na zmluve nieco ine ako v skutocnosti

Príspevok v téme: na zmluve nieco ine ako v skutocnosti
alex222

ahojte, nevyznam sa v tychto veciach kedze pracujem len kratku dobu..na zmluve mam napisane ze dostanem plat vo výške 500 eur v hrubom za mesiac(v cisom by to malo byt podla netu 408 eur)..avsak zamestnanc ktory dal predomnou vypoved mi povedal ze tiez mal v zmluve 500 eur a dostal len 360.(preto sa to tam strieda a nikto tam nechce pracovat)ja som sa o tomto dozvedela az ked som podpisala zmluvu.. Moze sa to aj ked v zmluve ma ine napisane? co sa da proti tomu robit? ci nic, len odist odtial po zhliadnuti vyplatnej pasky ?

soffa

nemas tam napisane ze 500 eur aj s odmenami(ktore ti dat nemusi;-)?prestuduj si kompletne zmluvu.a odist mozes do 3 mesiacoch kedykolvek,ak si v skusobnej dobe.ak by si sa ozvala,tak by ta aj tak vyhodili;-)))

roza

Mala by si počkať na výplatu. Ak bude na výplatnej páske hrubá mzda nižšia ako 500 Eur bude to porušenie zmluvy, treba najprv upozorniť zamestnávateľa a pokúsiť sa o nápravu. Mzdová účtovníčka ti na požiadanie výplatnú pásku vysvetlí ak jej nerozumieš.

kefulo

jáááj moja je to normálne...papier je papier a realita je iná.
papier musíš podpísať, lebo to zákon káže, ale nikto nikdy neskontroluje, či ti tolko aj dáva. 24 rokov robím papiere pre podnikatela a mala som stovku kontrol ale toto nikto nikdy nekontroloval...

dôležité je, že máš prácu. vieš kolko ludí by si to s tebou vymenilo....a 400 eur nie je málo...tolko mám aj ja a mam vysoku a makam ako kon

M74

A na pracovnej zmluve sa uvádza hrubá mzda, takže ak chceš zarobiť v čistom 500E, treba túto čiastku navýšiť zhruba o tých 25%. Aj pri jednaní so zamestnávateľom sa asi skoro vždy hovorí o hrubej mzde. Zažil som prípad že som požadoval istú sumu, ale je to tak dohodnuté, že základ je 80% z požadovanej sumy a zvyšok sú prémie.

ververka

ved si zober ze mas 500 v hrubom, minus dan 19%, minus odvody 13,4% (samozrejme netreba azbudat na nezdanitelnu ciastku, prip danovy bonus), minus gastrace, podla toho kolko si odrobil/a alebo bola chora (PNka sa niekde preplaca podla zakona, niekde vyssie, niekde 100%)a ine zrazky. takze to nie je take jednoznacne. Net nevidi do firmy :)

milli11

To je jasne, mne na vyplatnej paske pise dokonca vyse 600 eur a v cistom, po odratani dane a odvodov, mam cca 350 eur. odvody do statu, odvody do firmy a mas z toho polovicu.