Repík lekársky

Repík je liečivá rastlina so žltými kvetmi a chlpatou byľkou vysoká 50 – 100 cm. Poznávacím znamením je jablková vôňa. Jej protizápalové účinky poznali už starí Egypťania. Čaje a odvary z repíka sú dobré na i hrdlo, hlasivky či na tráviace ťažkosti.

Obsahuje triesloviny, flavonoidy, silice, kyselinu kremičitú, kyselinu citrónovú, vitamín B3, vitamín C, fytosterín, éterický olej, glykozidy, fytonicídne látky a mnoho iných účinných látok.

Kedy a kde ho nájdeme?

Kvitne od júna do augusta a nájdeme ho najmä na vlhkých lúkach pod lesom, na slnečných pasienkoch, alebo na okrajoch ciest či železničných násypov. Repík zbierame tak, že odstrihávame od zeme celú jeho vňať, hneď, ako začne kvitnúť. Ak ho vytrhneme bez nožníc, porušíme jeho korene a viac nám nevyrastie. Sušte ho na tmavom a suchom mieste.

Kedy čaje a odvary pomáhajú?

Repík má silné protibakteriálne účinky, je preto vhodný na liečbu infekčných ochorení tráviaceho systému. Je výborným prostriedkom pri liečbe žalúdočného alebo dvanástnikového vredu. Repík využívame pri zápaloch rôzneho druhu, napríklad pri zápale žalúdka, čriev, dýchacích ciest, močových ciest. veľmi pomáha aj pri zapálenom žlčníku, žlčníkových kameňoch a pri chorobách pečene a obličiek. Vtedy k nemu môžeme ešte pridať medovku, jablčník a ľubovník. Repíkový čaj lieči aj hnačku ak ho budete piť aspoň 3- krát denne. Odvar z neho zase pomáha pri bolestiach krku a ústnej dutiny, pri problémoch s mandlami a ďasnami. Dobrý je i na choré pľúca a srdce.

Na zápaly je dobrá tiež:

Prvosienka jarná

Liečivé sú aj listy

Denne treba vypiť tri šálky odvaru z listov a liečia:

  • málokrvnosť
  • rany
  • reuma
  • seknutie v krížoch
  • tráviace ťažkosti
  • problémy s pečeňou
  • choroby sleziny

Využiteľný ako kloktadlo a aj do kúpeľa

Ako kloktadlo sa odporúča aj umelcom pri problémoch s hlasivkami. Kloktať by sme ho mali aj pri angíne, chorobách hrdla, zápale ústnej sliznice. Ak si ho pridáme do kúpeľa, zbavíme sa opuchov či bolestí končatín, reumatických bolestí, ale i hemoroidov. Hemoroidy však účinnejšie vyliečite masťou z repíka.

Vonkajšie použitie

Repík sa zvonka používa najmä na liečbu ťažko sa hojacich rán, popálenín, mokvavých ekzémov a na akné. Vo forme obkladov ho prikladáme na zapálené kŕčové žily alebo na hemoroidy. Používa sa aj na zastavenie krvácania.

Ako si pripraviť čaj

Polievkovú lyžicu vysušenej posekanej vňate zalejeme 0,3 l vriacej vody, necháme vylúhovať 15- 20 minút. Pijeme ho pred jedlom nalačno 2-3 krát denne.

Na vonkajšie použitie treba pripraviť silnejší čaj. Dve polievkové lyžice repíka povaríme v 0,2 l vody asi 1 minútu a necháme ho ešte polhodinku zapariť. Do záparu namočíme gázu alebo čisté plátno, ktoré priložíme na ranu, tvár alebo inú časť tela aspoň na dve hodiny.


Čítajte viac:

Lekári v kvetináčoch

Bert99nn

Dobre pri seknutí-zdvihanie ťažkych predmetov.utekanie, hore dole ked nejdu výťahy, kopanie na zahradke,malovanie,zdvíhanie detí atď.dva dni nič nerobiť oddychovať, ľad.
A namastit, Na pohotovosti je ich vždy zo 10.