Je normalne taketo spravanie?

Príspevok v téme: Je normalne taketo spravanie?
VladimirBaja

ahojte,
uz dlhsie zvazujem ci napisat. Ide o rozpravanie sa so samym sebou. Kazdy clovek si povie nieco sam pre seba, ze co a ako urobit, alebo ked sa mu nieco nezadari tak si povie, ale to preco pisem sa mi nejavi ako normalne. zijem s mamou sam. Ide o to, ze mama sa rozprava sama so sebou, ale nie takym normalnym stylom. ona ako keby sa rozprava s osobami. tie osoby ale realne existuju. bud je to niekto z rodiny, alebo surodencov apod. Ona vedie s nimi ako keby dialog nieco v style: "A: kto ti to kupil? B: starka. A: kto ti to kupil? B: starka." a niekedy to povie aj 2-3x za sebou. A to kazdy den sa rozprava. ako rano vstane, tak zacne. ked ale prejdem okolo, tak prestane, alebo ked som pri nej tak sa nerozprava, akonahle ako odidem tak zacne si cosi mrmlat. ona riesi aj 20-30 rocne problemy. napr. starala sa o netere a tie nie su az take vdacne, a tak si rozprava, ze ako sa o ne starala. z prace ju vyhodila znama, tak aj o tom si rozprava. manzelstvo nemala pekne a surodenci su tiez taki nemastni neslani. a to stale riesi. riesi aj problemy inych. ale rozprava si to sama pre seba napr.: "ano ty mas bezstarostny zivot, ale ja sa musim este starat." proste nieco taketo mi nepride normalne.
Mama so mnou spava v jednej izbe a niekedy sa zobudim nato ako sa rozprava sama so sebou. pocujem ju ako si mrmle. tak jej poviem ci je normalna a prestane. Dost ma to trapi. Mam aj priatelku dlhy cas a ked pride ku nam tak mam vzdy napate usi ci sa mama nerozprava sama so sebou, aby to nebolo trapne, aby to nezacula priatelka. Preto ju az tak ku nam nevodim.
Co si o tom myslite?

VladimirBaja

tak dneska sme sa s mamou posekali. nezacalo to kvoli tomu, ze si sama mrmle ale kvoli niecomu inemu. a ked sme sa hadali, tak som jej povedal, ze mi uz lezie na nervy to ako si rozprava sama pre seba, ze preto sa aj ku nej tak chovam, ze som drzi apod. lebo mam uz z toho nervy pocuvat to stale dookola a o kazdych problemoch co ma kto v rodine a ona ma potrebu to riesit sama so sebou a ako jej kto v rodine ublizil. Boze ved su ludia na tom ovela horsie a nemaju potrebu stale riesit nieco dpc. proste aj surodenci(uz nebyvaju s nami) sa spravaju drzo niekedy, ale tiez ich nebavi stale pocuvat ked im vola alebo je na navsteve a riesi tam problemy inych.
Ja neviem co to ma za zvyk riesit inych. Stale riesi ako jej kto ublizil, ze prisla o robotu kvoli rodine, nikto si ju nezastal. Ale dobre, keby to riesi mozno mesiac-dva, a nie dva roky, odkedy prisla o robotu, proste je to na dennodennom poriadku..ach jaaaj

mimula

súhlas s mimikaaa.
Je veľká pravdepodobnosť že ide o schizofréniu. Veľa bolestí, myšlienok, a samoty sa jej podpisalo na duši. A to sa vždy môže odraziť práve na psychickom zdraví človeka. Mimikaa, súhlasim, aj moja veľmi blízka osoba trpí touto diagnózou, a fakt je to veľmi ťažké vidieť blízkeho človeka, kt. máte radi, trpieť, a nevedieť mu pomôcť.
Vladimir, určite nepodceňuj to čo sa deje s maminou..je iné, akože rozprávať si sam pre seba :) len tak zčasu na čas :) a trošku a je rozdiel komunikovať pravidelne s imaginarnimi osobami. Ešte pozoruj, ale ak to bude pretrvávať, určite jej jemne povedz, že ti na nej záleží a chceš aby išla s tebou k lekárovi. Možno bude odmietať, ale určite chodte. Ide o celoživotnú liečbu. A neliečená schizofrénia sa zhoršuje vid. príklad mimikaa a jej ujo. Nenechávaj to tak...A hlavne bud jej oporou, a skús sa so snou viac rozprávať...viac do hĺbky a úprimnejšie, nie len o bežných veciach...musí sa ako človek cítiť prázdna. Mimochodom checkni príznaky schizofrénie- je tam aj socialna izolácia..držím palce

VladimirBaja

tak ona ako keby vedie s niekym rozhovor niekedy. ako s nejakou druhou osobou. tzn. ako keby niekomu priamo polozila otazku ale ju aj zodpovie ako za tu druhu osobu. ale to len niekedy. mama si vedela niekedy somrat len tak pre seba. ale teraz je to na dennom poriadku.

