Bylinky v živote matky: naučte sa ich používať správne

Nesprávnou životosprávou si často privodíme rôzne choroby. Hovorí sa, že na každú chorobu vyrástla bylinka. Preto sa niekedy stačí skutočne pozrieť okolo seba a objaviť, čo nám ponúka príroda. A platí to aj pre mamičky.

Bylinky a matka Zdroj foto: Shutterstock.com

Materina dúška

Alebo dúška tymiánová rastie na slnečných stráňach a je dostupná aj v našich končinách. Čaj z materinej dúšky je výborným liekom pre deti, ktoré sa nevedia zbaviť problémov s dýchacími cestami.

Dúška tymiánová je vhodná najmä pre matky, pretože upravuje odtok moču a menštruáciu. Pomáha aj pri potratoch a pri pôrode urýchľuje normálny výstup dieťaťa z tela matky.

Čaj z materinej dúšky a skorocelu

V zmesi so skorocelom kopijovitým je materina dúška starým osvedčeným liečivým prostriedkom pri ochorení dýchacích ciest, ťažkom zahlienení priedušiek a pri prieduškovej astme.

Do šálky dáme ošúpané koliesko citrónu a 1 čajovú lyžičku zmesi dúšky so skorocelom, potom zaparíme a pol minúty lúhujeme. Čaj sa má piť horúci po dúškoch. Treba ho pripraviť štyri až päť ráz denne čerstvý. Nemal by byť príliš silný, stačí menšie množstvo bylinky a lúhovať sa má iba chvíľku. Pri nebezpečenstve zápalu pľúc sa tento čaj pije každú hodinu.

Šalvia lekárska

Šalvia má však viac účinkov - čistí krv, odvádza hlieny z dýchacích orgánov a odstráňuje črevné poruchy a hnačku.

Pre dojčiace mamičky sa odporúča čaj zo šalvie lekárskej, pretože tá zvyšuje laktáciu, a tým pridáva na kvalite materského mlieka. Aby ste kvalitu mlieka zvýšili, je potrebné piť veľa vody alebo zjesť každý deň misku ovsených vločiek s mliekom.

Fenikel

Čaj z feniklu podporuje tvorbu mlieka taktiež, no v tomto prípade nie je potrebné piť ho veľa. Ak ho však chcete dochutiť, skúste k nemu pridať aníz alebo rascu.

fenikel Zdroj foto: Shutterstock.com

Čaj z feniklu a jačmeňovej vody

Výborným receptom na zlepšenie kvality mlieka je čaj z feniklu a jačmeňovej vody. Kombinácia týchto bylín nielen zlepšuje kvalitu mlieka, ale vylepší aj trávenie matky.


Prečítajte si tiež:

Ako sa stravovať počas tehotenstva?

Recept na domáci čaj na zlepšenie kvality mlieka:

Ingrediencie

  • 1/2 šálky žihľavových listov - bohaté na vápnik

  • 1/2 šálky sušených malinových listov

  • 1/4 šálky sušených listov lucerny - zosilňujú tvorbu mlieka

  • 1/4 šálky sušených listov púpavy - bohaté na minerály a vitamíny

  • 1/4 šálky feniklových semiačok - zvyšuje produkciu mlieka

  • 1/4 šálky sušených bodliakov - stimuluje tok mlieka, môžete pridať štipku škorice na dochutenie

Postup

Všetky ingrediencie vám poskytnú približne liter sušených bylín, ktoré zakryjete pokrievkou a budete skladovať v tmavých priestoroch. Na prípravu čaju potrebujete jednu polievkovú lyžicu bylín, ktorú zalejete vriacou vodou . Zmes následne nechajte pätnásť minút prikrytú a potom ju už môžete vypiť. Pre dosiahnutie najlepších výsledkov sa odporúča piť 3-5 šálok denne, a ak vám čaj nechutí, skúste doň pridať lyžičku medu.

