Kontaktne sosovky - aka najmensia velkost (priemer) ?

jgdch

meri m. to zato ze je tvoj priatel nemozny, lekarka predsa nemoze. ty nemas ani ponatia ani mat nemozes aky priemer oka mas. mozno sa ti zda ze mas male oko ale to treba zmerat pristrojmi. lekar ti po odmerani presne povie ake parametre potrebujes a mozes si sosovky kupovat aj zo secondhandu

Nela41

meri.m keď nenosíš šošovky prosímťa neraď :)

Kontaktológ je očný lekár, ktorý má prístroje na meranie očí kvôli šošovkám (nie každý očný totiž šošovky predáva) alebo pracovník v optike, kde tiež vedia oči zmerať. "Predpisovanie" šošoviek znamená, že kontaktológ podľa nameraných parametrov dá vybrať človeku z niekoľkých druhov šošoviek, ktoré mu budú pasovať. Korigovanie je veľmi dôležité, pretože dioptrie, ktoré majú okuliare nemusia byť dostačujúce pre šošovky. Ja napríklad okuliare mám 2,50 ale šošovky 3,50 a na toto by som sama rozhodne neprišla!
Keď si človek nájde šošovky, ktoré mu pasujú jasné, že je lepšie si ich kupovať cez net, ale NIE PRVÝ PÁR!

Lekár ti sám určí aký priemer tvoja šošovka bude mať, nie ty. Preboha.

meri.m

Kontaktológ? To je aká odbornosť? Prvé šošovky by mal odporučiť lekár alebo optik na základe meraní, ale predpisovanie šošoviek som ešte nezažila - a príde mi to zbytočné, ak si ich človek platí sám. A tipujem, že Katariina to vyšetrenie za sebou má.
Na nete sú ceny o polovicu nižšie ako v optikách. Priateľ má tiež malé oči, doktorka mu šošovky vedela nasadiť, no on po kúpení už nie, a tak mu tvdnú doma v šuplíku. Možno by ti s nimi pomohol niekto, kto nosí šošovky bežne a má správne triky, ako ich dostať do oka. Podľa uja googla už moc menšie nerobia, Extreme H2O má 13,6, ale to nie je veľký rozdiel...

Nela41

Preboha šošovky ti MUSÍ PREDPÍSAŤ PODĽA VYŠETRENIA A MERANIA KONTAKTOLÓG! Ty si nemôžeš sama vybrať aké chceš šošovky, to si snáď robíš srandu?