Tak áno alebo nie?

AnOnYm98

no tak táto téma je už pomerne stará ale tak napíšem moj problém.no ja som 8 a chcem prestúpiť z 8 na bilingválne gymnázium špeciálne zamerané na španielsky jazyk.prvý rok sa vraj budeme učiť hlavne tú španielčinu a ptm postupne aj ostatné predmety.

milli11

Neviem, ci je to este aktualna tema a ci si sa uz rozhodla.
V mojom okoli a aj spoluziaci zo zakladky, ktori isli na gymnazium, si tazsie zhanaju pracu. Ak sa nedostanes-neskoncis- vysku, smola. Zamestnavatelia casto pozaduju uz nejaku prax. A to ta ucia na odbornych skolach alebo ucilistiach.
DOkonca niektori zamestnavatelia preferuju ziakov z ucilist, pripadne odbornych skol, lebo uz vlastne vedia robit alebo aspon maju nejake ponatky a prax vo svojom odbore. Sranda?

Aja02

Sťažujete sa na informatiku? :) Hihi. Mali ste ísť na odbor na akom som ja: mechanik počítačových sietí čiže informačné technológie :) Je to technická škola. Tam máme programovania,informatiky,sieťových technológii a hardvéru nadostač. :-D

rofl

Ahoj, písal som včera pod nickom mmkr. OA ako aj gympel má svoje pre aj proti a nemá význam zatracovať ani jedno ani druhé. Máš zrejme tak 15-16 rokov, je to vek, v ktorom je podľa mňa väčšina ľudí ešte nie celkom stála v názoroch a preto sa ich názory môžu ľahko zmeniť. Teda aj ten tvoj sa môže ľahko zmeniť a nakoniec sa možno v maturitnom ročníku rozhodneš pre štúdium ekonómie. Ale možno ty si práve ten prípad, ktorý je o tom skalopevne presvedčený, že to ekonómia nebude a hotovo. Čas ukáže...

Napíšem teraz výhody OA v porovnaní s gymplom zo svojho pohľadu: ak pôjdeš na VŠ ekonomickú alebo príbuzného zamerania, nebudeš mať zrejme problém s prípravou na prijímačky a ani s učením na škole samotnej lebo ti mnohé témy budú známe a budeš mať minimálne aspoň ako taký základ, na ktorom nebude problém stavať ďalšie vedomosti. Ak na výšku nepôjdeš, budeš mať nejaké znalosti a to predovšetkým z účtovníctva, vďaka ktorým budeš v miernej výhode na trhu práce oproti absolventom gympla, ktorý nepôjdu na VŠ. Teda za predpokladu, že budeš chcieť robiť účtovníčku.

Nevýhody: ak pôjdeš na VŠ inú ako ekonomického smeru, myslím, že si môžeš značne skomplikovať situáciu. Budú ti chýbať znalosti z predmetov, ktoré sa na OA neučia alebo sa na OA nemusia učiť v takom rozsahu ako na gympli. Môže byť teda problém prejsť cez prijímacie konanie alebo VŠ dokončiť. Ak ťa nebudú baviť predmety ako účtovníctvo a podobne, bude ťa OA pekne nudiť, pravdepodobne sa to ani nenaučíš poriadne a ani to po skončení školy nebudeš chcieť vidieť, nie to ešte robiť. Ale tak človek nie vždy robí to, čo ho baví.

Ďalej by som dodal, že aj v prípade, že vyštuduješ OA, dá sa zvládnuť VŠ iného zamerania. Myslím, že aj z našej OA sa našiel niekto, kto šiel na právo, ja som teraz pár rokov po škole šiel na techniku, uvidím, čo z toho bude, ale verím, že sa mi to podarí lebo chcem. A spolužiačka z OA chcela ísť na veterinu, nakoniec sa jej to nepodarilo, ale študuje niečo podobné, takže je celkom spokojná. Ale toto sú prípady, kedy fakt dosť pocítiš, že ti chýbajú napríklad stredoškolské znalosti z chémie, fyziky, matematiky, dejepisu, atď na gymnaziálnej úrovni. To sú všetko predmety, ktoré sa na OA neučia alebo nie sú v takom rozsahu ako na gympli. Ale nakoniec si myslím, že sa to dá nejako dobehnúť, a dá sa dokončiť aj taká výška. Na druhej strane si myslím, že aj v prípade, že skončíš gympel a nepôjdeš na VŠ, tak sa môžeš doučiť napr. účto a ísť robiť účtovníčku. Ale budeš zrejme aj tak v nevýhode oproti absolventom OA. Takže všetko to záleží len od teba, čo chceš a čo preto urobíš aby si to dosiahla.

