Pečeň

Pečeň (hepar) je najväčšia exokrinná žľaza (s vonkajším vylučovaním) ľudského tela. Váži okolo 1,5 kg. Je jediným orgánom tela, ktorý sa po poškodení dokáže obnoviť a dorásť do pôvodnej veľkosti.

Pečeň ako orgán – krehký a najťažšie pracujúci

Je uložená v brušnej dutine, obalená pobrušnicou. Pobrušnica pokrýva aj povrch pečene, okrem plochy, ktorou sa pečeň fixuje na bránicu. Má hnedočervenú farbu. Konzistencia je mäkká a pružná. Je krehká – pri úrazoch na nej môžu vznikať praskliny (ruptúry) s masívnym krvácaním.

Pečeňou pretečie každú minútu asi 1,4 litra krvi.

Má úžasnú schopnosť regenerácie (je pod stálym vplyvom rôznych toxínov). Preto je najťažšie pracujúcim orgánom tela. Denne vykonáva viac ako 500 funkcií. Zasahuje do všetkých dôležitých dejov látkovej výmeny v organizme.


Doprajte vašej ečeni to najlepšie:

Najlepšie potraviny pre vašu pečeň


Anatómia pečene

Tvar pečene sa dá prirovnať k trojuholníku. Jej povrch sa delí na vypuklú časť, priliehajúcu k bránici a plochšiu časť, priliehajúcu k ostatným orgánom brušnej dutiny. Pečeň je tvorená dvoma väčšími a dvoma menšími lalokmi. Najväčší je pravý lalok (lobus dexter), o niečo menší je ľavý (lobus sinister). Najmenšie sú chvostový lalok (lobus caudatus) a štvorhranný lalok (lobus quadratus).

Hlavnou stavebnou jednotkou pečene je pečeňová bunka (hepatocyt). Hepatocyty sú usporiadané do epitelových trámcov, ktoré sú vzájomne spojené a spolu s cievami vytvárajú základnú morfologickú jednotku pečene – pečeňový lalôčik. V pečeni sa nachádzajú aj fagocytujúce bunky, tzv. Kupfferove bunky (pečeňové makrofágy). Ich hlavnou úlohou je likvidácia nefunkčných elementov plazmy a nie je vylúčený ani vzťah k imunitnému systému.

Funkcia pečene

1. Filtruje krv - zneškodňuje jedovaté látky a vedľajšie produkty metabolizmu.

2. Zaisťuje látkovú výmenu a premenu živín - zabezpečuje ďalšiu premenu potravy na vitamíny, hormóny a látky nevyhnutné pre život.

3. Zaisťuje metabolizmus tukov – produkuje žlč a látky, zabezpečujúce trávenie tukov a absorpciu vitamínov A,D,E,K.

4. Zodpovedá za metabolizmus bielkovín - riadi syntézu a degradáciu aminokyselín, podieľa sa na tvorbe bielkovín, zohrávajúcich úlohu pri zrážaní krvi a zneškodňuje dusíkaté látky z bielkovín.

5. Zodpovedá za metabolizmus cukrov – produkuje a uskladňuje glykogén, ktorý premieňa na glukózu.

6. Vedie imunitné reakcie - potláča nežiadúce imunitné reakcie, je rodiskom a cintorínom imunitných buniek, má vplyv na autoimunitné procesy a protinádorovú imunitu.

7. Podieľa sa na zrážaní krvi a hospodárení s vodou a soľou.

8. Je zásobárňou krvi – uskladňuje a podľa potreby uvoľňuje krv do obehu (reguluje jej objem).

9. Je zásobárňou železa a živín – feritín, vitamín B12, vitamíny rozpustné v tukoch (A,D,E,K).

10. Tvorí teplo – zúčastňuje sa na termoregulácii.

Choroby pečene

Základné a najčastejšie patologicko-anatomické zmeny postihujúce pečeň:

regresívne (hypobiotické) procesy - dystrofia (porucha výživy, sprevádzaná tvarovými zmenami, ako sú stukovatenie pečene - steatóza), ďalej nekróza (odumretie tkaniva) a atrofia (zmenšenie, zakrpatenie)

cirkulačné poruchy

zápaly pečene (hepatitídy) – spôsobené vírusmi, infekčnými alebo toxickými faktormi (alkohol)

• fibróza (zmnoženie väziva) prechádzajúca až do cirhózy

• vývojové anomálie (malformácie) pečene

nádory pečene

• rejekcia (neprijatie) transplantátu po transplantácii pečene

Ochorenia pečene často prebiehajú nepozorovane, skryto.

