Pŕhľava pomôže pri reume i vypadávaní vlasov

Pŕhľava dvojdomá je výborná bylinka podporujúca zdravie. Ktosi raz povedal, že keby ľudia vedeli doceniť liečivé účinky pŕhľavy, tak by ju pestovali. Našťastie, rastie sama, len ju treba vyhľadať, natrhať, prípadne usušiť do zásoby.

Pŕhľava Zdroj foto: Shutterstock.com

Pŕhľava dvojdomá (Urtica dioica)

Stretávame sa aj s názvom žihľava, obidva termíny sú z jazykového hľadiska správne. Liečivá bylinka, či potrava pre hydinu? V tejto súvislosti si možno niekto zaspomína, ako chodila jeho stará mama na jar zbierať mladú pŕhľavu pre húsatká, a pritom si nazbierala aj pre vlastnú potrebu. 

Výskyt pŕhľavy dvojdomej

Rastie od apríla do septembra na celom našom území. Nájdeme ju v nížinách, ale aj vo vyšších polohách. Môžeme nájsť dva druhy pŕhľavy. Pŕhľava dvojdomá a pŕhľava malá, ale jej vzhľad a najmä liečivé účinky sú rovnaké. 

Zber

Zbierame vrcholky, listy, ale aj celú vňať, najvhodnejšie obdobie je od konca apríla až do konca mája, ešte pred rozkvitnutím. Koreň sa zbiera menej často, čas jeho zberu je na jeseň. Na zber listov potrebujeme rukavice. Možno ste pocítili na vlastnej koži následky nepokrytých rúk (popŕhlenie) – pokožka očervenie a vytvoria sa malé pľuzgieriky.

Ak nemáte takú skúsenosť, tak sa nebráňte, má to na naše zdravie pozitívny vplyv. Také „vyšibanie“ bylinkou má svoj význam. Už starí Rimania sa pri reumatických bolestiach šľahali pŕhľavou. Ľudia, ktorí trpia reumatickými bolesťami, by to rozhodne mali vyskúšať.

Sušenie

Pŕhľavu sušíme v tieni, ale nie dlho, aby si zachovala zelenú farbu (maximálne pri teplote 60 °C). Usušené bylinky pretriedime, čierne listy vyhodíme a uskladňujeme maximálne jeden rok (do ďalšieho zberu).

Čo obsahuje pŕhľava dvojdomá?

Bylinka obsahuje veľké množstvo chlorofylu a aminokyselín. Bohatá je na vitamíny C, B a provitamín A, cenná je aj pre obsah železa, horčíka a vápnika. Očistná kúra sa robí najčastejšie raz do roka, keď je pŕhľava mladá. Pozitívne pôsobí na pečeň, obličky a žlčník, podporuje tvorbu červených krviniek a ovplyvňuje metabolizmus. Má protizápalový a regeneračný účinok.

Využitie v ľudovom liečiteľstve

Cenný chlorofyl, ktorý má skvelé dezinfekčné účinky, zužitkujeme popíjaním pŕhľavového záparu, ktorý si pripravíme z 1 ČL bylinky, zalejeme prevarenou vodou (80°C) a pijeme 3-krát denne po dobu 14 dní. 

Tinktúru z pŕhľavy si pripravíme tak, že bylinku v pomere 1:5 zalejeme 40-percentným bielym alkoholom, necháme odstáť asi 14 dní a pritom denne premiešame. Tinktúru scedíme, užívame po kvapkách 20 – 25 kvapiek 3-krát denne.


Prečítajte si tiež:


Odvar na vlasy

Asi 100 g pŕhľavy najemno natrháme a ½ hodiny varíme v jednom litri vody, do ktorej pridáme trochu octu. Použijeme na umývanie, pomáha pri vypadávaní vlasov.

Využitie v gastronómii

Pŕhľava dvojdomá je vhodná na prípravu prívarku i šalátov, nahradí špenát. Z dostupných zdrojov sa dozvedáme, že je dokonca zdravšia než špenát.

Potrebujeme: 500 g mladej pŕhľavy, 1 cibuľu, 2 až 4 strúčiky cesnaku, 2 PL smotany, 1 PL hladkej múky, 100 ml mlieka, podľa chuti soľ a mleté čierne korenie.

Postup: pŕhľavu opláchneme pod tečúcou vodu, nasekáme na menšie kusy, zalejeme horúcou vodu a povaríme asi 5-7 minút. Medzitým si opražíme cibuľku, pridáme scedenú pŕhľavu, cesnak, soľ, korenie a krátko povaríme. Na záver prilejeme smotanu, podľa potreby zahustíme múkou. Podávame ako prílohu k mäsu, prípadne iba s vareným vajíčkom a zemiakmi.