TV stanice - porucha?

roza

Nie, ešte nie je nič nové. Zavolala som príbuzného, zajtra alebo pozajtra by mal prísť, potom napíšem. Ale veľmi sa bojím že sa s tým natrápi. Bude asi musieť vyliezť aj na strechu k anténam, no bude veselo.
Všetkým susedom stanice fungujú normálne, ale oni majú buď satelity alebo káblovú tv, nikto tu nemá len antény ako my.

VTomi

no, ja som sa doma na to tiež pozrel (doma mám o.i. aj dekóder v TV na digitálny signál), a teda nabehli všetky stanice, aj súkromné slovenské, rakúske a maďarské. Zistili ste už dačo?

Matyo

Ja mám TV s dekóderom + DVB-T anténku a signál mám, pravdepodobne ide len o nejaký výpadok, odstávku alebo niečo podobné aj keď zase 2-dňový výpadok je dosť dlhý. Skús sa opýtať susedov známych či aj oni majú takýto problém.

VTomi

troška upresním to znenie tých špekulácii: chceli samozrejme zakázať príjem digitálneho signálu cez anténu, čo platí pre set-tob boxy a TV prijímače so zabudovaním dekóderom. Chcú takto ľudí akože "oje...", - a tom som takto počul od istého odborníka v tejto oblasti. Takéto rečičky každopádne naznačujú, že aj v tejto oblasti je všeto len o biznise a peniazoch, o úplatkoch možno ani nehovoriac. Každopádne odporúčam informovať sa na nejakých kompetentných telefónnych číslach.

VTomi

Napíšem to takto: kolovali sa rôzne špekulácie, že chcú napr. zamedziť/zakázať príjem digitálneho signálu cez tie TV prijímače, ktoré majú zabudované dekódery pre digitálne vysielanie, pretože sa takto ľudia nerozhodli pre kúpu set-top boxov alebo sa nerozhodli zaviazať sa pre nejakého poskytovateľa. Takýchto a podobných rečí je dosť, ale ešte raz zdôrazňujem, že sú to špekulácie. Pravdivé - nepravdivé, tak to je už mimo mňa. Neviem teda, čo môže byť v pozadí u Vás, keďže nemáte napr. Set-top box (ten niekedy "oblbne" a treba ho nanovo nakonfigurovať odbornou osobou). Skúste teda popozerať sa na stránke digimedia.sk, či neinformujú napr. o nejakom výpadku, alebo zavolať na nejakú zákaznícku linku. Čo sa týka napr. príjmu digitálneho signálu cez satelit, u nás je trend taký, že si môžme vyberať z tematických balíčkov. Vraj v niektorých štátoch je už umožnené to, že zákazník si vyberá konkrétne stanice (toto chcem, toto nechcem - týmto by troška ušetril). Či sa to u nás zaviedie a kedy, to je hudba budúcnosti.

roza

Ďakujem za odpoveď. Prijímame digitálny signál, televízor máme novší so zabudovaným dekodérom, a do včerajška nám išli aj štátne aj komerčné televízie. Teraz idú iba štátne.
Asi by bol problém odstránený keby sme si kúpili satelit, že?

VTomi

najprv nám upresnite, či ide o analógový alebo digitálny signál. Lebo samotná anténa môže byť zdrojom nielen starého analógového vysielania ale aj digitálneho. V prípade, že ide o analógový signál, mohli už vo vašej lokalite vypnúť príjem. Ak máte analógový TV prijímač, treba ho buď vymeniť za novší, ktorý má zabudované dekódovanie pre digitálne signály (napr. MPEG-4), alebo kúpiť si k starej telke set-top box alebo rozhodnúť sa pre nejakého poskytovateľa digitálnej televíze buď cez satelit alebo kábel (Digi TV, Mágio, UPC...).