Som závislá na facebooku

Príspevok v téme: Som závislá na facebooku
Andrejka Aju

Mám 16 rokov,faceboook mi rodičia nikdy nechceli dovoliť A tak som sa rozhodla že je to moja vec A fb si založím....Už je to asi dva mesiace A trávim tak všetok svoj voľný čas.... Ráno vstanem A prvé čo urobím je, že idem na fb..... V škole na hodinách som na fb....spať idem skoro vždy po polnoci,lebo som,samozrejme, na fb....Nechodím vôbec von,V škole mám zle známky....Ale čo mám robiť to sa proste nedá?! Celé dni len ležim V posteli...Prejde ma to postupne alebo to tak bude furt?! Ďakujem za rady....

YXC1234567

Mala som niečo podobné, ale trvalo to len pár mesiacov. A to som bola na rozdiel od väčšiny ostatných už dospelý a pracujúci človek, čo nemá rozum. Práca mi zabrala celý deň a ja som sa na FB dostala až večer, keď už bolo treba ísť spať. Spať? Ale kdeže! Vysedávala som tam každý deň do tretej do rána. Niekedy aj do piatej. Takto som to dokázala ťahať pár týždňov, ale chronická únava a nevyspatosť ma takmer zabila. Pochopila som, že jediná šanca, ako sa vyspať, je, že sa z FB nadobro odhlásim. A závislá som nebola ani len náhodou. Keby áno, nedokázala by som s tým zo sekundy na sekundu nadobro seknúť. V mojom prípade išlo o to, že som sa bála, že by sa mohol uraziť niekto, kto má dnes napríklad narodeniny a ja mu nenapíšem, zatiaľ, čo nášmu spoločnému priateľovi som napísala včera a ďalšiemu takému predvčerom. Rozmýšľala som, čo by asi povedala kamoška, ktorej neoznačím, že sa mi páči fotka jej bábätka, ktoré je určite o trochu krajšie ako bábo tej spoločnej priateľky, ktoré som lajkla včera. Medzitým bolo treba čítať správy a neodpísať by bolo nezdvorilé. V čase, keď som mala rozpísanú nejakú správu, začali dvaja, traja so mnou chatovať. Z toho som bola trochu mimo, zrazu som nevedela, čo mám robiť, či dokončiť správu, či odpovedať na chatujúcich. Total chaos. Nechcela som, aby sa niekto urazil, nahneval. Medzitým ma niekto z chatujúcich poprosil, aby som tam dala fotku mesta, v ktorom bývam. Potom nejaké moje fotky. Nemala som vtedy ešte ani smartfón, tak som všade chodila s digitálnym foťákom ako vyhúkaný Číňan a fotila, čo sa dalo, len aby sa každému vyhovelo. Denno-denne pribudla kopa statusov a ja som ich chcela vždy všetky prečítať. Medzitým ma niekoľkí prosili, aby som sa stala ich susedkou v takej a onakej hre. V živote som nehrala žiadne počítačové hry a už vôbec nie facebookové a nemala som naozaj ani chvíľu času akosi zisťovať, čo sú to za hry a o čo tam vôbec ide, hlavne, že som bola susedkou polovice mojich priateľov. No okrem toho, že som sa stala ich susedkou, som do tých hier v živote neťukla. Ja som si aj chcela zistiť, o čom to je, ale na to už naozaj nebol čas, takže som sa nakoniec k tomu ani nedostala. Po niekoľkých týždňoch som sa nakoniec na smrť unavená videla už v hrobe a rozhodla som sa virtuálny svet Facebooku raz a navždy opustiť. Je mi ľúto, ale som iba človek a tých osem hodín nočného spánku potrebuje každý z nás, aj ja. FB je pre ľudí, ktorí nemajú čo robiť. Nedá sa proste mať tam profil a nebyť nikdy online, lebo čo ak niekto napíše správu, čaká rýchlu odpoveď a ja mu odpoviem až o pol roka a pre všetkých budem za ignorantku? To tiež nechcem. Keď FB, tak buď tam fakt tráviť tých 6 hodín denne, alebo nebyť tam vôbec. Ja som si vybrala to druhé a som si istá, že moje rozhodnutie bolo správne. Žiadna závislosť, len sebazničujúca a masochistická ochota vyhovieť každému nedovoliaca tráviť tam menej ako 6 hodín denne. NIKDY VIAC!!!

Marko 37

a chvalim prispevok od nicka Pedagog, dobre pise a mudro. Neuvedomujuc si davanim informacii o sebe na fb ze ktokolvek moze tieto vase udaje zneuzit. To si uz rovno dajte aj adresu svojho bydliska, cislo bankoveho uctu, heslo a pin kod ku karte, vysku mzdy, kam si odkladate kluce od auta a bytu, cislo telefonu atd.

