OCD – Aké finty používate?

Príspevok v téme: OCD – Aké finty používate?
kava4

Človek je tvor nesmierne vynaliezavý a v snahe pomôcť si, kadečo vymyslí, o ľudoch s OCD to platí obzvlášť. Ak aj vy máte nejakú fintu, či fígel ako s obsedatno-kompulzívnou chorobou „vybabrať“, sem s ňou. Zopár „zlepšovákov“ na ktoré som časom prišla a ktoré mi veľmi pomohli, prezradím i vám.

Moja psychiatrička mi napr. rozprávala o jednej svojej pacientke, ktorá strašne rada leští poháre, až do úmoru, nenapije sa z nich pokiaľ niesú úplne čisté. A tak to vyriešila svojsky, pije rovno z vodovodného kohútika, len sa nahne, pustí vodu a otvorí ústa a pije. Toto však viem iba z počutia, nakoľko ja mám celkom inú formu OCD. Moja OCD začala cca v 16 rokoch, a odštartovala ju celkom neškodná mamina rada „tak si to vytlač“, zobrala som to doslovne, a vytláčanie vyrážok a pórov na tvári sa mi natoľko „zapáčilo“, že som nakoniec došla do štádia, keď som tejto činnosti venovala aj 2-3 hodiny denne, bol to taký môj každodenný rituál, mliaždila som si kožu dovtedy kým nebola úplne červená a opuchnutá. Vytlačené póry som následne nalepovala na zrkadlo. Bola som vtedy ako v tranze a nedokázala s tým prestať, tie 3 hodiny mi prišli ako jedna sekunda, tak strašne rýchlo to ubehlo. Ráno som pochopitelne takáto nemohla ísť do školy a tak som si doráňanú tvár vždy natrela hrubou vrstvou bledého makeupu, vyzerala som neprirodzene, biela ako stena alebo Michael Jackson. Často som kvôli tomu došla do školy neskoro. Zázrak, že som vôbec vyštudovala. Vo vypetých situáciách, v strese alebo keď som mala veľa povinností sa to stupňovalo a bolo to horšie, naopak keď sa mi darilo tak to bolo o čosi lepšie. O tom čo sa so mnou deje nevedel nikto, spolužiaci, kamarátky ani rodina, celé roky sa mi to darilo úspešne pred všetkými tajiť. Jasne že sa zdalo mamine podozrivé, že som večer tak dlho v kúpelni, ale vždy som ju odbila alebo si niečo vymyslela.
Na to, že je to OCD som prišla asi až po 10tich rokoch, spočiatku som myslela, že je to nejaký druh závislosti, ale potom zistila, že predsa len je to OCD. Psychiatrička, ktorú som pred rokom navštívila mi to už iba potvrdila. OCD je častokrát genetická záležitosť, ja som ju zjavne podedila po otcovi, čosi podobné len v inej forme má i sestra, tá si prezmenu šklbe a žmolí vlasy, robí si z nich také žmolky, vďaka čomu má riedky vlasy a zdeformované prsty na rukách, nikdy s tým však nezašli k lekárovi. Na to, že to nieje v poriadku, som sestru upozornila až ja. V 2002 som si našla nový druh „zábavky“, začala som si pinzetou vytrhávať chĺpky pod pazuchou a na obočí pinzetou, tie mi následne začali zarastať, a tak som si ich nasilu vyždibrávala a vytláčala spod kože. Došlo to až tak ďaleko, že som kvôli tomu dostala v 2006 sepsu a zväčšili sa mi uzliny v podpazuší i na krku, odvtedy mám tachykardiu a žijem v bolestiach. Koncom roku 2007 som začala chodiť na vysokú školu a začalo sa to znovu, zrejme to odštartoval stres, neustále som si zúrivo „masírovala“ hlavu, počase sa mi z toľkého trenia vytvorili lupiny, spočiatku malé, a neskôr velké žlté šupiny, plaky, ktoré som si pravidelne skoro každý deň rozškrabávala až som mala celú mokrú hlavu, vytekala mi odtial taká priehladná tekutina – lymfa, lymfatické uzliny na krku a hlave sa mi kvôli tomu ešte viac zväčšili a pridružila sa k tomu úporná nespavosť, na ktorú nezaberajú žiadne lieky.
Teraz si už od júla 2010 kožu nepoškodzujem, podpazušie som si vyliečila, pinzetu, ktorá vo mne vyvolávala OCD myslenie som vyhodila do koša, rozlúčila som sa s ňou navždy, namiesto toho sa holím, seboroická dermatitída na hlave, ktorú som si spôsobila, je v norme, už sa do toho nemontujem. Vždy keď si spomeniem na peklo čo som prežila, tak ma prejde chuť si ešte niečo robiť. Ale stále sa však mám na pozore, viem, že OCD nikdy úplne nevymizne a kedykoľvek sa môže opäť ohlásiť, len v inej podobe. Ale teraz už aspoň viem s čím bojujem, pred tými 10timi rokmi som to nevedela. Škoda, že sa nedá vrátiť čas.
Ak máte niekto podobný typ OCD ako ja, budem rada ak sa ozvete.

