Zbavte sa popraskaných kútikov!

Aj vás trápia suché, popraskané kútiky úst? Základom je odhaliť príčinu a potom bude vyriešenie tohto problému oveľa jednoduchšie. Niekedy za to môže nedostatok vitamínov a minerálnych látok, v iných prípadoch zase počasie, imunita, alergia alebo iné choroby.

kutiky_17-11-2015_hlavny

Zdroj foto: Shutterstock

Prečo praskajú?

Najčastejšou príčinou býva nedostatok vitamínu B, železa alebo zinku, čiže je potrebné vo svojom jedálničku posilniť jeho zdroje.

Vitamín B nájdeme napríklad v strukovinách, orechoch, mliečnych výrobkoch, vajciach, ovsených vločkách či čerstvej zelenine.

Železo sa nachádza najmä v mäse a pečeni, vajciach, ale aj marhuliach.

Dostatočné množstvo zinku nám zase poskytnú hovädzie mäso, vnútornosti, tekvicové semiačka či mlieko.

Môžete si pomôcť aj vitamínovými doplnkami z lekárne, tie však kvalitnú stravu nenahradia, a preto by ich užívanie malo byť iba krátkodobé.


Prečítajte si tiež:

Čo spôsobuje suché pery a ako ich liečiť?

Oslabená imunita, počasie alebo alergia

Popraskané kútiky často môžu signalizovať, že organizmus je náchylnejší na nejaké ochorenie a imunita je oslabená. Vtedy treba najmä zmeniť životosprávu a režim.

Príčinou niekedy môžu byť aj celkom banálne veci, ako je napríklad rapídna zmena počasia alebo jeho extrémne prejavy. Preto je najlepšou prevenciou mať vždy poruke balzam na pery a dbať o to, aby boli pery stále vláčne. balzam_pery_17-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Niektorým ľuďom sa zase kútiky zjavia, ako alergická reakcia na nejakú zložku stravy. V tomto prípade problém konzultujte s lekárom.

Môžu signalizovať aj iné ochorenia...

  • kvasinková infekcia
  • cukrovka
  • rakovina

Nie je však nutné hneď panikáriť a bežať k lekárovi. Ak je toto jeden z príznakov choroby, zaiste na sebe onedlho spozorujete aj ostatné.

Ako si pomôcť?

Kútiky sa zvyčajne zjavia, keď je vaša imunita podlomená a vy ste oslabení, preto by ste si v prvom rade mali dostatočne odpočinúť, riadne sa vyspať a vypustiť všetky príliš náročné úlohu aspoň na niekoľko dní. Organizmu dodáte stratenú silu aj tým, že ho nebudete zaťažovať fastfoodom, príliš mastnými jedlami, sladkosťami a alkoholom. A namiesto toho mu dodáte chýbajúce vitamíny a minerály.

Pomáha aj ak si na postihnuté miesto priložíte cesnak, malú vrstvu medu alebo dezinfikujete pálenkou. med_cesnak_17-11-2015

Zdroj foto: Shutterstock

Ak sú kútiky naozaj bolestivé, mali by ste používať aj nejaké krémy a mastičky (antihistamiká, zinkové masti...) najlepšie vám odporučia v lekárni.


Prečítajte si aj tento článok:

Čo spôsobuje suché pery a ako ich liečiť?