Tikanie hodín

Príspevok v téme: Tikanie hodín
Lilli343

Deťom som kúpila do izby hodiny, ktoré sa im veľmi páčili, ale tikajú veľmi nahlas. Im to nevadí (ani pri zaspávaní), ale ja som začala rozmýšľať, či to nemôže mať nepriaznivý vplyv na psychiku - napr. aj počas hlbokého spánku - či to nemôže ovplyvňovať podvedomie, alebo niečo na ten spôsob...

ppppp

Habituácia je privykanie. Je to geneticky naprogramovaný typ učenia.
Prejavuje sa tým, že živé organizmy postupne prestávajú reagovať na podnety, ktoré im nie sú ani užitočné, ani škodlivé. Umožňuje adaptáciu na prostredie a šetrí kapacitu pamäte.
Príklad: Lovecký pes sa najskôr zľakne každého zatrúbeného lesného rohu alebo výstrelu pušky ale postupne si ich prestáva všímať.
Ignorovanie bezvýznamných podnetov sa niekedy zvieratám nedarí.
Príklad: Niektoré kone sa pri závodoch zľaknú nezvyknutých zvukov a farieb, čím sa znižuje ich športová výkonnosť alebo ľudia si nevedia zvyknúť na chrápanie svojho partnera.

...podobne to je aj s tikaním hodín....

inierka

Ja mam taky dobry sluch, ze v noci spavam so stuplami v usiach, inak nezaspim. Musim mat absolutne ticho. Sice mam pistol v nocnom stoliku, ktovie ale, ci by som sa zobudila na zlodeja...
Skodlive to nie je.

bibi1234

mna napr. hodiny znervoznovali, ked som sa ucila-nemohla som sa absolutne sustredit, po prazdninach by som ich supla prec zo steny..

Gregory House

Skor to pomaha ako skodi, pri rytmickom ustalenom zvuku sa aktivuje fáza Delta rychlejsie (a snou aj REM-faza) a mozog sa lepsie regeneruje a upevnuju sa neuronove spojenia, takze sa neboj.

zuzic

som bola mala tiez som spavala pri hodinach:) a az na to ze som niekedy nemohla zaspat sa to mylsim na mojom psychickom zdravi neodzrkadlilo:)))

jajkafr

Lilli
ja som donedávna spala pri budíku ktorý tykal dosť hlasno a nevadilo mi to takže ak ich to nebudí zo spánku tak si myslím že nieje problém