Besnota

Príspevok v téme: Besnota
majitelkaP

ked som dnes prisla domov, akurat som videla ako pes nahana lisku taku malu, mlada, vo svojej voliere, naco ona usla. Pes ma skor dvor ako volieru, mylsim tym velkost aby ste si vedeli predstavit. :-) O cca 5 minut som mu isla davat zrat a on mal na brade sliny, taku malu penu. Fakt malu a kvapkalo mu z tade. Neviem, ci akurat pil alebo co ale bojim sa ze ma besnotu, nakolko este tento rok nebol ockovany proti besnote. Nema ziadne zranenia po uhryznuti liskou..no aj tak. Ako sa vlastne este prejavuje besnota? Len slinami? a na cloveka sa ako moze preniest? Dik za rady. P.S. Zvelorekara by som moc nechela volat iba v krajnom pripade

orol

kasandra znamená z dôvodov, že pre čitateľa to má informačnú hodnotu a neznamená z dôvodov, že som sa dolunižšie v poslednej časti príspevku o tom dos´t JASNE vyjadril :-o)))

kasandra

Orol-tvoje tvrdenie na Slovensku sa besnota nevyskytuje nič neznamená,lebo dnes nieje, zajtra môže byť, pretože nejaká tá besná líška z Poľska, Ukrajiny, Čiech a iných okolitých krajín sa môže zatúlať a nie len líška.

orol

Orientačne 6-7 rokov sa na celom uzemí SR besnota nevyskytla, resp. nebol zaznamenaný ani jeden pozitívny nález na besnotu( sme krajina bez besnoty ). Besnota sa povinne monitoruje aj spôsobom, že poľovníci v SR sú povinní priebežne každý rok predkladať zopár líšok na Švú za účelom ich vyšetrenia na besnotu. P.s- no, ale bdelý a opatrný treba byť !! a to aj napriek tomu, že sme krajinou bez besnoty.

Deria

my sme kedysi mali takeho rozmaznaneho psa, (mamin a sestrin milacik:))ze si nas dovolil hocikedy chnapnut, ked sa mu nieco nepacilo. no ale dnes uz viem, ze to bol chudak pes, totalne zla vychova, resp. ziadna. nastastie to nebol pittbul:) ale take male pivo, skrabance ci male ukusnutia sa vydezinfikovali ale u veta sme nikdy neboli. sice sa to zvykne zapalit a dlhsie sa to hoji. a mas to moc?

ifto3

Pred dvoma tyzdnami ma pohryzol priatelkin pes lebo som mu isiel zobrat kost co nasiel von na zemi. Pes je zdravy a ockovany proti besnote. Ja som lekara nenavstivil pretoze si myslim ze to asi nie je potrebne ked je ockovany ale teraz mam trochu aj vycitky ze som nesiel. Myslite ze sa nemoze nic stat? dik

Deria

jessi, to nebola pena z besnoty, pretoze ta sa nemohla hned, bezprostredne po kontakte s liskou prejavit! a co sa tyka peny u korytnacky, to vobec nemozes porovnavat so psom, to su dve rozdielne veci.

Jessi_1111

Ja by som išla k veterinárovi, pretože pena je besnota ale aj niečo iné. Pozri si tú tému s korytnačkou a jej penou v ústach.

lienocka2808

myslim, ze sa nemusis obavat, besnota sa uz niekolko rokov vobec nevyskytla na slovensku, vdaka rozhadzovaniu vakcinacnych navnad pre lisky a lesnu zver. Ale pre istotu k veterinarovi chod.