Úplne sama a vystrašená

Príspevok v téme: Úplne sama a vystrašená
summer23

Caute. Chcela by som vas poprosit o radu.Mam 23 rokov a ostala som uplne sama.Nemam ziadne kamaratky, rozisla som sa s frajerom po dlhorocnom vztahu, on bol moj najlepsi a jediny kamarat.Doma mam neznesitelnu situaciu s rodicmi, som bez prace a tu na vychode si ju ani nenajdem. Chcela by som odist do zahranicia, ale tam nikoho nepoznam ani neviem ako si tam najst pracu a sama sa strasne bojim ist. Neviem co mam robit, cele dni len placem a sedim v izbe.Niekedy sa mam chut zabit, je to neznesitelne :(( Nechcem brat ziadne lieky to moj problem nevyriesi..ani tu ostat a bojim sa ist sama prec ani neviem kde a nemam za kym. Viem celkom dobre po anglicky.

skrupka

Ja to mám podobne, nebaví ma to tu a tiež chcem odísť do zahraničia, ale nikto sa nechce pridať a sama moc nechcem ísť... Tiež som trochu stratená. Mám 22, ale ak by som mohla odísť zajtra tak som zbalená a nastúpená na odchod... takže tak...

Tinuš868

AHoj.Ja som na tom podobne.Nemám skoro žiadne kamarátky,situácia s mamou je niekedy zlá a potom sa hádame.Tiež by som išla rada do zahraničia,ale nemám s kým a angličtinu študujem,takže ju ovládam.Škoda,že si až z východu.Ja bývam na Orave.Daj mi na Teba mail..

cookieeska

Ahoj Summer, skoda, ze si k sebe nehodil aspon e-mail.. Celkom by ma zaujimalo, ci si sa niekam za ten tok pobla a ako sa ti dari ;-)

j.

Ahoj, chces este odist do zahranicia? Ja tiez. Teda uz som 2 roky vonku ale teraz chcem skusit inu krajinu. Na problem s kamoskami ti poviem iba jedno: bud vzdy samostatna a sama za seba. Inak to bohuzial v zivote nefunguje, aj ti najblizsi nas mozu zradit. Ale chapem tvoju situaciu...
ak si este kikam neodisla, ozvi sa.
S pozdravom, Jana

Palmanus

Ahoj summer23.

Určite ti doporučujem čo najviac rozširovať svoju slovnú zásobu v cudzom jazyku, ktorý ťa najviac baví a ktorý ako tak ovládaš (hlavne v smere ktorým by si sa chcela zaoberať), a potom určite skús vycestovať do zahraničia.
Viem že je to ťažké ale drž sa vždy hesla "Život je zmena", netreba sa báť, lebo strach iba brzdí náš postup dopredu. Určite máš pred sebou úžasnú budúcnosť, takže treba správne využiť čas (to je rozvíjanie tej slovnej zásoby) namiesto nejakého smútku či bezcenného plaču.

Čo sa týka vzťahu či straty priateľov (ktorý asi neboli skutočný , lebo by ťa neopustili), je to už minulosť, netreba plakať nad rozliatym mliekom a treba sa vzchopiť ísť ďalej s úsmevom, lebo za rohom ťa určite čakajú nové známosti ,noví a lepší priatelia :)

Takže DO TOHO!!!
Držím ti palce :)

summer23

Dakujem velmi pekne za rady:)

Tak ja viem urcite,ze nechcem ostat na slovensku. Neznasam toto mesto a celkovo tu nevidim moznosti,chcem sa zdokonalovat v cudzom jazyku, spoznat inu kulturu, mentalitu, cestovat kym som mlada. Tu sa citim ze som taka ina, slovaci mi pridu velmi konzervativni.