Lifelover993

A ešte ma napadlo zopár “ťahákov”, ja osobne sa nenapijem z pohára v ktorom je kvaplalina dlhšie ako 1 hodinu čiže sklenená fľaška všade po byte, a kedže mám problém s obtlačmai prstov na skle v gumennom obale.... používanie flašky namiesto pohárov mi pomohlo zrdeukovať tie tony riadku čo som kopila kedže ako áhle som jedna a videla obtlačok mojich úst na poháry ož som sa z neho nevedela napiť, a teraz ma tal fľaša núti umýva ju ak mám záujem si do nej dať vonu a trvá to asi 3 sekundy (asi ako pohár

Lifelover993

Ja trpím OCD zrejme dlhšie ako si sama uvedomujem, mám typ tzv typické O, čiže kompulizie sú skôr v mojej hlave (opakovanie jedného slova, monológ) ako v akcii čo ju pri určitích situáciach nevylučuje, ako samozrejmé kúsanie nechtov, čistenie pleti 7 rôznymi prípravkami ale toto sú veci ktoré môj život extrémne nezaťažujú, horšie je to v hlave a snoch. Tak by som sa rada podelila o zopár skúseností kedže som sa rozhodla vynechať liečbu a možno to bude niekto podobný, mne pomáha nosiť náramok najčastejšie s guličkami na gumičke a ked prídu myšlienky druhou rukou si náramok pravidelne naťahujem a sústredujem sa na kontakt kože a náramku je to super pokiaľ ste v spoločnosti a máte potrebu vykonávať niečo čo by moholo byť spoločnesky neprijateľné, prípadne ako ja máte v hlave predstavu ako sedíte v traktore a ľudia v okoli vás no ako to povedať, jednoducho podliehajú tlaku (asi viete čo myslím), jednoducho, snažím sa vymeniť obsesie ktoré sú nevyhnutné za niečo čo sa dá robiť stále a všade a nikoho to neruší, niekedy to nejde ale čo už tak prídem o 10min neskôr .... no ako píšem moje kompulzie sú skôr v hlave čiže mám fobie a strach asi zo všetkého čo vás napadne čo je celkom nepríjemné no opakovanie veci ako je obtáčanie náramku, otváranie a zatvárie fľašky, či hlasná hudba ktorej jednu sekciu si môžem prehrať aj 100000x a nikto v autobuse nemá tušenia čo na telefóne robím, či prečesávanie končekov vlasov prstami, mi pomáhajú znova sústrediť moju myseľ ... ale zasa tieto moje superschopnosti (kompluzie) sú skôr v takom cestovnom balení, nezdržím sa s tým veľmi doma... čo sa týka OCD a insomnie či parasomnie, bolo mi odporučené ako väčšine skúsiť lucidné sny (pre človeka s OCD žiadny problém mať nový večerný rituál) ibaže očividne potláčané myšlienky vedomím, čo ma stojí solídnu dávku úsilia, akosi vyplávajú na povrch až na to že som si neni istá či je horšie ked si uvedomujem že snívam ale mám astrálne sny, či iné zverstvá alebo mať klasické nočné mory, každopádne nepomohlo, a skutočne sa vyspím zopár krát do roka, sem tam je to lepšie sem tam horšie čiže ano OCD je kolísavé a celkom solídne tak sa všetci musíme tešiť na tie lepšie dni,

Tak ted veľa zdaru pri využívaní superschopností ktorými disponujú takmer 3% populácie ked nie viac, skoré uzdravenie.