Marko 37

mladez spamatajte sa, travit tolko casu fejsbukovanim je strata casu a zivot tak rychlo uteka. To je ta dnesna spolocnost, mladez cele dni travit cumenim do mobilov a pocitacov visiac na fb. Ved sa uvedomte ze je to chore. Je to novodoba zavislost ako zavislost na alkohole, cigach ci hracich automatoch. Je to smutne ze clovek ide sadnut na kavu a tam vidi dvoch troch mladych a vsetci cumia do mobilov namiesto rozpravania, ide clovek po ulici a na lavickach mladi cumiach opat do mobilov, je v kostole a tam niektori to iste. Minule som bol v kine a jedna baba este aj tam pozerala do mobilu pocas premietania. To co uz je? Kam spejeme? Preco svoj zivot vkladame do nejakeho fejsbuku a fb je nas zivot? O co lepsie sa zilo ludom pred 20 rokmi ked nebol ziaden fb? Vsetok svoj zivot davame na fb. Kde sme boli, s kym, co sme jedli, co budeme jest, ako cvicime, co si oblecieme, co sme kupili, s kym mame vztah, kolko deti mame, ich a nase fotky, informacie o nas, kde pracujeme, kde ideme atd. Ved my uz nezijeme zivot, nas zivot sme vlozili do facebooku. Vela ludi uz uplne pohltil. Vdaka nemu sa rozchadzame, podvadzame.
Aky som len stastny ze niesom na fb. O co krajsie som mal detstvo ked fb nebol. O co viac som bol bez stresu ze kto mi to opat a co pise Nikto a nic, ziadne pipanie ma neobtazovalo ako dnes mnohych ludi. Lutujem dnesnych ludi. Takto sa nechat zotrocovat fb.

Višnička

Ahojte od kedy som spoznala mojho chlapca si s ním píšem neustále a začala som byť závislá na facebooku. PS: mám 14 rokov.

Sierra

Ja mam ten isty problem ako ty, ze vsetok svoj volny cas travim ty, ze som na facebooku..lenze ja si uvedomujem, ze som na nom zavisla...ja mam 15, matka mi vsetko zakazuje, takze mam asi 3 ozajstnych priatelov, ktori su bud v inom meste ako ja alebo su tak zaneprazdeny, (vacsinu casu), ze na mna cas nemaju...nemozem si dovolit ziadne kruzky ani nic podobne..a v roku 2012 (mala som 13) mi zrusili facebook.. 7 mesiacov som bez neho vydrzala, potom som sa zas prihlasila a vsetko sa vratilo do starych kolaji :( rok som tajila fb a prisli mi na to, od mamy som taku dostala cez hubu, ze som olutovala prihlasenie:) fungovala som tam este od januara, ale dnes som si povedala, ze stacilo!!! Myslim si, ze to pojde len potrebujem silnu volu :)

Andrejka Aju

Winki:tak ja si tam väčšinou písem s mojim frajerom,s kamaratkami....Ja viem ze niekedy(ok,tak väčšinou) su tam blbosti a trapne veci,ale zasa sa tam niekedy fakt nasmejem :D
Wanillka:ano,mam dostala som tablet aj s internetom,takze som tam v podstate stale ...teraz,ked nad tym tak rozmyslam,mozno by som taka zavisla nebola keby som ten tablet nemala...aj teraz,ked som tu na notebooku len cakam kedy mi mama vtrhne do izby a uvidi ma na fb...
Ale dakujem za rady...

Wanillka

Pises ze si na FB aj v skole, takze sa asi prihlasujes z mobilu :) neviem aky mas mobil ale na tých nových si online v podstate stale, ak mas messenger. Tak to ber tak ze ti tam nič neutečie a skus ten cas tam trochu obmedzovať ;) spravy a novinky si precitas hocikedy ale mladaa si len raz a ak tu mladost premrhas sedenim za Fb budes to neskor mozno lutovat , takisto vidis ze to ovplyvnilo aj tvoj prospech a to uz nie je dobre . Venuj cas radsej realnym priatelom a zalubam a FB vyuzivaj iba v pripade ze sa potrebujes spojit s ludmi ktori su daleko alebo sa dohodnut s niekym, ak je to dolezite a nevyhnutne :)

winki

Mňa by veľmi zaujimalo ako tam ten čas tráviš? Lebo ja keď sa prihlásim na Fb po týždni, tak absolutne nič nové max. tak pár trápnych príspevkov od nonstop užívateľov, sem tam nová fotka z výletov mojich známych a ostatné sú zdielané hlúposti a balast čo nič nehovorí. Takže čo tam robíš???

Fleur-de-lis

"Prejde ma to postupne alebo to tak bude furt?!" no, ak budeš pasívne čakať ako sa to vyvinie, tak premárniš veľa času. Možno to časom trochu poľaví, keď to už nebude novinka. A možno to bude ešte horšie, lebo sa staneš ešte viac závislou na záujme iných. Problém je, že to nie je skutočný život. Facebook by mal byť len malým doplnok ako možno byť v kontakte s priateľmi, ktorí sú ďaleko, alebo ako zdieľať niektoré zaujímavé veci. Ale určite to nemá byť hlavné miesto komunikácie. Aj niektorí dospelí sa stanú takto závislí, takže vzhľadom k tvojmu mladému veku a závislosti by som odporučila zrušiť účet, ak sa nevieš ovládať. Budeš nervózna nejaký čas, ale to prejde, ak si nájdeš nejaké skutočné aktivity a priateľstvá.