Partner na úrovni

Nájsť si správneho partnera je často náročné z mnohých dôvodov. Možno sme vyrástli v rodine, kde neboli vzory zdravého vzťahu a pochybujeme v reálnosť takéhoto vzťahu. Možno naša vlastná história vzťahov je zložená len z krátkych, prerušovaných vzťahov a my nevieme, ako sa trvalý vzťah vytvára.

partner_na_urovni Zdroj foto: Shutterstock.com

Môžeme byť priťahovaní nesprávnym typom osoby, či vyberať si stále a stále nevhodné osoby, čo môže súvisieť s našou nevyriešenou minulosťou. Iným dôvodom môže byť, že nehľadáme v správnom prostredí alebo ak už tam sme, nemáme odvahu pristúpiť k danej osobe. Pre vyriešenie tejto dilemy je potrebné vedieť a veriť, že aj pre nás existuje  vzťah a že sa môže reálne uskutočniť.

Hovoríme o dvoch skutočnostiach: nájdenie si vôbec partnera a nájdenie si partnera na úrovni. V niektorých bodoch sa problematiky prelínajú.

Nájdenie si partnera

1. Hľadajte: predovšetkým na správnych miestach. Možností je niekoľko:

  • Priatelia – mnoho párov sa stretlo vďaka svojim priateľom, môžu vám aj poradiť- poznajú vás aj toho druhého.
  • Hľadajte niekoho, kto zdieľa vaše záujmy: spoločné záujmy pomáhajú vytvárať a udržiavať vzťah;
  • Vytvorte príležitosti na vzťah:  cieľom je dostať sa do kontaktu s ľuďmi: napr. sa stať dobrovoľníkmi: v charite, starostlivosti o zvieratá; navštevovať rôzne kurzy na školách, tanečný kurz, kurz varenia, umelecké kurzy, športové kurzy a kluby, filmové kluby, divadlá, knižnice.
  • Buďte kreatívni: majte oči otvorené a využite rôzne možnosti, ktoré vám vaše okolie prináša a vyjdite zo svojej zóny pohodlia k ľuďom – bude to pre vás odmeňujúce.
  • Nájdite si niekoho v práci – samozrejme bez porušovania pravidiel v danej spoločnosti/ firme: práca je priestor kontaktu spoločného času s ľuďmi, môžeme ich lepšie poznať.
  • Nájdite si niekoho ONLINE: nadväzovanie online vzťahov je najľahšou cestou stretnúť budúceho partnera. Ľudia, ktorí hľadajú niekoho „online“ berú tieto skutočnosti vážnejšie. Dajte tomu šancu, ak nie ste spokojní, môžete ukončiť svoje „členstvo“.
  • Buďte otvorení, kdekoľvek ste a kdekoľvek idete: tú „vašu“ správnu osobu môžete nájsť kdekoľvek a kedykoľvek, preto majte oči otvorené a nezatvárajte ich v nevhodnú dobu.

Mohlo by vás zaujímať:

Priateľstvo, láska a vývin partnerského vzťahu

Čo ženy na mužoch milujú?

10 rád ako prežiť rozchod


2. Problém s vytváraním záväzkov: niekto má problémy s vytváraním záväzkov kvôli nedôvere k iným alebo zlým skúsenostiam, iní majú problém vôbec si vytvárať vzťahy, ďalší vstupuje stále do nevhodných zväzkov. Ak nie je možné uskutočniť uvedené body, je dôležité hľadať riešenie prostredníctvom terapeuta/ psychológa.

Nájdenie si partnera na úrovni

V tomto zmysle to znamená niekoho, kto mi vyhovuje**.** Dôležité je hľadať ho na správnych miestach, poznať predpoklady v nás, vyhnúť sa signálom nevhodného partnera a sledovať pozitívne signály.

1. Predpoklady v nás:

Naučte sa mať radi seba samých: je to základný predpoklad a dôvod správneho vzťahu. Ak sme nešťastní zo seba, riskujeme, že stretneme niekoho iba kvôli tomu, aby sme sa lepšie cítili a lepšie zmýšľali o sebe. Cítiť sa spokojne so sebou-kto som, ako vyzerám – priťahuje druhých sebadôverou.

Naučte sa byť šťastní, aj keď ste sami. Byť šťastní a slobodní nie je ľahké. Je to schopnosť tráviť pohodlne svoj život „sólo“. Ak sa však takto cítime mizerne, je tu šanca, že siahneme po prvej osobe, ktorá nám príde „do rany“ - aby sme neboli sami.

