Čo ak prídete o všetko a máte na krku hypotéku?

Príspevok v téme: Čo ak prídete o všetko a máte na krku hypotéku?
1009

Chcem sa spýtať či niekto vie, čo sa stane s človekom, ktorý nedokáže splácať úver, pôžičky atď. Viem si predstaviť že by mu všetko zobrali, auto, dom.. ale čo ak by to banke nestačilo na doplatenie úveru. Napr. ešte by stále ten človek bol dlžný 50 tis ecok. Čo by s ním banka, polície (niekto) robil? Bol by len bezdomovec, alebo by išiel do väzenia? Vykonával by nejaké práce do konca života, kým by aspoň niečo splatil?

milan milanov

Už sa to tu spominalo, jednym z rieseni je urcite osobny bankrot, trochu som sa v tejto problematike hrabal, celkom jasne je to popisane tuto: www.nanelove.sk, su tam aj novinky ako to bude po novom od marca 2017...predpokladam, ze pocet zaujemcov o taketo riešenie nekonecnych dlhov bude o nieco viac ako doteraz

0vecka

ee co viem tak ti budu strhavat s platu alebo nejakych soc davok... ale neviem ci este plati ze mozes vyhlasit bankrot a tam to nejak tak bolo ze musis platit 7 rokov a potom sa to zmaze

fdoaa

zrejme nastúpi exekútor a budú od neho vymáhať až kým nevymôžu celú dlžnú sumu, väzenie určite nehrozí v tomto prípade.

doubledog

do vazenia nepojdes, ale budes banke stale dlzny zvysnu sumu a ked sa zamestnas a budes mat prijem, presahujuci istu minimalnu sumu , tak budes musiet svoj dlh splatit.

jedine, ako by sa to nejak dalo poriesit, je osobny bankrot, ten ale netusim ako funguje a ci u nas vobec existuje nieco take.

lost

Banka musi mat pricetne myslinie a ak ma gule pytat si 20% urok rocne, musi mat sakra gule aj na riziko, co si Banky myslia? su na kolenach ked vyberieme z nich peniaze, tak nech nepindaju :)
staci im to, aku hodnotu ma byt, a na postel/oblecenie a ine osobne veci aj tak zo zakona narok nemaju.

[zruseny17]

ak dostanes hypoteku tak musis rucit nehnutelnostou,pricom si das vypracovat znalecky posudok s financnym ohodnotenim tej nehnutelnosti ktorou budes rucit...uver ti daju len do vysky tej ceny...ak prestanes byt splacania schopny a nedokazes sa dohodnut s bankou,tak bud predas byt a vyplatis hypoteku alebo ti ho exekucne zoberu,co je ale velmi dlhy proces a banka k tomu pristupuje az uplne nakoniec,pretoze pre nich su to naklady a praca navyse...

veronero

Uver ti vacsinou nedaju na 100% cenu hodnoty nehnutelnosti, takze ak ti ju potom zhabu, zhabu ti pripadne dalsi majetok ak to nestaci, tak to vacsinou staci.
Ak mu daju uver a hodnota majetku je nizsia nez hodnota uveru, potom je to chyba poskytovatela uveru, ze si neoveril situaciu klienta.

lost

Prace urcite nie, a väzenie si tiez nemyslim ze pripada do uvahy..
A tie dlhy mozno maju nejaku dobu, po ktorej sa "zmazu" resp su nevymahatelne.. (10 rokov?)
ale to som len niekde pocul, mozno je to uplne inak (ale maximalne tak ta posledna cast)..