Palina pravá ako prírodný liek na problémy s trávením

Táto liečivá bylina je známa z mnohých dôvodov. Lieči maláriu, ničí rakovinové bunky a je hlavnou zložkou pri výrobe absintu. Má však aj iné zázračné účinky. Trpíte problémami s trávením, nadúvaním alebo žalúdkom? Palina vám pomôže.

Čo obsahuje

  • silica, esenciálny olej s antiseptickými účinkami
  • kyselinu kávovú a galovú - antioxidanty
  • triesloviny - antioxidanty s antibakteriálnymi účinkami
  • flavonoidy - chránia bunky pred pôsobením voľných radikálov
  • absintium

Prečítajte si aj:

Čakanka vylieči nielen vašu pečeň


Účinky na tráviacu sústavu

Palina pravá je známa už od staroveku. V čínskom ľudovom liečiteľstve sa začala používať pred 2000 rokmi. Považuje sa za bylinu, prospešnú pre žalúdok a celý tráviaci trakt. Upokojuje ho. Podporuje trávenie, zmierňuje kŕče, odstraňuje plynatosť a nadúvanie. Takisto môže pomôcť pri otrave potravinami. Prečisťuje hrubé črevo, zbavuje ho parazitov ako sú hlísty a podporuje vylučovanie žalúdočných kyselín.

Pomáha aj pri liečbe mnohých ochorení - pečene, žlčníka či dvanástnika alebo pri poruchách tvorby žalúdočných kyselín.

Zdravotné riziká

Keďže je to bylina, môžete si ju vypestovať priamo doma. Je nenáročná na starostlivosť, suchomilná, má rada svetlo a teplo. Dorastá až do výšky jedného metra. Pri jej konzumácii by ste si však mali dať pozor - má vedľajšie účinky. Nemôže sa užívať dlhodobo, po dvoch týždňoch by mala nasledovať pauza. V opačnom prípade môže spôsobiť absintinizmus - stav, doprevádzaný pocitom opitosti, kŕčmi či dokonca stratou vedomia.

Ak neviete, ako palinu správne užívať, radšej si ju zaobstarajte v podobe baleného čaju z lekárne. Tam vám skúsený lekárnik určite rád poradí, ako ju konzumovať bez negatívnych následkov.

Palina pravá nie je vhodná:

  • počas tehotenstva,
  • pre epileptikov,
  • pri žalúdočných vredoch či gastritíde,
  • pre alergikov - palina je silný alergén a pokiaľ si nie ste istí, že na ňu nemáte alergiu, radšej ju nekonzumujte.

Ako si pripraviť domáci čaj alebo odvar z paliny pravej?

Zalejte 2 lyžice paliny 2 ½ decmi vodya nechajte lúhovať po dobu aspoň 10 minút. Následne odvar sceďte a je pripravený na konzumáciu.


Prečítajte si aj tento článok:

Čakanka vylieči nielen vašu pečeň