrexát a Cyklosporín alebo Acitretín – jediný liek vo forme tabliet, ktorý nepatrí do skupiny imunosupresív. Pôsobí iba na kožné zmeny, nie na kĺby a má oveľa pomalší nástup. Môžu ho však ako jediný vhodný užívať tí pacienti, ktorí majú súčasne aj nádorové, prípadne ťažké chronické ochorenie.)

Novou formou liečby sú biologiká. Keďže blokujú imunitný systém iba v určitom, pre psoriázu významnom kroku, sú oveľa bezpečnejšie ako systémové lieky. Liečba je však veľmi nákladná a pristupuje sa k nej až po vyčerpaní všetkých iných možností.

Prírodná liečba

Ako doplnková forma liečby sa dajú využiť rôzne prírodné produkty – či už vo forme lokálnych prípravkov (šampóny, krémy masti a pod.) alebo v iných formách (známe sú najmä prírodné kúpele – tzv. balneoterapia alebo využívanie kúpeľov s rybičkami, ktoré sa živia odumretými časťami kože – tzv. ichtyoterapia).