Chudnutie s delenou stravou. Pani Anna schudla 10 kg. Ako na to? – 1. časť

Fyzická krása sa stáva fenoménom dnešnej doby. Určite to poznáte, ako ľahko podľahneme pri posudzovaní iných ľudí prvému dojmu, i keď vieme, že to nemusí byť vždy správne. No každý môže vyzerať dobre, ak vie, ako na to. Čo tak zhodiť pár kíl pomocou delenej stravy? Pozrite sa, ako na to.
Zdroj foto: Shutterstock.com

Byť zdravý, štíhly a krásny je prirodzená túžba každého človeka. Ak ho príroda dostatočne neobdarila snaží sa to kompenzovať najrôznejšími formami. Jednou z nich sú aj redukčné diéty. Žiaľ, mnohé z nich prinášajú iba krátkodobý efekt. V „ lepšom“ prípade dovedú k „jojo efektu“ – opakovanému zvýšeniu hmotnosti, spravidla o niečo vyššiemu, než bola na začiatku diéty. V horšom prípade si neuváženým a úmyselným znižovaním hmotnosti môžu spustiť anorexiu alebo bulímiu, čo je už vážny zdravotný problém.

Určite sa dá efektívne chudnúť, ibaže všetko treba robiť s mierou, a stanoviť si reálne ciele. Jednou cestou môže byť aj delená strava. Určite má zástancov i odporcov. Pozitívom je, že umožňuje jesť takmer všetko a nemusí sa pri nej trpieť hladom. Tiež ma neoslovila na prvý raz, možno mi vtedy chýbala pevná vôľa.


Trápi vás tento problém? Pomôžte si!

Máte spomalený metabolizmus? Rozhýbte ho!

Ako začať?

V prvom rade si treba naštudovať delenie potravín. Žiadny letmý pohľad, študovať som dovtedy, kým sa informácie nedostanú „pod kožu“, zo svojho slovníčka potom vyškrtnúť slovo hlad a zdôrazniť slovo pitný režim. Ďalej je dobré si založiť malý poznámky blok, kde si budete zapísovať hmotnosť a údaje o meraní. Vážiť sa stačí 1x týždenne (vždy ráno nalačno, v rovnakom odeve a na tej istej váhe) a merať sa 1x mesačne v stanovený deň.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Zamerala som sa na najdôležitejšie časti tela: obvod hrudníka, obvod pása a obvod bokov. Hrudník a boky som sa snažila merať v najširšej časti. Potom som sa zamerala na dôsledný výber a delenie potravín, pričom som rešpektovala všeobecne známe pravidla k delenej strave. Pozor, nezamieňať si delenú stravu s kombinovanou stravou, kde sa v rámci jedného jedla nekombinujú bielkoviny s cukrami!

Výsledok delenej stravy?

Po troch mesiacov sa hmotnosť znížila 5 o kg, po ďalších šiestich mesiacoch a o ďalších 5 kg. Pri zachovaní rovankého životného štýlu je možné si rovnakú váhu udržiavať naďalej. Delená strava sa môže stať súčasťou vášho životného štýlu. Nemusíte si variť zvlášť, len potraviny dôsledne deliť. Varenie je o fantázii a tá sa dá bohato využiť aj pri delenej strave.

Pestrý jedálny lístok

Dôležité je zostaviť si pestrý jedálny lístok a rešpektovať rozdelenie stravy na dve hlavné skupiny (rastlinná skupina a živočíšna skupina) a dve podskupiny (zeleninová a ovocná). V priebehu jedného dňa zásadne nekombinovť potraviny rastlinnej a živočíšnej skupiny. Rovnako počas dňa nekombinovať zeleninovú a ovocnú podskupinu. Napríklad, ak sa rozhodneme pre deň s rastlinnými potravinami a ovocím, nekombinujeme ho so zeleninou. Iný deň rastlinných potravín môžeme kombinovať zeleninou, ale bez ovocia. Jedla živočíšnej skupiny kombinujeme iba s jedlami zeleninovej podskupiny. Možno to na prvý pohľad (prečítanie) znie komplikovane, ale je to len otázka zvyku. Napriek uvedeným zásadám netreba vylúčiť z jedálneho lístka žiadnu potravinu. Strava je pestrá, žiadny stereotyp.

Rastlinná skupina:

  • všetky druhy obilnín ( pšenica, raž, jačmeň, ovos, proso, kukurica)
  • všetky výrobky z celozrnných obilnín
  • strukoviny
  • sója a výrobky zo sóji,
  • zemiaky
  • kukurica
  • bezvaječné cestoviny
  • ryža
  • ovsené vločky
  • med
  • tekvicové semienka
  • slnečnicové a iné semienka
  • rastlinný tuk

Živočíšna skupina:

  • všetky druhy mäsa
  • mlieko a mliečne výrobky
  • vajcia
  • tuky živočíšneho pôvodu

Osobitné postavenie majú orechy, mandle a pochutiny (káva a kávoviny - kávy vyrobené z jačmeňa, čakanky, z raže, ktoré neobsahujú kofeín), kakao, koreniny, horčica, soľ a ocot.

Orechy sa odporúča kombinovať, tak s potravinami rastlinnej i živočíšnej skupiny, s tým rozdielom, že pri kombinácii s jedlami živočíšnej skupiny sa konzumujú v obmedzenom množstve, čo neplatí v prípade rastlinnej skupiny. V každom ročnom období nám príroda poskytuje tie druhý potravín, ktoré najlepšie vyhovujú nášmu organizmu. To znamená, že na jar a v lete je dobré uprednostňovať čerstvú zeleninu, na jeseň a v zime sú k dispozíícii zase obilniny, mäso a uskladnená zelenina.

Zaobísť sa dá aj bez alkoholu, prípadne si vystačiť jeho rozumnou konzumáciou. Pretože nič nie je horšie, ako zle pochopená redukčná diéta. Organizmus začne správne reagovať až vtedy, ak bude zloženie stravy optimálne a príjem pravidelný – 3 až 5 krát denne

Rozloženie jedál

Raňajky by mali obsahovať asi 25% energetické príjmu, desiata 10%, obed 35%, olovrant 10% a večera 20%. Večerať by sme nemali neskôr ako o 17-18:00 hodine. Týmto spôsobom rozloženia stravy zabránime spomaleniu metabolizmu, šetriacemu režimu (organizmus si neukladá na horšie časy).

Dá sa to, ide len o vypestovanie návyku. Všetko začína v hlave, nie je to inak ani s redukciou hmotnosti. Ak sa so svojim cieľom nestotožníme, obezitu neporazíme. Nie je správne podriadiť svoj život chudnutiu a neustále sledovať ručičku váhy. Pozornosť treba zamerať predovšetkým na výber potravín a ich správnu kombináciu. Samozrejme, nejde to ani bez pohybu! Nakoniec, obezita nie je nič iné iba daň za naše pohodlie.


Prečítajte si aj článok o tom, ako rozhýbete trávenie:

Máte spomalený metabolizmus? Rozhýbte ho!