Čo ste o bozkávaní ešte nevedeli

Každý zaľúbený človek chce so svojím partnerom/partnerkou stráviť všetok voľný čas a svojím perám dopriať slastný pôžitok bozkov. Bozkávanie je už oddávna prejavom lásky a zaľúbenia, ktoré každý z nás potrebuje.
Zdroj: Shutterstock.com

Viete, prečo by ste sa mali bozkávať často?

1. Bozkávanie pomáha znižovať krvný tlak

Pýtate sa ako? Vášnivé bozky dokážu naštartovať tlkot vášho srdca tým správnym spôsobom a vďaka tomu sa znižuje krvný tlak. Navyše sa i rozširujú cievy, cez ktoré tak prúdi krv do všetkých najdôležitejších ľudských orgánov.   

Bozkávajte sa ostošesť, telo aj duša sa vám poďakujú

2. Bolí vás hlava? Nechajte sa bozkávať.

Znie to neuveriteľne? Práve vďaka tomu, že sa pri bozkávaní rozširujú cievy môže dôjsť ku utlmeniu bolesti hlavy a navyše, počas ženských dní, sa môže znížiť i intenzita nepríjemných menštruačných kŕčov. Neveríte? Vyskúšajte!

3. Štýl vášho bozkávania má svoj pôvod v maternici

Je dokázané, že väčšina partnerov pri bozkávaní nakláňa svoju hlavu doprava. Odborníci zistili, že tento inštinkt pochádza ešte z čias, keď je dieťa v maternici svojej matky – taktiež prirodzene nakláňa hlavu do pravej strany.    

4. Bozky vás urobia šťastnejším

Žiadnemu zaľúbenému človeku nemusíme vysvetľovať, aké je bozkávanie očarujúce a vzrušujúce. Už len pomyslenie na partnerove/partnerkine pery v mnohých z nás zanechávajú príjemné pocity radosti a šťastia. Počas bozkávania sa do mozgu človeka dostávajú látky ako serotonín a dopamín, vďaka ktorým sa začne cítiť lepšie a spokojnejšie.   

5. Bozkávanie zvyšuje sebavedomie

Jedna štúdia zistila, že muži, ktorí dostávali pekný šťavnatý bozk od svojej partnerky pred odchodom do práce, zarobili viac peňazí. Keď človek odchádza z domu do práce šťastne naladený bez akýchkoľvek zúfalých pocitov, dokáže v práci fungovať produktívnejšie a tak zarábať viac peňazí.

6. Bozky môžu posilniť vaše tvárové svaly

Existuje viacero cvikov na tvár, ktoré majú udržať vašu pokožku pevnú bez vrások. Svoje svaly na tvári však môžete posilniť i bozkávaním, počas ktorého sa zapája vyše 30 tvárových svalov.

7. Bozkávanie vás upokojí

Bozky uvoľňujú do tela prírodnú, upokojujúcu látku oxytocín, ktorá má za následok vyvolanie pokoja a relaxu vo vašom telu. Ukľudníte sa a budete môcť svet vnímať jasnejšími očami.  

8. Bozky posilňujú ženskú imunitu

Štúdia v jednom zdravotníckom časopise ukázala, že bozkávanie môže zvyšovať ženskú imunitu voči cytomegalovírusu (CMV). Počas tehotenstva je v niektorých prípadoch žena nosičom tohto vírusu, ktorý môže spôsobiť slepotu dieťaťa alebo iné ďalšie vrodené chyby.


Prečítajte si aj: Bozkávajte sa ostošesť, telo aj duša sa vám poďakujú