Naučte sa byť vo vzťahu nesebeckí. Nasmerujú vás tieto 3 otázky.

Vo vzťahu je to vždy o dvoch, hoci často máme tendenciu myslieť skôr na seba a vzťahovať veci na seba. Skúste sa pozerať na partnerovo miesto vo vašom vzťahu častejšie ako na to svoje, možno budete prekvapení výsledkom.

3 otázky o vzťahu Zdroj foto: Shutterstock.com

Urobte si chvíľku čas na popremýšľanie o tom, kedy naposledy ste sa sami seba spýtali, či máte vo vašom vzťahu skutočne to, čo si zaslúžite. Možno si často hovoríte: „Môj partner ma neoceňuje, považuje ma za samozrejmosť.“ No zamysleli ste sa aj nad druhou stranou mince? „Neoceňujem svojho partnera a tiež ho beriem ako samozrejmosť.“

Pre ľudí je typické, že v prvom rade premýšľajú o sebe, o vlastných potrebách a prianiach. Vo vzťahoch to znamená, že automaticky premýšľajú o tom, či sa im dostáva toho, čo si podľa nich zaslúžia. Samozrejme, nie je to vždy tak. O svojich partnerov sa staráme a snažíme sa o zdravý vzťah. Ale inštinkt myslieť prioritne na seba sa prejavuje najmä, keď pociťujeme únavu, nervozitu alebo stres. Úsilie starať sa o druhých musí byť vždy vedomé, chce to trochu úsilia."

Takže skúste na chvíľu nemyslieť vo vzťahu v prvom rade na seba a opýtajte sa sami seba:

1. „Som dobrým partnerom v našom vzťahu?“

2. „Dokazujem svojmu partnerovi, ako si ho vážim?“

3. „Má môj partner vo vzťahu to, čo si zaslúži a nemusí to hľadať inde?“

Možno vás vlastné odpovede prekvapia.


Prečítajte si aj tento článok:

Toto je kľúč k spokojnému a dlhotrvajúcemu vzťahu podľa psychológa