Ostatné bylinky

Každá žena má iné množstvo mlieka, čo závisí od mnohých faktorov, ale pomocou byliniek možno kvalitu i kvantitu materského mlieka zlepšiť. Vhodné sú nálevy z rasce, koriandra, feniklu, anízu, zo železníka alebo z čiernej bazy. Byliny môžete zmiešať či ich piť samostatne a každý deň ich striedať. Nezabudnite semená trochu podrviť napríklad v mažiari.

Tieto bylinky neprospievajú iba tvorbe mlieka, ale aj posilneniu celého tela, ktoré zanechajú silné a zdravé. Čaj sa pije dvakrát denne po jedle.

Ak vám tieto byliny nevyhovujú, siahnuť môžete aj po marhuľách, špargli, mrkve alebo aj po sladkých zemiakoch a všetkých druhoch listovej zeleniny.

Nálevy z vyššie spomínaných bylín sú vhodné aj pri črevných ťažkostiach dieťaťa, no v tomto prípade je potrebné urobiť nálev, do ktorého namočíte vreckovku a tú budete prikladať na bruško bábätka.

Bylinkové masáže pre bábätká

Ak vaše bábätko trpí nespavosťou, odporúča sa vykonať masáž s nálevom z medovky, lipy alebo majoránu.

Valerián pre lepší spánok

Bylinka, niekedy nazývaná aj Valeriána, zlepšuje fázu hlbokého spánku, pomáha na rýchlejšie zaspávanie a celkovo zlepšuje kvalitu spánku. Avšak Valerián by nemali užívať tehotné ženy alebo osoby s nízkym krvným tlakom.

Valeriana Zdroj foto: Shutterstock.com

Bylinky na bolesti zubov

Pri bolestiach zúbkov je vhodná masť z nechtíka alebo čaj z harmančeka, ibiša a fenikla.

Bylinkový olejček na boľavé bruško

  • vhodný aj pre tehotné ženy ako prevencia proti vzniku strii a nadúvaniu

Potrebujete:

  • 50ml rastlinného oleja lisovaného za studena (najlepšie avokádový v bio kvalite)

  • 1/2 ČL rozdrvených semien fenikla

  • 1/2 ČL rozdrvených semien anízu

  • 10 kvapiek levanduľovej esencie

Postup:

Nahrejte vo vodnom kúpeli rastlinný olej s rozdrvenými semiačkami asi na 50-60 stupňov Celzia (zmes nesmie zovrieť). Nechajte pôsobiť teplo 5 minút. Ohriatu zmes vlejte do čistého zaváraninového pohára, dôkladne uzavrite. Nechajte macerovať 24 – 48 hodín. Po uplynutí môžete zmes precediť cez gázu a preliať do čistej sklenenej uzatvárateľnej fľaše (najlepšie tmavej). Nakoniec pridajte esenciu levandule, premiešajte a môžete používať.

Detičkám nahrejte malé množstvo olejovej zmesi vo vašich dlaniach a jemne vmasírujte olejček do bruška. Masáž prevádzajte v smere hodinových ručičiek od pupka. Pre zvýšenie účinku môžete votrieť trocha olejovej zmesi aj na oblasť krížov. Dieťa pri kolikách musí byť v teple, aby sa kŕče uvoľnili.

V tehotenstve môžete olejovú zmes používať dvakrát denne.

Tieto bylinky radšej nie!

Existuje mnoho rastlín, ktoré dieťatku neprospievajú a medzi ne patria aj citrusy, aloe vera, rozmarín alebo škorica, ktoré môžu byť príčinou potratu.

Počas dojčenia je dôležité vyhýbať sa chrenu a cesnaku, pretože tie môžu spôsobiť črevné problémy dieťaťa.

Negatívny vplyv na tvorbu mlieka má mäta a čajovník, takže tým sa určite vyhábajte tiež.


Prečítajte si aj tento článok:

Ako sa stravovať počas tehotenstva?