Mylné predstavy: Môžem byť šťastná/ý iba vo vzťahu, je lepšie mať zlý vzťah ako nijaký. Hoci byť slobodný/á môže byť stigmou, vstúpiť do nevhodného vzťahu môže byť životnou chybou.

Nevytvárajte z hľadania vzťahu centrum vášho života: sústreďte sa na aktivity, ktoré vás tešia, na kariéru, zdravie, vzťahy v rodine s priateľmi. Šťastný človek priťahuje iných. 

2. Vnímajte nebezpečné signály vo vzťahu:

Dôležité je byť si vedomí stopky v zmysle správania, ktoré hovorí, že vzťah nejde k zdravej a trvalej láske. Potrebné je prerušiť takýto vzťah čím skôr. Dôverujte sebe a vnímajte, čo vo vás druhá osoba spôsobuje a ako sa cítite.

Treba sa hlbšie zamyslieť nad týmito skutočnosťami:

  • Vzťah je závislý na alkohole (spolu sa cítite dobre iba pod vplyvom alkoholu alebo drog),
  • Neverbálna komunikácia je vypnutá: partner sa sústredí viac na iné skutočnosti (TV, práca, priatelia, mobil);
  • Žiarlivosť na „vonkajšie“ záujmy: partnerovi vadí, ak trávite čas s priateľmi/ členmi rodiny;
  • Kontrolujúce správanie: partner vás kontroluje, nemôžete nezávisle uvažovať alebo cítiť;
  • Vzťah je výlučne sexuálny: vo vzťahu nie je žiadny iný záujem;
  • Nevhodné vlastnosti partnera: závislosť, hnev, cíti sa ako obeť, je nezrelý/á, emocionálne neprístupný/á, „nevyliečený/á“ z predchádzajúcich vzťahov, emocionálne „poškodený“ z detstva;časté užívanie alkoholu, drog, hrubosť a agresívne sklony. Mnohí tieto vlastnosti v začiatkoch vzťahu prehliadajú, možno im dokonca imponujú. Neskôr sa im môžu stať osudovou chybou.
  • Nedostatok pochopenia a súhlasu od partnera v niečom, čo je pre vás veľmi dôležité, čo vás „definuje“ ako osobnosť.
  • Rešpektovanie a zváženie rozdielov: osobnosť (rovnaký zmysel pre humor, dopĺňanie sa), postoj ku vzťahom (neustále spolu vs. chvíľky samoty), spoločenskosť (spoločenský alebo menej spoločenský), podobné záujmy (nemusia byť všetky rovnaké, ale aspoň niektoré), rodinné hodnoty (túžite po 6 deťoch alebo on po žiadnych?),  náboženstvo a pod.;

3. Pozitívne vlastnosti partnera na úrovni:

  • Zaujíma sa o svoj osobný rast,
  • je emocionálne otvorený/á,
  • integrovanosť (úprimný k sebe a druhým),
  • zrelosť a zodpovednosť,
  • primerané sebavedomie.

Záver

Nezostávajte s osobou, ak viete, že nenapĺňa vaše predstavy a dôležité potreby. Investujte viac do vzťahu v zmysle priateľstva: nehrňte sa rýchlo do sexuálneho vzťahu, pretože neskôr je veľmi náročné rozvíjať si vzťah aj ako priateľstvo. Hľadajte osobu, ktorá vás robí šťastnými, ale popritom nemusíte obetovať skutočnosti, ktoré sú pre vás dôležité. Váš partner by mal byť aj vašim skutočným priateľom, s ktorým sa môžete zhovárať a komunikovať.

Použitá literatúra:

  • 1. KAUFMAN, K.: Why Finding a Life Partner Isn’t That Simple. In Psychology today [online]. Dostupné na internete: http://www.psychologytoday.com/blog/psychology-writers/201304/why-finding-life-partner-isn-t-simple
  • 2. WEBB, M.: A Better Way to Date: A Step-by-Step Guide to Finding Your Perfect Partner. The Romantic.com. 2003, 177s.

Buďte informovaní o všetkom, čo Vás zaujíma. Čítajte novinky a zaujímavosti z oblasti zdravia, krásy a životného štýlu.

Slobodna

Zaujímavo napísaný článok. Zaujalo ma najmä odlíšenie pojmov partner a partner na úrovni. Oceňujem vyčerpávajúce konkrétne rady. Určite by mohol pomôcť ľuďom, ktorí sú single a niekoho hľadajú. Minimálne sa zorientovať, vzhľadom k tomu, že aj nedávno sa tu podobný problém riešil v jednej téme.

[zruseny35]

Clanok "na urovni".Len nechápem čo tu robí,ked forum nieje o zoznamke.Možno práve pretoto ,aby z tohto zoznamku fóraci neurobili :)