Slnecny plan

lDenzl

Slovenský právny poriadok nestanovuje všeobecnú povolenú výšku pre stavbu oplotenia. Existuje však možnosť, že požiadavka na maximálnu výšku oplotenia je zachytená v príslušnej územnoplánovacej dokumentácii, konkrétne v územnom pláne zóny. Ak takáto úprava nie je, vychádzajúc so zásady čo nie je zákonom zakázané, je dovolené, je na rozhodnutí stavebníka, aký vysoký plot si na svojom pozemku postaví.
Situácia však pre vás nemusí byť tak beznádejná, ako sa môže zdať. Existuje totiž (v tejto rubrike už niekoľkokrát spomínaný) paragraf o susedských vzťahoch - § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ktorý výslovne zakazuje vlastníkovi (pozemku) nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov okrem iného práve tienením.
Preto, ak preukážete, že stavbou murovaného oplotenia sú porušené predpisy týkajúce sa osvetlenia budov a iné svetlotechnické predpisy (napríklad nariadenie vlády č. 353/2006 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na vnútorné prostredie budov, STN 73 0580-1 Denné osvetlenie budov) súdna ochrana vám bude určite poskytnutá. Uvedené svetelné aspekty však bude musieť posúdiť odborník. Za najschodnejšie riešenie preto i s ohľadom na budúci vývoj vašich vzájomných vzťahov, považujem dohodu so susedom.

Čítajte viac: www.sme.sk