Ja som uz v anglicku bola v lete na brigade aj s mojim byvalym priatelom a on to vsetko vybavoval.
Teraz by som musela ist sama a ja si pridem taka neschopna..neviem komunikovat s ludmi, mam problem nadvazovat kamaratstva, preto nemam ziadne kamaratky.Na strednej si kazdy hovoril aka som ticha a cudna a vlastne cely moj zivot doteraz bol o nicom.
Ja by som aj v sebe nasla odvahu odist lebo si hovorim ze co mozem stratit, horsie to uz nebude. Mam aj nieco nasetrene na zaciatok ale netusim ako si stade najst pracu,vybavit ubytovanie..seriozna agentura na slovensku asi neexistuje a na slepo ist uplne do cudziny kde nikoho nepoznam a pri tom co vidim v spravach co sa moze stat.
Uz 2 mesiace vkuse nic nerobim len si citam fora o zahranici, aj som posielala ziadosti do anglickych agentur ale nikto sa neozval a ziadnu poriadnu radu alebo typ na agenturu som tam nenasla.

Mne je uplne jedno co by som robila na zaciatok, nie som vyberava. Kludne by som aj umyvala zachody len nech sa pohnem odtialto a potom by som si hladala nieco lepsie. Keby som aspon mala nejaku kamaratku,ktora by so mnou isla tak by som sa nebala. Ale to si nenajdem..
A co sa tyka rodiny tak nebudem zachadzat do podrobnosti..ale tie vztahy sa uz nezlepsia. To suvisi s povahou mojho otca, nedokazem ani zit v tom dome, vkuse placem za psikom ktoreho nam zabilo auto..len vinnou nezodpovednosti mojich rodicov, ich to absolutne netrapilo. Viete si predstavit aky maju asi vztah k dietatu ked s nimi ani nepohne ze im zabilo psa. Niekedy rozmyslam, ze to aka som, ako vnimam seba a ludi vyplyva z toho ako som bola vychovavana. Ale to je uz zbytocne riesit, ja sa chcem zmenit a chcem zmenit svoj zivot k lepsiemu. Som zdrava, mlada, nie som hlupa tak co mi vlastne brani? Strach, smutok :(

Mima.89

Ahoj, nemusíš ísť do zahraničia, stačí sa presťahovať do nejakého podnájmu možno na západnom Slovensku, prípadne v čechách a nájsť si prácu. Bývať môžeš napríklad so študentkami vš a tak by si mala omnoho lacnejší nájom a tak isto aj nové kamarátky, bola by si v spoločnosti.

_meno

ahoj summer23

to nemam ziadne kamaratky mi znie trosku, akoby si ty chcela vlastnit kamaratky, ze oni ta musia mat radi. koho mas rada ty a staras sa o neho, nezistne im pomahas ? (surodenci, priatel, priatelia, rodina, znamy . proste hocikto komu si oporou)

ludia maju slobodnu volu, maju radi to, co vidia a vnutorne s tym koreluju. (ja nvm, mam rad uprimnost, a ked ju vidim v tebe .. tak ta mam rad taku aka si

samozrejme clovek ma dobre aj zle vlastnosti..skor zalezi od naseho pohladu, ci si nase zle stranky uvedomujeme a snazime sa na seba pracovat - kontrolovat sa.
a svoje dobre stranky sa snazime dalej rozvijat.

mno rodicia vedia dat detom, len to, co maju (vsetko ich vzdelanie, pristup k zivotu, skusenosti).

co rada robis summer23? mozno ta trosku prekvapi .. ale v zahranici su tiez len ludia na kusku zeme :D
to, ze sa presuniet z bodu A do bodu B .. nie je ziadna zmena v tebe, je to zmena okolia

Boh vytvoril rodinu ako elemntarna jednotka LUDI. preto, mas pocit, ze samej je vsetko tazko - lebo trhas Bozske vztahy .. nicis si zivot .. akoby som to povedal .. kto sa nevie postarat o svojich rodicov (stara rodina), nebude sa vediet postarat ani o rodinu novu (priatel, deti).

