proso

RNG

oprava, omylom som tam napisal kamut, ma to byt Buckwheat.Tiez bezpecne su proso/pseno, ryza a kukurica, pokial nie su zamorene nahodnymi zrnami inych obilnin.
Kamut je prilis blizky psenici(triticale),,takze nie je vhodny pre celiacov.

RNG

Viacero zrnin sa musi povrchovo upravit, lebo obsahuju velmi horke alkaloidy v supkach. Nielen proso, ale napr aj ovela vzacnejsia quinoa(teda co sa tyka obsahu zivin) a chia(salvia hispanica) ktora je kralovna zrnin co sa tyka obsahu.
Aj chia aj quinoa neobsahuju lepok, ale ine bielkoviny, hoci sa v literature o quinoe siri nedokazane zavadzanie, ze je zla pre pacientov celiac.
Inac prioemysel, co zaravba na bezlepkovych jedlach vyrobenych z beznych obili, trusi rozne nepravdive udaje aj o ovse, kamute amarathe
www.celiac.com

Deria

viete, co su opatance? to sa robilo z prosa (ci psena?) iba viem, ze sme to kedysi jedavali, bolo to strasne dobre. moja sestra to vie, musim sa jej opytat na recept.

mataBB

mate a chuti to podobne ako co? ja pravidelne jedavam kuskus, ten je tiez z psenice...chuti to podobne alebo ani nie?

mate59

mata Bulgur je známy najmä obyvateľom Stredomoria, Turecka ale tiež afrických a krajín Stredného východu.

Základom bulguru je pšeničné zrno a ide vlastne o predvarenú nalámanú celozrnnú pšenicu. Chuťovo vám možno bude pripomínať nielen pšenicu ale tiež oriešky. Existuje tiež špaldový bulgur.

Táto potravina by sa pre lepšiu predstavu dala prirovnať k ryži, i keď chuť je tu celkom odlišná. Príprava bulguru je skutočne veľmi jednoduchá a rýchla, preto ho ocenia všetky zaneprázdnené ženy, ktoré potrebujú navariť za pár minút.

Bulgur sa buď namáča vo vode v pomere 1:2, alebo sa pár minút povarí pod pokrievkou. Keď bulgur nasiakne vodou, zmäkne a je pripravený na konzumáciu.