MamOCD

Uvedomila som si ze asi nie je nieco v poriadku. Tak som som zacala googlit a nasla tento clanok o OCD. Som si ista ze toto je moj problem. Kde zacat. Mam strach ze nieco vyhodim, a tak prezeram kazdy cm danej veci predtym ako ju vyhodim ci nie je na tom nie o nalepene. Ked uz to prezriem zacnem rozmyslat ci mi to netreba, resp ci mi niekto nieco za to nedlzi-hlavne ked vyhadzujem blocky. Ci mi ich netreba resp ci nemam ja voci niekomu dlhy-resp niekto voci mne. Ak uz vyhodim viac veci neustale dookola az kym nemam dobry pocit si premietam co som vyhodila. Velakrat vyberiem veci z kosa a prezriem ich. Som z toho nervozna. Niekedy nechavam veci v izbe na vyhodenie ze "potom ich prezriem a vyhodim". V dany moment si poviem ze je to len obal od niecoho co som spotrebovala a patri do kosa ale musim si to povedat a vysvetlit ze to je tak. Prezeranie tasiek ci nahodou v nich nic nie je a omylom nieco vyhodim zabera cele minuty. Dalsim mojim problemom je kontrolovanie. Ako i tych smeti ale ze ci som v spolocnych miestnostiach dala vsetko na miesto a ci tam nie je nic moje. Kontrolujem podlahy ci na nich nic nie je. A zakazdym aj kontrolujem ci mi nieco po ceste nevypadlo. V autobuse a podobne. Som schopna pozerat na dane miesto aj par sekund a skenovat dany priestor ci tam nic nie je. Uvedomujem si teraz ze to uz trva niekolko rokov ked si to uvedomujem mozno aj 4 roky ale zhorsuje sa to. Prosim o radu. Dakujem.

Stando neboli Marian

Ahojte priatelia. Ak píšete o svojom probléme ohľadne OCD, tak píšte čo najkonkrétnejšie. Z jednoduchého dôvodu. ak popíšete podrobne svoj model OCD alebo presne uvediete myšlienku, ktorej sa bojíte, svoju obsedantnú myšlienku alebo predstavu tak je vacšia pravdepodobnosť, že Vám niekto dobre poradí. Chcem Vám povedať, že Obsedantno - kompulzívnej poruchy sa dá zbaviť raz a navždy, Verte mi hovorím z osobnej skúseností a nieje to záležitosť čisto len liekov. Ako niekto v tejto diskusie uviedol, že OCD je nevyliečiteľná a nedá sa stým nič robiť, tak to je hlúposť a je chyba si to myslieť. Ja som tiež ako vy. Diagnostikoval som si OCD a neskôr mi to potvrdil aj odborník - psychiater. OCD som trpel cca 20 rokov, čo je veľmi dlhá doba. Toho času mám 28 rokov a som uplne v pohode. Ako na OCD. Budem pokračovať...