Signály ochorenia pečene

  • pretrvávajúca únava, slabosť, ospalosť

  • zmeny chuti do jedla

  • kožné zmeny (škvrny, rozšírené žilky na tvári, hrudníku, žltkasté sfarbenie kože a slizníc)

  • precitlivelá, svrbiaca pokožka

  • zhoršené trávenie, plynatosť, kŕče

  • nadmerné hromadenie tuku v oblasti brucha

  • opuchy dolných končatín

  • spontánna tvorba hematómov (podliatín)

  • zhoršenie psychických funkcií, zmeny nálad

  • lámavé, vrúbkované nechty

  • tlak v pravom podrebrí (pečeň a žlčník)

  • bolesti kolien, kĺbov, palcov na nohách

Vyšetrenia pečene

Biochemické vyšetrenie krvi

Umožňuje rozpoznať a vyhodnotiť patologické zmeny, prebiehajúce v pečeňových bunkách. Žiadny z tzv. „pečeňových testov“ nie je špecifický pre určitý typ poškodenia pečene. Preto sa používajú kombinácie niekoľkých laboratórnych vyšetrení, ktoré sú určené podľa aktuálneho klinického stavu ( napr. sérologické testy na prítomnosť protilátok pri hepatitídach, hladiny imunoglobulínov, ďalšie špecifické protilátky pri autoimunitných ochoreniach a i.)

Sú doplnené ďalšími diagnostickými metódami:

  • ultrasonografia (USG)

  • počítačová tomografia (CT)

  • magnetická rezonancia (MRI)

Pacientovi sa venuje lekár špecialista – gastroenterológ alebo hepatológ.

Liečba pečene

Obrovská regeneračná schopnosť pečene dáva šancu na vyliečenie (ľahký zápal, steatóza, začiatok fibrózy) zmenou životného štýlu, stravovania a zvýšením fyzickej aktivity. Ak toto nepomôže, nasleduje stanovenie liečebného postupu a užívanie liekov.

Mnohé choroby často vznikajú ako dlhodobý dôsledok ochorenia pečene, ktorá má veľký vplyv na starnutie ciev, krvný tlak a nervový systém.

Ak je naša pečeň zdravá – aj my sme zdraví.


Literatúra:

  • Sinělnikov,R.D., et al.: Atlas anatomie člověka II., Avicenum, Praha, 1981.

  • Mareková et.al.: Semináre z lekárskej biochémie, Medirex Group Academy, 2010.

  • Čihák,R., Grim,M.: Anatomie II, Grada, Praha, 2002.


Dajte si pozor na toto:

5 skorých príznakov, že vám štrajkuje pečeň

borka8715

Na pecen je v ramci regenreacie aj prevencie vyborny kvalitny pestrec. Ale pozor, nie tie lacne kopie. My objednavame cela rodinka na vasbylinkar uz niekolko rokov. Objednavam tam aj rodicom a svokrovcom, co su uz dochodci. Skusali sme predtym aj roznych inych vyrobcov, aj lacnejsie alternativy, ved kto by nechcel usetrit, ze?Ale ten rozdiel je tam poznat, a to hlavne v ucinkoch. Tie lacne pestreci su hlavne z polska a ukrajiny, je tam o dost nemej tej ucinnej latky silymarinu, niekde som si dokonca odlomila aj zo zuba, lebo tam bol kusok zeminy a kamienky.
Ja som nazoru, ze so svojim zdravim radsej nebude spekulovat a doprajem sebe a svojej rodinke to najlepsie, co je v mojich silach. Prajem vsetkym vela zdravia v tejto tazkej dobe!