Samodiagnostický test potravinovej intolerancie - www.lekarendoma.sk
Textová Inzercia

Doprajte si prirodzenú kompozíciu všetkých aktívnych látok v ich prirodzenej synergii.
Alergény môžeme definovať ako chemické, fyzikálne alebo biologické faktory vyskytujúce sa v životnom prostredí, ktoré u citlivej – hypersenzitívnej časti populácie vyvolávajú alergické reakcie. Schopnosť alergizovať závisí od druhu alergénu, jeho množstva, doby pôsobenia, miesta vstupu a od stupňa precitlivenosti daného organizmu.
Na precitlivelosti – hypersenitivite sa podieľa aj zložka genetická. Alergia je teda neprimeraná reakcia imunitného systému, ktorá sa prejavuje len u precitlivelých – hypersenzitívnych jedincov. Podmienkou je opakovaný styk organizmu s vyvolávajúcim alergénom pôsobiacim z vonkajšieho prostredia.
Potravinová alergia je špecifická reakcia organizmu na potravinu resp. jej komponenty, ktoré aktivujú imunitný systém. Na určitý druh potraviny reagujú len jedinci s tzv. predispozíciou.6Reakcie na potravinový alergén môžu byť tráviace, kožné a respiračné.
Princípom potravinovej alergie je fakt, že imunitný systém všeobecne ochraňuje organizmus pred cudzorodými látkami a snaží sa ich z organizmu eliminovať. Alergia na potraviny prebieha buď vo forme imunitnej reakcie protilátkovej – tzv. IgE (produkujú sa protilátky triedy IgE), alebo celulárnej – bunkovej označovanej ako non-IgE.
Iným a rozdielnym pojmom je intolerancia potravín, ktorá predstavuje abnormálnu fyziologickú odpoveď pri spracovávaní potravín a do ktorej nie je imunitný systém zapojený.3 Mechanizmus potravinovej intolerancie môže byť rôzny, najčastejšie ide o chýbanie enzýmu. Chýbanie enzýmu laktáza vedie ku stavu. ktorého príkladom je tzv. laktózová intolerancia, pri ktorej v črevnom epiteli a klkoch chýba enzým laktáza.
Potravinová intolerancia má takmer vždy príznaky v tráviacom trakte. Nerozložená laktóza sa dostáva do čreva, kde pôsobí veľmi dráždivo. Laktóza je prítomná v mlieku všetkých cicavcov, v kravskom mlieku sa nachádza 4,8 % laktózy v materskom mlieku 7,5 %.
Potravinové alergény sa stali predmetnom kontroly v potravinovom reťazci a smernica EU udáva ich nutné uvedenie na obale pre konzumenta v procese označovania a pri labelizácii potravín v záujme ochrany zdravia spotrebiteľa.
Samodiagnostický test potravinovej intolerancie - www.lekarendoma.sk
Doprajte si prirodzenú kompozíciu všetkých aktívnych látok v ich prirodzenej synergii.