Mŕtvica sa týka aj mladých, poznať príznaky môže zachrániť život

Keď ste mladí a v relatívne dobrej fyzickej aj zdravotnej kondícii, riziko mŕtvice sa vám zdá nepravdepodobné. Pravdou však je, že ju môže dostať ktokoľvek, bez ohľadu na vek.

Mŕtvica Zdroj foto: Shutterstock.com

Výskyt rôznych druhov mŕtvice u mladých ľudí je na vzostupe - medzi rokmi 1995 až 2008 malo až 37 percent hospitalizovaných s diagnózou cievna mozgová príhoda, čo je najčastejší druh mŕtvice, od 15 do 40 rokov.


Prečítajte si aj:

Mozgová porážka - čo ak vám hrozí skutočné nebezpečenstvo?

Čo je ešte znepokojujúcejšie, nový prieskum odhalil, že až 73 percent ľudí pod 45 rokov by v prípade zaznamenania symptómov mŕtvice radšej prečkalo situáciu doma ako zverilo svoj zdravotný stav do rúk lekárov. Toto rozhodnutie však pre niektorých môže mať katastrofálne následky, pretože práve prvé tri hodiny sú pre úspešnú záchranu pacienta s mŕtvicou kľúčové.

Príznaky, ktoré netreba ignorovať

Prvými kľúčovými známkami, že niečo nie je v poriadku, je zmätenosť a silná bolesť hlavy. „Toto sú najčastejšie príznaky najmä u žien pod 45 rokov, sprevádzané nevoľnosťou a nezastavitelnou štikútkou.“ hovorí David Newman-Toker, profesor neurológie z Johns Hopkins University School of Medicine.

Ďalšími možnými symptómami sú strata schopnosti tvoriť zmysluplné slová, zmeny vo videní či vnímaní reality a slabosť. Ak na sebe zaznamenáte kombináciu niektorých z týchto príznakov, je možné, že sa jedná o predzvesť mŕtvice. Najmä, ak sú pre vás symptómy úplne netypické - teda ak mávate migrény pravidelne, potom bolesť hlavy pravdepodobne mŕtvicu neindikuje. No ak sa objaví z ničoho nič, môže to mať vážnejšiu príčinu ako dlhé pozeranie na obrazovku televízoru.

Ak sa navyše s príznakmi objaví aj bolesť v oblasti krku alebo ich predchádzal nedávny pád či iné zranenie, určite ich neberte na ľahkú váhu.

V prípade akéhokoľvek podozrenia, navštívte lekára. Ten vaše problémy môže prisúdiť iným diagnózam, napríklad infekcii vnútorného ucha či migréne. Pokiaľ ste sa ale stále nezbavili podozrenia, nevzdávajte sa. Migréna vás nezabije. Mŕtvica môže.

Pokojne od odborníka požadujte vysvetlenie. Ak nerozumiete, pýtajte sa. Uistite sa napríklad otázkou, prečo si myslí, že to nemôže byť mŕtvica. Jeho odpoveď vás neuspokojila? Navštívte iného lekára. Nemáte čo stratiť a získať môžete veľa - váš život.


Prečítajte si aj tento článok:

Mozgová porážka - čo ak vám hrozí skutočné nebezpečenstvo?

vitavi

Dôležitejšie je predchádzať mŕtvici.
Tvrdnutie a upchávanie ciev, hustú krv a necitlivosť spôsobujú hlavne husté tuky,
Všetky tie, ktoré sú za izbovej teploty tak husté, že pomaly tečú, alebo netečú vôbec a sú tuhé, dobre držia tvar.
Nezabudnite, že také tuky sú v mnohých výrobkoch, kde ich nevidíme - v pečive a koláčoch, zákuskoch, syroch, mliečnych a mäsových výrobkoch, v mlieku a iných.

lenockaaa5

Nepodceňujte príznaky cievnej mozgovej príhody. Ak máte blízkeho, ktorý trpí cievnou mozgovou príhodou urýchlite jeho liečbu účinne s prírodným produktom sanomed.sk.
Jednoznačne potvrdené pozitívne účinky produktu..