DenBA

Na internete som o OCD prečítal už toho veľa, rôzne skúsenosti rôznych ľudí + rôzne videá na youtube, ale ešte nikde som sa nestretol s tak vážnou formou OCD akou trpím ja.. Slovo "trpím" v mojom prípade nie je ani náhodou prehnané.. Nechcem sa rozpisovať do detajlov lebo toľko času nemám (a ani chuti), viem že mi nepomôžu žiadne antidepresíva ktoré som už v minulosti užíval a ktoré okrem nežiadúcich účinkov priniesli len čiastočné zlepšenie, OCD sa vyliečiť nedá!!! A preto kašlem na lieky, na svoju poruchu som si za tie roky zvykol a už ani neriešim otázku liečby..
Má niekto tiež podobný pocit, že trpí tou najhoršou možnou formou OCD ?

kava4

Hajra a kiklopyk - Na to škrabanie na hlave pozor, nech nedopadnete ako ja, ľahko sa totiž môže stať, že sa vám to vymkne spod kontroly ako mne, a rozšíri sa vám to na celú hlavu, a z pár „chrást“ sa vytvorí jedna veľká súvislá plocha. Určite návštívte kožnú lekárku, ja som kvôli objektívnosti navštívila až 4. Je totiž vysoko pravdepodobné, že tieto„chrasty“ sú v skutočnosti šupiny pri seboroickej dermatitíde. Ja som si tiež dlho myslela, že sú to iba neškodné chrasty. Pamätám sa, že koľko krát som si to tak brutálne roškrabala, že bola plná zem veľkých žltých lupín, rýchlo som zobrala širokú lepiacu pásku a všetky šupiny z koberca na ňu nalepila a vyhodila do koša, aby na to nikto neprišiel, jednoducho som zahladila stopy, vtedy som sa prvý krát zhrozila a uvedomila si vážnosť situácie. Koža na hlave sa mi veľmi rýchlo obnovovala, jednoducho sa zbláznila, len čo som si jedny šupiny odstránila, o pár dní tam boli znovu a ešte väčšie ako predtým. Dostala som od kožnej prísny zákaz škrabania, vstúpila som si do svedomia a prestala s tým. Trvalo pár mesiacov, kým sa mi koža začala zase normálne obnovovať ako u iných ľudí a šupiny zmizli. Pomohla mi mastička od kožnej, ale asi najviac som si pomohla sama, tým, že som v tom ďalej nepokračovala, chce to čas a trpezlivosť, ale výsledky sa dostavia. No a mne sa tiež vtedy dosť mastili vlasy, to je spôsobené tým neustálym trením, a dráždením, pokožka vtedy produkuje viac mazu. Mali by ste tiež vedieť, že ak s tým neprestanete, môžete si vyvolať napr. psoriázu, a to už je nevyliečiteľné ochorenie. Ja som si tým neustálym poškodzovaním kože spôsobila imunitnú poruchu, mala som málo niektorých typov bielych krviniek, jednoducho sa vyčerpali a spotrebovali na tie zranenia, kvôli tomu mi museli pichať Imodin, aby mi ich zase doplnili.
Mne sa veľmi osvedčilo zamestnať ruky niečim iným, napr. kúpila som si u pána „jadierkára“ plný sáčok tekvicových jadierok, tie dokážem vylupovať aj hodinu, stimulujem si tak prsty, alebo nosím vo vačku plastelínu alebo inú tvárnu hmotu a tú stláčam a mačkám. Ak sa vám počase zväčšia, opuchnú a začnú bolieť lymfatické uzliny na krku, dôvodom bude to škrabanie. Hajra a kiklopyk odkial ste, teda ak môžete povedať, ja som z okolia BA.

kiklopyk

Ahojte. Ako tak citam tuto temu, zamyslam sa aj ja, ci nemam OCD.. Dufam, ze nie. Liecim sa par rokov na uzkostno-depresivnu poruchu, socialnu fobiu a veci s tym spojene (agorafobia a pod.) No ale k veci. Nikdy som to este nikomu nepovedal, ale skusim.. Tiez si mliazdim hlavu, az sa mi tvoria chrasticky, ktore kazdy den aj dvakrat zoskrabujem, boli to trosku, ale upokojuje ma to. Ako cigareta napriklad. Tiez mi z hlavy potom tecie priesvitna tekutina, niekedy krv. Len co to trosku zachrastavie, idem na to znova. Mam na hlave asi 7 takychto miest. Neviem, asi by som nedokazal prezit den bez toho, aby som to urobila. Robim to ked som sam, aby ma nik nevidel.. Je to OCD?