tam potom daktori ludia vedia lubit len napr. na urovni zvierat - deti v blate, ale hlavne ze pes je ucesany. alebo napr. na urovni kamaratov - nedokazu prehlbit vztahy ani do priatelstva

napada ma, ked zistis, co ta bavi, co chces poskytovat - zistis, co vlastne chces robit. (ja nvm, ak rada robis s detmi a vies cudzi jazyk, zrejme nebudes chciet ist na farmu, alebo opartovat starych ludi alebo do kuchyne).

ale prijimam tvoju situaciu .... niekedy je lepsie sa zbavit najskor zleho ... a potom sa naplnat dobrym..alebo je to skor ruka v ruke - dobre sa zacne vymienat za to zle.

viem ze na slovensku sa teraz roztrhlo vrece so socialnymi bytmi (nie pre socialne slabsich, ale mestske, dedinske) s nizkymi najmami pre mladych.

mozno na zaciatok si najdi jednoduchsiu pracu v svojom okoli a posetri si peniazky a pozeraj pracovne ponuky, agentury, znamych sa pytaj po praci v zahranici v danej oblasti, ktora je tvojim talentom

a ked budes uz mat dake peniazky v prasiatku a vhodnu ponuku - sa stretava pripravenost s prilezitostou :)

ja nvm, pises ze si z vychodu - cize zrejme porozumie najdes okolo seba, kedze viaceri asi nemaju pracu.
riesenie vsak zrejme nie :) to musis hladat tam, kde chces ist (ci uz inde na slovensku, ci do vacsieho mesta, ci do anglicka, irska, australie .. ja nvm, uz len na jednoduchom pokeci najdes XY ludi, miestnosti, co su mimo SK.. popytaj sa ich, ako zacinali, ako sa tam maju, ako by isli uz teraz, co by poradili tebe..
popozeraj si na nete clanky ludi, co odisli, ako odisli, kontaktuj ich ...

akoby som to povedal .. ono ked nedavame pozor co nam vravi Boh, nasa cesta (tao), nas zivot, sa nam zda \'zly\' a nechceme v nom pokracovat .... ale s novym dnom prichadza nova sila a nove myslienky ... aj napr. to, ze si prisla na to, ze ti neni moc dobre teraz .. je cesta .. nesidis na riti zufala, uz si sem napisala, kusok po kusku si ides po svojej ceste :) o mesiac mas mozno robotku, o 2 mesiace mas mozno prvy vyplatu , o 3 mesiace najdes vhodnu ponuku, o 4 mesiace vycestujes .. o 10 mesiacov zistis ze si spravila zle, ze si sa mala inak rozhodnut ... zase prehodnutis svoju situaciu ... proste je to zivot, cesta .... sme viac otvoreni prijat zmeny, sme ochotni vydavat zo seba energiu? ideme po ceste \'rychlejsie\' ... sme lenivi? zvalujeme vsetko na druhych? stojime na ceste a nikam sa nehybeme, len buchame pastami po asfalte

..ako tak citam uz aj mnohi ludia ti tu zdielaju svoje skusenosti :) kto hlada , najde :)

Vela stastia a hlavu hore summer23 :)

MultiLevel

Chapem, ze sa bojis ist sama prec, ale nebola by si prva ani posledna, co odisla sama do zahranicia. Urcite si velmi rychlo najdes priatelov, okruh svojich znamych, len sa toho nesmies bat. Je to podobne, ako keby si odisla za pracou do Bratislavy napriklad. Tiez tam nebudes najprv nikoho poznat a budes sa mozno chvilu citit osamelo, ale ten okruh sa znamych sa vytvori urcite. Nesmie ta strach tak strasne opantat, ze sa nepohnes z jedneho miesta a budes nestastna....Najdi tu odvahu, urcite to v sebe mas, len vplyvom okolnosti sa ti nedari rozhybat.
Z vlastnej skusenosti mozem odporucit krajiny ako Norsko, Irsko, Svajciarsko. No v ziadnom pripade nie Anglicko ;)