Krvny obraz - otazka

Badiova

Dobrí chcela bi som opitat, mala som nezhubni nádor na vejecniku odstránili vaječník , po 2-3 mesiacov mám na ďalšom vejecniku niečo ale vzali mi krvicku a doktor povedal ze je to dos nebezpečne lebo mám niečo zvisene 85/3 percenta nemá stim nikto nejakú skúsenosť vopred vďaka ( môže to nit rakovina )

Duri33

Dobrý deň.Mám po krvných testoch zvýšené P-APTT že pečenový test,o dosť ako to mam upravit stravovanim??? poradte mi niekto bližšie :-D

llek

Ono, nikdy nebude exsistovat nejaky jeden univerzalny test na rakovinu. Problematika nadorovych ochoreni, ich diagnostiky a liecby je prilis komplikovana na to, aby nam stacil jeden test. Netreba ale prepadat zbytocnemu strachu z rakoviny. Ak mate nejaky problem, chodte k lekarovi, ale netrapte sa zase prilis tym, ze co ked mam rakovinu a neviem o tom

rtpa

lea234,
obavam sa, ze tak jednoduche to nebude. Taky test by bol okamzite obrovskou medilanou bombou a autor by mal Nobelovu cenu :-)
Obavam sa, ze treba trpezlivo skldat mozaiku z viacerych vysetreni, opakovat testy a pod.

Lea234

dakujem za vsetky odpovede.....

No je to skutocne skoda, ze sa neda zistit ci ma clovek rakovinu z krvneho obrazu...keby sa dalo, tak urcite by menej ludi zomieralo na rakovinu, u viacerych by sa to vcasne dalo zachytit....
Jedine co ostava je asi si pravidelne kupovat v lekarni ten test na rakovinu, no o tom som len pocula, neviem ci to je naozaj dobre alebo nie. (a ci to naozaj existuje :D )

Inak, moja mam ma trochu zvysenu sedimentaciu uz niekolko rokov a lekarka povedala, ze to nie je nic zvlastne...no ona to moze mat aj zo zubov, uvidime ci to tak bude mat aj ked bude mat zuby v poriadku.

llek

Neexistuje jedna univerzalna rakovina. nadorovych ochoreni je velmi vela druhov, kazda ma svoje specifika a priznaky ako sa prejavuje. Ked idete na preventivku, to nie je tak, ze urobte mi odbery a povedzte mi ze mam alebo nemam rakovinu, Tak tak to v nasom tele proste nie je. Ak sa nieco v tele deje, telo na to nejako reaguje a moze sa to prejavit urcitymi zmenami, zvacajne nespecifickymi v krvnom obraze, sedimentacii alebo niektorych inych laborat parametrov a tie nutia patrat po pricine tych zmien. Z nadorovych ochoreni sa s z krvenho obrazu da zistit asi len leukemia, co ale vacsina z vas nema. Na druhej strane, to ze ma clovek uplne normalny krvny obraz, normalnu biochemiu a casto aj sedimentaciu nevylucuje, ze nema niekde nador v pociatocnom stadiu. Napr vacsina zien so vcasnym stadiom krcinomov prsnika ma normalne hodnoty pri vysetreni krvi.

bazalka

Magy, však som napísala, že by mali byť v tej krvi určité odchýlky, ktoré napovedia, že sa niečo deje. Mne je jasné, že nepôjdeš na krv a tam ti povedia, že máš rakovinu toho a toho. Ale niečo v tej krvi asi bude nejaké iné, čo napovie, že by si mala ísť na ďalšie vyšetrenie.

Magy

bazalka - bezne krvne testy samotnu rakovinu neodhalia a uz vobec nie jej typ. ale vacsina druhov rakovin ma sekundarne efekty, ktore sa pri tych testoch ukazu nejakou nerovnovahou, odchylkou. potom nasleduju dalsie testy a takto sa postupne vylucovacou metodou a neskor markermi dojde az k finalnej diagnoze.

bazalka

Tu mi príde divné: na čo sa chodí na preventívne prehliadky, keď aj tak nezistia, či máš rakovinu? Viem, že treba špeciálne testy, ale podľa mňa by už niečo v krvnom obraze mohlo naznačiť, že sa niečo deje, nie?