Spracovanie zeleniny/ovocia

korkova

Skor myslim napriklad maliny, slivky, jablka, rajciny. Take veci, ktore ti vydrzia len velmi kratko. Zatial to riesim zamrazovanim, pripadne tepelnym spracovanim a mrazenim.
Ale kazdopadne dakujem.

jedulka

Potom taky souhlasím s tím zmrazováním.Ale naši předci to dělali tak, že ukládali třeba kořenovou zeleninu do písku.Tak nějak jeden vedle druhého a když bylo plno, zasypat pískem a pokračovali v další vrstvě.Ale přesně ti k tomu neřeknu moc, nevím. Agartio má s takovými věcmi vlastní zkušenosti.

korkova

jedulka, nie nie, zle si ma pochopila.
Hovorim ze je to fajn ze zozeniem vsetko vzdy, ale radsej by som si uchovavala vsetko zo svojej zahradky ako kupovala vzdy "cerstve" z dovozu z Afriky.

jedulka

v Ivkou souhlasím. Ale ty si opravdu myslíš,že seženeš v obchodech jen čerstvé výrobky,nebodaj zeleninu a ovoce? Měla by jsi to přehodnotit,nechci ti brát iluze.

Ivka 1

Mrazením sa uchováva najviac výživných látok.Pri tepelnom spracovaní je potrebné pripravovať zeleninu na pare ale pokiaľ možno,konzumovať zeleninu a ovocie v surovom stave.Sterilizáciou a varením sa ničia v enzýmy ,vitamíny a minerálne látky.