Paranoidna schizofrenia

Príspevok v téme: Paranoidna schizofrenia
melissa27

ahojte .mam 27r.v 22 mi diagnostikovali paranoidnu schizofreniu .moje problemy pred tym : 14 r sikanovanie v skole v 15 umrtie matky v 16-nechala som strednu skolu a ostala som doma ,nechodila som von ,az do toho 22roku mojho zivota.problem je v tom ze mam pocit ze som v detstve -6rokov zazila sexualne zneuzivanie od clena rodiny ,nechcela som o tom nikdy pred mamou hovorit vlastne som si to ani nepamatala a nevedela som co mam povedat .stale sa ma len pytali preco tak dycham.no momentalne neviem ci to neboli len nejake bludy ci halucinacie z tej schizofrenie ? nechcem o tom hovorit ,je mi to neprijemne .len neviem ci je to pravda alebo nie .stale sa mi vybavuje isty obraz.

melissa27

asi bude najlepsie fakt sa v tom nerypat ,ak sa to stalo tak musim ist dalej ,len neskoro som to asi povedala ,ale to je jedno citim sa lepsie .pondelok nastupujem do denneho stacionara -chcela som to ,aj on mi to navrhol,tak sm sa zhodli .dakujem

skleptik

Osobne sa mi zdá, že ťa ten lekár odbil a reči typu pozeraj sa do budúcnosti a mysli pozitívne, mi prídu ako prekrytie a neriešenie tvojho problému, ako nechuť sa niečim zaoberať. Nie som odborník, je to len môj názor. Bolo tu spomenuté, že si niečo nespracovala, s niečim sa nevyrovnala a vybavuje sa ti nejaký obraz. Možno by bola taká terapia a nie je zrejme, že by si vsugerovala, že to bol len blud a halucinácie...

melissa27

ahojte tak bola som u psychiatra a povedala ako tak naznacila ,on na to ze sa nemam vrtat v minulosti ,oni maju liecit tu moju schizofreniu a aby som pozerala do buducnosti a pozitivne..a tak dalej ,asi ma pravdu ,ja som proste len chcela vediet ..ale asi by som sa naozaj nemala trapit a viac pozerat na buducnost.

Mojava

Ahoj,
môže to byť následok zneužívania. Ako som niekde nižšie písala, záleží akú si zvolíte terapiu, predtým testy. Záleží aký typ pacienta si, ak si veľmi labilná a citovo vzrušivá, asi by som sa neodhodlala s tebou podstúpiť hypnózu, ani spätný návrat, ak si ale pomerne stabilný pacient, dalo by sa využiť mnohé metódy, typovo a funkčne podobné meditácii. Ale to by si musela mať naozaj špičku v obore, aby sa to nezvrátilo. A to ťa nestraším, ani v najmenšom. Ale celkom určite o tom informuj lekára. Ako vždy, čím menej ľudí to vie, tým lepšie - pretože to je veľmi ožehavé téma. Držím palce a napíš, ako Ti to ide.

melissa27

inac chcela by som sa este opytat ake to teda ma nasledky pre mna .takze z toho vsetkeho mam schizu .ale ja sa strasne vsetkeho bojim,hocicoho ,moze to byt z tej udalosti ?

Meretseger

Právne to už zmysel riešiť nemá, okrem toho je takmer isté, ba povedala by som, že úplne isté, že to dotyčný bude zapierať a teba ešte vysmejú. Pozor - nie odborníci. Ale ostatní členovia rodiny sa môžu obrátiť proti tebe. Psychoterapia by bola dobrá vec, dostať sa z toho, ale naozaj, doma sa to môže nepekne zvrtnúť a môžeš mať z toho ešte väčšiu traumu. Zažila som. Nič moc.

Agnes998

Súhlasím, skús to povedať buď svojmu psychiatrovi, alebo si nájdi nejakú psychologičku, ktorej budeš po čase dôverovať a skús to povedať jej. Oni už majú skúsenosti s ľuďmi s tvojou diagnózou, pomôžu ti rozobrať a analyzovať tento zážitok. Neviem, či má teraz po toľkých rokoch zmysel nejak to právne riešiť, teda podávať na toho človeka trestné oznámenie alebo tak, lebo ťažko to dokážeš. Ale už len pre tvoj lepší pocit zdôver sa s tým odborníkovi, on to nemusí povedať nikdy nikomu keď ty nechceš, aby ti neskomplikoval tvoj terajší život, len ti pomôže sa s touto skúsenosťou vyrovnať.

melissa27

Mojava dakujem ti/vam ze sa mi venujes.Ano chodim k psychiatrovi kazdy msiac pre lieky som na invalidnom dochodku .Dobre tak ja sa mu to pokusim povedat -naznacit .mam paranoidnu schizofreniu .inak ako som uz pisala ten dotycny este zije.neviem ake to bude mat nasledky.

Mojava

neviem či sa pri schizofrénii (a neviem aký typ máš ty) smie u nás používať hypnóza a terapia spätného návratu. mohlo by ti to pomôcť, alebo aj ešte viac uškodiť. Ale celkom určite mu povedz, čo si myslíš - čo si myslíš, že si pamätáš - nehovor to ako "hotovú vec" ako tvrdenie, ale tak ako si to napísala tu: že máš pocit, a vynára sa ti "spomienka" - opíš mu ju. Často už na základe chronológie spomienky a opisu bude vedieť ako ďalej postupovať. Ale celkom určite to povedz. Ak k nemu chodíš sama, o to lepšie - medzi 4 očami.

melissa27

ano chodim uz 5rokov k psychiatrovi ,ale mam mu to vazne povedat ? ked ja neviem ako mu to mam povedat je mi to neprijemne.inac ten clen rodiny este zije ...a neviem ako by to pokracovalo ,ale ked ja si myslim ze je to pravda,viem presne kde to bolo ale neviem ci on by nezapieral ,ako zistaia kto ma pravdu ? takze si myslim ze tato udalost bola prvotna ,ostatne uz boli len dozvuky .hanbila som sa sama pred sebou.
resp.ako sa riesi takato vec ? zneuzivanie v detstve ?