Mykanie pred spánkom - neviem zaspať

Príspevok v téme: Mykanie pred spánkom - neviem zaspať
ivka113

Ahojte, mám taký problém:
V poslednom čase (asi mesiac) sa mi čoraz častejšie a intenzívnejšie stáva, že keď zaspávam, konkrétne keď už som v takom polospánkovom stave, že viem, že už zaspávam, mykne mi časťou tela, konkrétne najčastejšie nohou, sem tam rukou, niekedy aj celým telom, alebo len prstom na ruke. Niekedy je to len také slabé myknutie, inokedy ako dnes v noci, mi poskočila celá noha nad posteľ, a spadla naspäť. Každopádne ma to zakaždým prebudí, no a keby sa to stalo pred tým zaspávaním raz dva razy, tak to nijak neriešim, lenže stane sa, že mi to robí aj hodinu, dva v kuse, a tým pádom nezaspím  sú dni, resp noci, keď je to viac menej ok, ale niekedy je to naozaj neúnosné. Niekde som čítala, že to môže byť zo stresu, je pravda, že ma momentáne v práci preradili a mám toho viac, no fakt je, že som v živote, aj v nedávnom čase, mala oveľa oveľa viac stresujúcejšie obdobia, a nikdy sa mi to nestávalo, naozaj nikdy. Keď sa to stane, snažím sa vsugerovať si, že to nič nie je, že je to v pohode a spi ďalej, ale niekedy sa to podarí, inokedy nie.
Lezie mi to dosť aj na psychiku, pretože som si vytvorila už hodne dávno takú moju „spánkovú bariéru“ - vždy som vedela vypnúť pred spánkom, a zaspať a prespať celú noc ako bábätko, akýkoľvek stres alebo námahu som mala cez deň, proste som to všetko vypustila a mala som pohodu, zaspala som vždy raz dva – vďaka tomu som sa začala tešiť na spánok každý deň, a keď som ho mala stresový, tak som si stále povedala, že to prežijem, a večer keď budem v posteli sa už budem mať fajne a zrelaxujem. A teraz toto  Nechápem prečo sa mi to zrazu stáva.
Viete mi prosím pomôcť, existuje nejaká pomoc ako to odstrániť alebo aspoň zmierniť? Môže to byť príznak nejakého ochorenia? Ja len dúfam, že to neprerastie až do nespavosti.
Zatiaľ mi to robí pár týždňov, nie každú noc rovnako intenzívne, a zatiaľ sa mi podarilo zakaždým zaspať, raz skôr, raz neskôr – mám to teda už riešiť, alebo ešte počkať?
Ďakujem vopred za každú pomoc.

xxxZZZ

Ivka113 presne to sa u mna zacalo posledny tyzden, zaspavam len s tazkostami o 4 rano, este som to aktivnejsie neriesil, ale uplne sa vidim v tvojom vyklade toho ako sa citis, horsie je to ze u mna sa to zacina prejavovat aj ked nespim, hocikedy pocas dna :/

11Petra11

Skús si pozrieť na nete : Hypnagogické záškuby alebo Myoklinické záškuby.
Môže ísť o to, že pri zaspávaní sa nám spomalí dych a tep, mozog nevie rozoznať, či človek zaspáva alebo zomiera a tak vyšle signál (najčastejšie do dolnej končatiny), končatinou trhne a človek sa prebudí.
Ale ak ti to robí tak často a dlho, môže ísť o nejakú poruchu