Agnes999

Neviem ci to dobre chapem, ona si sama kladie otazky a sama si na ne aj odpoveda, ale akoby v inej osobe? No skus sam zajst za nejakym specialistom, psychologom alebo psychiatrom a porozpravat sa s nim o nej. Co na to povie, co by to mohlo byt, ci to treba riesit. Dokial ale nie je nebezpecna sebe alebo okoliu, tak sa liecit neda prinutit. Vsimaj si hlavne to, ci sa to rokmi zhorsuje, alebo je to uz vela rokov rovnake a nemeni sa to.

mimikaaaaa

Netrpi ona schizofreniou?Casto ludia postihnuty touto chorobou tak vypravaju.Mame jedneho takehoto v rodine je to moj ujo.Chytilo ho to tak ,ze sa vypraval akoby s druhymi ale nik pri nom nebol aj moja mamka si to zacala vsimat,postupne sa to vsak zhorsovalo,az videl osoby ktore mu kazali zabit mamu,tak aj chcel spravit len mu v tom zabranil jeho ocino,chcel zautocit nozom...treba to urcite riesit,jedno je si mrmlat,ale ak sa vyprava akoby s druhymi osobami neni to sranda://

nirv

Ono aj tým že je osamela a nemá s kým pokecat, nemá záľuby, koníčky, tak sa baví aspoň sama so sebou. Je to smutné, ale tak sa rozhodla žiť. Musela by chcieť s tým niečo spraviť. Ona ked nemá vlastne problémy tak rieši cudzie. Ale niečo narušené tam je aj tak. Jedno s druhym. A nebolo to zo dňa na deň, určite to trvá roky.

anjelik*

Veľmi dobre rozumiem, o čom rozprávaš. :o) Nie vždy je naozaj najľahšie počúvať starších ľudí a zdieľať s nimi ich *problémy*. Vieš, každý je iný a každý považuje za to dôležité úplne niečo iné. Tvoja mama je len taká, rieši problémy iných, pretože nemá silu na riešenie vlastných. Problémy druhých ju odkláňajú od tých jej a to je vždy znesiteľnejšie a aj ľahšie. Ak nemá nikoho, jasné, že sa rozpráva sama so sebou. Lebo slovným prejavom sa dostáva mimo tých problémov a nie sú tak priamo v nej, kde ju ničia. Ak jej chceš pomôcť, musíš si ju vypočuť, ale nemusíš ju vnímať..to znamená, ponárať sa do obrazov, ktoré vytvára, do situácií, iba pri nej buď ako nestranný a nezainteresovaný. Robíš to z lásky k nej a vtedy sa to dá zvládnuť bez toho, aby si sa nahneval, poprípade bol otrávený. :o) Ale ak sa na to necítiš, radšej sa jej vyhni a snaž sa ju dokopať k nejakej kamarátke s podobným záberom...je ich veľa, v kostoloch, poprípade obchodoch. Jej sa uľaví, keď stretne niekoho podobného. Celé fórum je o nešťastných ľuďoch, nenaplnených, nevrav mi, že tam kde žiješ ty, nikto taký nie je. ;o) Matka potrebuje niečo, čo by ju motivovalo, evidentne doma nič také nemá...treba jej to nájsť, sama sa asi nemá k ničomu.

VladimirBaja

vies ale mna nezaujimaju veci alebo problemy co maju druhi. mna nezaujima to, co robia ostatni a ako napr. hospodaria s peniazmi, ako to zaujima moju mamu. ja nemam potrebu pocuvat taketo reci. ona ma potrebu to riesit a vobec sa to netyka ani jej a mozno len okrajovo. proste ona riesi take veci ze jej niekto povie ze nema peniaze a stona, a ona riesi potom to, ze no ako moze mat peniaze ked vsetko prejedia apod. proste problemy co sa jej ani netykaju riesi a toto mna teda naozaj nezaujima ako kto zije.

User_37597

jasne ze to moze byt tym...ludia si bezne prenasaju traumu z detstva a celkovo zo zivota to "starobi".
porozpravaj sa s nou o tom ci si nechce pokecat s tebou o problemoch alebo s psychacom.