rakovina pľúc

Príspevok v téme: rakovina pľúc
dirty_angel

dobrý deň, už dlhšie mám príznaky zápalu pľúc (vykašliavanie krvi, bolesť v hrudi apod.) dnes som bola na pohotovosti a objednali ma na zajtra k odborným lekárom (pneumológia, alergológia, pár odborných vyšetrení) a nevylúčili ani rakovinu pľúc.

prosím, ak ma niekto s týmto skúsenosti, napíšte mi aké vyšetrenia ma čakajú, či sa mám nejak zvláštne pripraviť :). ďakujem.

LT86

najprv rontgen, laboratorne vysetrenie krvi, aj vysetrenie krvi na nadorove markery- ale to nerobia vsade, vysetrenie toho (sputa) co vykasles, podla toho co najdu na rontgene ta mozno poslu na CT hrudnika- to je zobrazovacie vysetrenie. Ak tam nieco najdu (ale aj ked vykasliavas krv) poslu ta na bronchoskopiu- to je vysetrenie hadickou (endoskopicky) cez usta do pluc (drazdi to na kasel, ale neboli- najprv sa totiz hrdlo \"umrtvi\" lokalnym anestetikom. Pri tomto vysetreni sa mozu malou kefkou alebo kliestikmi odobrat vzorky zvnutra priedusiek (to ale citit nebudes). No a este funkcne vysetrenie pluc- spirometria, to znamena budes fukat do takych pristrojov, aby zistili ako su pluca funkcne. Podla toho, co sa zisti sa bude rozvijat aj sled vysetreni, toto by mal byt taky zaklad.