Únos dieťaťa matkou

Príspevok v téme: Únos dieťaťa matkou
Peter_B

Dobrý deň,
chcel by som sa poradiť, respektíve poznať váš názor-skúsenosti v mojom prípade. Som rozvedený a s bývalou manželkou mám 6 ročnú dcéru, s ktorou mám výborný vzťah. S bývalou manželkou som si rozumel a to aj po rozvode až kým sa nezaplietla s jedným chlapom, ktorý už 6. rok žije v Severnom Írsku a má tam vlastné bývanie, trvalú, dobre platenú prácu.
Manželka sa za ním odsťahovala aj s dcérou a mieni sa tam trvale usadiť. Odsťahovala sa ešte v apríli a od vtedy som s malou len v telefonickom kontakte,alebo skype. V septembri dcéra mala nastúpiť do 1. ročníka, čo zrejme nastúpi už v Dubline, ale keďže hovorí plynule anglicky problém s tým nebude.
Máte niekto skúsenosti, príp. viete poradiť? Každý advokát mi radí niečo iné, ale nádeje mi nedávajú. Súdom som styk s dcérou upravený nemal, nakoľko sme sa vždy vedeli dohodnúť. Ďakujem

MarekBJ

Nepoteším ťa, ja som riešil pred dvoma rokmi podobný problém akurát sa jednalo o 2 deti.
Jedinou možnosťou je Centrum medzinárodnoprávnej ochrany detí v BA ale oni nekonajú za teba, len ti sprostredkujú pravnika v Írsku a ten nič nerieši. Nekonečné telefonáty,papierovačky,všetko preložené a overené do angličtiny.
Pozor,ak nemáš súdom upravený styk,tak to neberú ako únos. V SVK súdy už nebudú konať,lebo po 3 mesiacoch strácajú právomoc konať v takejto veci. Ak budeš mať dobrého právnika,tak sa dopracuješ aspoň k tomu,že si vieš upraviť styk. Dobrého právnika nájsť v tejto veci znamená asi tak hľadať ihlu v kope sena.
Ak sa ona nechce vrátiť,budú skúmať kopec blbostí, či sa vieš o dcérku sám postarať. Aké máš zamestnanie, atď... Je to časovo náročné a aj finančne.
Inak centrum patrí pod UPSVaR, ale konajú veľmi pomaly,všetko chcú xkrát a nepomôžu ani s prekladom s ničím.
Ja som mal právnika, platil som nehorázne peniaze a nič. Nakoniec som sa dohodol s bývalou,že môžem prísť za deťmi 2xročne a ona mi ich 2x donesie.

chytavanoha

Tvoja byvala kona protipravne, pretoze podla zakona MUSIS dat suhlas na vycestovanie za hranice. Ak to chces vazne riesit, urcite si najdi pravnika, co sa vyzna v tejto problematike a pripadne kontaktuj prislusne oddelenie MPSVaR, ktore sa zaobera touto problematikou.