Jednou z tzv. zelených potravín, s ktorou sa stretávame v rôznych prírodných prípravkoch, je spirulina. Dôležité je upozorniť, že spirulina nie je riasa, ako niektorí mylne predpokladajú, ale sinica (cyanobaktéria). Aké sú jej preukázané účinky na naše zdravie?
Aby každému doma chutilo a dobre trávilo, pri zariaďovaní kuchyne a jedálne netreba experimentovať s krikľavými farbami a vytvárať príliš veľa farebných kombinácií. To, že skutočná krása sa skrýva v jednoduchosti, platí pre stolovanie dvojnásobne.
Pokiaľ ide o zdravie tráviaceho traktu, možno ste už počuli o „prebiotikách“ a „probiotikách“. Obe sú dôležité pre podporu jeho zdravého fungovania – najmä mikroorganizmov žijúcich v črevách, známych aj ako mikrobióm. Zjednodušene môžeme povedať, že probiotiká sú „dobré“ baktérie, ktoré udržiavajú vaše telo zdravé a prebiotiká sú zas potraviny, ktoré podporujú ich rast.
Humínové kyseliny zreli v zemi milióny rokov. Vznikali z odumretých rastlín, tzv. humifikáciou. Vo svojej štruktúre tak obsiahli všetky minerálne látky, ktoré sú ľahko využiteľné v organizme. Rastliny, zvieratá ale i ľudské telo si z nich vyberie to, čo práve potrebuje. Keď je organizmus v správnej rovnováhe, tak v ňom fungujú všetky procesy správne, vrátane imunitného systému.
Tie na pohľad najjednoduchšie potraviny v sebe ukrývajú najväčší potenciál. Inak to nie je ani v prípade jablka. Dostupné a dobre známe ovocie je naším lokálnym pokladom. Prospieva pleti, ozdravuje trávenie a aj napriek sladkej chuti neohrozí vašu líniu. Tam účinky jabĺk nekončia. Čo všetko dokážu jablká?
Naše zdravie a pravdepodobne aj naše správanie a nálada sa neodvíjajú len od toho ako žijeme, ale aj od toho koho „hostíme“. Tak, ako iné živočíchy, sme aj my ľudia, hostiteľmi širokého spektra baktérií, plesní, parazitov a vírov, s ktorými však žijeme v symbióze. Im sa v našom tele dobre žije a my ich naopak potrebujeme pre správne fungovanie organizmu. Od kvality tejto symbiózy závisí kvalita nášho celkového zdravia. Pri nerovnováhe spolužitia však vznikajú problémy.
Stres a iné negatívne emócie, aj ako dôsledok aktuálnej pandemickej situácie, pôsobia na naše trávenie, to sa dostane do nerovnováhy a vnáša ju do celého tela.
Veľká noc je na Slovensku známa dobrým jedlom a mnohí Slováci si nevedia predstaviť tráviť sviatky bez plného žalúdka. Mali by sme však myslieť na naše trávenie aj na cholesterol. Pri konzumácii mastných jedál a alkoholu môže trpieť naše zdravie. Každé jedlo má aj ľahšie stráviteľné alternatívy, ktoré sú vhodnejšie pre zdravý cholesterol.
Podobne ako iné veľké sviatky, aj Veľká noc je takpovediac priamym útokom na telo. Ohrozujúci je najmä zvýšený príjem tukov, cukrov a alkoholu. Gastroenterológ Radovan Juríček ponúka svoje praktické tipy.
Trávenie už neraz potrápilo každého z nás. Ľudia berú tráviace ťažkosti mnohokrát na ľahkú váhu, aj napriek tomu, že najmä tie dlhotrvajúce môžu byť indikátorom oveľa závažnejších zdravotných ťažkostí. Pacienti navštevujú lekárov kvôli problémom s trávením veľmi striedmo. Na začiatku roka 2021 agentúra Neopublic realizovala prieskum, vďaka ktorému si môžeme urobiť obraz o tom, ako sú na tom Slováci s tráviacimi ťažkosťami a čísla nie sú vždy priaznivé.