Ja som inak riešil toto isté, čo teraz ty. Nezobrali ma na gympel, lebo som odflákol prípravu na prijímačky. Na OA som sa dostal, ale môj pôvodný zámer bol po prvom ročníku prestúpiť na gympel a začať od prvého ročníka. Bolo mi vtedy povedané, že ak budem mať na OA v prvom ročníku dobré známky, že ma zoberú do prvého ročníka bez prijímačiek. Nakoniec som zostal na OA lebo som si zvykol na prostredie, na spolužiakov, na školu. Ale ľutujem to doteraz. A čo vlastne by si chcela ísť študovať po SŠ? Napíš sem tých pár typov.

piskotkaii

tak na výšku chcem ísť, ale určite nič z tohto smeru, ale niečo úplne iné ..zatiaľ ale neviem presne čo, aj keď mám pár typov a to pokiaľ viem z oa je ťažké sa k tomu dostať, keď už skôr z gympla..ale väčšie starosti mi momentálne robí skôr to, že ako sa to všetko doučím a ako ma budú vôbec klasifikovať, ak nestihenm dobrať známky..

mmrk

beskyd toto som ja ani netvrdil, čo si teraz ty napísal. A s tou priemyslovkou súhlasím. To tiež nie je zlá voľba. Prečo chceš odísť z BA? Pokiaľ si dobre pamätám, a ja mam pomerne dobrú pamäť, tak som tu niekde čítal, že si právnik. Právnik chce isť z BA preč? To by ma zaujímal dôvod. Gympel má svoje výhody aj nevýhoda. Aj ťaháky treba vedieť robiť. :)) Ale seriózne: jednoducho nepovažujem OA za nič špeciálne, že by ti dala neviem čo do života, ako prepáč fakt nie. A hovorím preto lebo viem o čom hovorím. Ale samozrejme, ako som povedal, pokiaľ chce isť dievča ekonom. smerom, tak OA je asi najlepšia možnosť. Inak z OA sa ťažko dostane na prírodné vedy, medicínu alebo techniku. A to tvoje právo je to isté. Na besede s výchovnou poradkyňou, keď sme boli v maturitnom ročníku som sa viac dozvedel na aké školy sa s OA pravdepodobne nedostanem ako dostanem. Mne zas nejde do hlavy, načo by som si ničil život na OA, keď viem, že chcem ísť na výšku a neviem, akú si vyberiem alebo viem, že to ekonomicka najskôr nebude.

beskyd

mmkr, hej, som z BA, ale tych pozicii ktore v BA su a inde pomenej alebo vobec je x a zdaleka sa to netyka len problemu OA vs. gympel. nieco o tom viem nakolko mojim prioritnym cielom je z BA vypadnut a zaroven sa uzivit, najlepsie s tym co som vystudoval... heh, inak zaujimave uzazovanie.. takze namiesto toho aby som sa uzitocne veci naucil na skole pojdem na gympel kde do mna budu tlacit nepouzitelne info a uzitocne veci sa naucim po skole doma alebo na kurze:) no neviem:D chyba mi v tom zdravy rozum. to uz radsej priemyslovka ako klasicky gympel lebo na gympli sa clovek obvykle nenauci vobec nic, mozno tak maximalne robit si tahaky.

mmrk

No pre mňa pojem fakturácia znamená vystavenie faktúry. A myslím, že to isté sa očakáva od teba ak niekto chce od teba fakturáciu. Vo väčšine prípadov. Ale či by som ju vedel aj zaúčtovať, tak to neviem, či by som vedel, hoc ide o pomerne jednoduchú vec. Ale asi by som si spomenul alebo by som sa vedel nejako vynájsť. Aspoň v to verím.

lost

bibi123, jaj tak :)
lost dakuje :o)

no dreambox nie ale kablovku, a som si obnovil spomienky na kanaloch Discovery, AXN scifi, History channel a take haluze :)

cakam na pc a potom to bude lepsie :)
konecne nejaky kvlaitny film :D

len dokonale to nikdy nebude, malicka tv :( ajeje

bibi123

podla toho, co sa tymi "fakturkami" mysli:O))) (mala som 2semestre ucta a 1 dane)ak ide len o vystavenie fakturky, tak to viem, ale ci v tom treba hladat aj vyssi zmysel???? asi ano, ak by si nas to chcel ucit hodinu...