Štátnica z AJ

swistica

Ak chces posobit na Slovensku je lepsie statna jazykova skuska (zakladna B2, alebo vseobecna C1). Ak chces posobit v zahranici, tak tam aj tak na pohovore preveruju tvoje aktualne schopnosti a certifikat o urovni jazyka ich velmi nezaujima.
Ak chces posobit v skolstve musis mat VS. V pripade SŠ sa uznava iba VS studijum anglictiny. V pripade ZS mozes mat vystudovany aj iny VS odbor (bud pedagogicky alebo nepedagogicky) + jazykovu skusku z jazykovej skoly (bud zakladnu alebo vseobecnu).
Na zakladnu jazykovu skusku sa pripravuje 5 rokov, na vseobecnu 7 rokov. Samozrejme ze ak spravis test napr. do 6. rocnika, tak si odchodis 2 roky a robis statnicu. Vsetko zavisi od tvojich vedomosti.
A ak chces doucovat tak k tomu nepotrebujes nic. Staci presvedcit toho koho doucujes ze to vies a vies to aj vysvetlit. Keby si si ale chcela vybavit zivnost tak, tam myslim potrebujes nejaky doklad o urovni jazyka.

tekvicka_

ako som pisala, treba si rozmysliet ku comu doklad o jazyku potrebujete. na ucenie, živnost alebo do skolstva je potrebná štátnica nie cambrige a pod. pre skolstvo samozrejme aj vysoka skola a az ku tomu statnica

oplana

atm :) nick neries..
ja viem ze tam mozu byt aj ine poziadavky na vyucovanie AJ niekde v MŠ alebo ZŠ, ide mi jednoducho len o tu AJ..no ale asi by som musela chodit na pripravny kurz, lebo som si pozerala okruh tem na pisomne a ustne skusky a to by som len tak nezvladla..Musim si to premysliet :) díky ale za odpovede

atm

liones tak pardon, predpokladal som povodne, ze toto bol zamer zadavatelky temy a nie ucenie.
oplana (inac strasny nick:D), to by malo byt niekde v zakone co sa tyka ucenia na zds ake su poziadavky na vyucujuceho. co sa tyka doucovania tak tam nemusis mat teoreticky nic, staci ak zakaznika presvedcis ze cosi naozaj vies..;)

oplana

Chcela by som napr. ucit v materskej škole alebo na 1.stupni ZŠ, alebo niekoho doučovať..jednoducho nieco take..Takže na to by mi stačila uroven C1?

lionesssssss

vidím, že atm sa tomu mimoriadne rozumie.

certifikát CAE je na úrovni C1. čiže či si spravíš CAE , alebo si spravíš štátnicu na úrovni C1, je to stále len to isté :))

atm

ten certifikat-skuska stoji okolo 100 eur. a v prvom rade to ma medzinarodne uznanie. to sa s nejakou trapnou statnicou neda ani porovnavat:D

tekvicka_

podla toho na co to chce vyuzit. statnica stoji 50 - 60 eur, cambrige certificate radovo v stovkach eur - to neviem presne. a ten by som bez pripravy neodporucala