Krst a civilny sobas

strapaty

dat dieta pokrstit a nevychovavat ho vo viere je to iste ako prihlasit ho na vodicky a nikdy ho neucit jazdit ...

.. dieta sa krsti vo viere svojich rodicov (lebo neprima tuto sviatost zo svojho rozhodnutia)... pokial veris v skrieseneh krista, v cirkev, v boha v tej viere ho mozes dat pokrstit... pri krste sa zavazujes dieta vychovavat vo viere ... si si toho vedoma?

ale pokial zijes s manzelom (v nesviatostvnom zvazku) civilny sobas tak zijes umyselne v hriechu ... cize otazka potom je ci skutocne zijes vieru v ktorej ho chces dat pokrstit...

tym ze sa rodic rozhodne dat pokrstit svoje dieta prebera na seba obrovsku zodpovednost ... bude sa priamo zodpovedat za zivot svojho dietata ... ak ho neplanujes vychovavat vo viere je vtedy lepsie nedat dieta pokrstit ako male ale pockat kym nebude mat aspon 9 rokov kedy sa uz moze samo rozhodnut pre krst...

vsak zalezi hlavne na knazovi ci na seba zoberie take bremeno zodpovednosti ...

MultiLevel

na...a mate to tu mile devy pekne napisane, co som vam tvrdila :D Dakujem Hildegarde, ze si im to tu tak pekne zrhnula, ako to asi vyzera...Mnohi si totiz myslia, ze krst je len daka formalitka, ktora k nicomu nezavazuje a nic neznamena...Ale to sa mylia :)

hildegarde

Martina, veríš v Boha? Veríš, že poslal svojho syna Ježiša, ktorý za Teba zomrel, aby Ťa vykúpil z hriechov? Veríš v Ducha Svätého? Veríš v svätú cirkev katolícku, spoločenstvo svätých, odpustenie hriechov, vo vzkriesenie tela a život večný?

Okrem iného sa aj toto kňaz pýta rodičov dieťaťa, ktorí majú vyznať vieru za svoje dieťa. Rodičia majú odpovedať podľa pravdy, pretože odpovedajú pred Bohom. Boh je pri tomto obrade najdôležitejší, nie kňaz či prítomní hostia. Sviatosti nie sú "blbosti", v každej jednej pôsobí priamo Boh. Ľudí môžeme oklamať, ale Boha nie, on vidí priamo do srdca. Nemá zmysel hrať divadlo pred Bohom, len preto, aby sme uspokojili vôľu iných ľudí, hoc aj vlastných rodičov.

Už v úvode kňaz povie toto: Milí rodičia, žiadate krst pre svoje dieťa. Tým beriete na seba povinnosť vychovávať ho vo viere, aby potom zachovávalo Božie prikázania a milovalo Pána Boha a svojho blížneho, ako nás o tom poučil Kristus. Ste si vedomí tejto povinnosti?
Rodičia by mali odpovedať áno.

Ak by si toto áno nahlas povedala, ale myslela by si si v duchu svoje, o čom by to všetko bolo? Nájdi odvahu byť úprimná voči sebe i voči Bohu.
Ďalej nasleduje otázka na krstných rodičov: A vy, krstní rodičia, máte pomáhať rodičom plniť túto povinnosť. Ste ochotní im v tom pomáhať? Martina, mali by Bohu pred svedkami klamať aj krstní rodičia, ktorých by ste si vybrali?

Čo sa týka ohlášok pred svadbou v kostole, údaje o snúbencoch sa zverejňujú z dôvodu, aby sa prihlásili na faru ľudia, ktorí by vedeli o prípadných prekážkach cirkevného sobáša na strane nevesty alebo ženícha, ktoré by jedna strana pred tou druhou zatajila.

Kto to myslí s vierou a Pánom vážne, nemôže sa neustále pozerať na iných a ukazovať na ich hriechy prstom. Treba sa pozrieť do vlastného vnútra, pretože pred Bohom sa budeme zodpovedať za vlastné hriechy a odvolávky na viny druhých nám veľmi nepomôžu. Vždy sa musíme obávať, že ten druhý, nad kým sa pohoršujeme, je svätejší ako my.

trudVilko

toto zboznujem na ludoch, do kostola do cely rok nechodi ale ked sa narodi decko tak sa tam trepe a dusuje ze ho chce dat pokrstit. a co ked ho das ved tam musis aj dat slub ze ho budes vychovavat v duchu cirkvi a krestanstva. mala by si ho ucit sa modlit chodit do kostola a sama zit tu vieru nie len obrad krstu prveho sv. prijimania birmovky a dovi dopo.
tiez zboznujem tie pipky co nevedia ako kostol vnutri vyzera a ked sa idu sobasit tak do kostola lebo pekny obrad bude zobrazeni na videjku co? ide vam len o tie obrady lebo to je ako sucast ale aby ste zili tu vieru tak to nie. do kostola len krst prve sv. prijimanie birmovka sobas a pohreb. bodka vsecko splnene. alebo tiez zboznujem tych ked su vianoce alebo velka noc tak ti najvacsi bezboznici sa prvi trepu do kostola lebo je sviatok raz v roku ale ani prezehnavat a modlit to nevie sa. hlavne ze sme vyobliekani to je hlavne. neznasam takychto farizejcov chodia sa hrat na veriacich. ja tam aspon nechodim.....

winki

Podľa mňa by sa malé deti nemali krstiť. Veď si treba uvedomiť, že tým mu nanútite niečo bez jeho vedomia. Čo keď sa neskôr rozhodne, že tá viera v ktorej je pokrstené mu nevyhovuje?

MultiLevel

:-D
no jasne vsetci by chceli mat pokrstene dieta ale viest ho k viere, to nie :-) Vo vlastnom zaujme by som niektorym odporucila nastudovat si, co to ten krst vlastne je. To nie je len formalita....Ja do kostola nechodim, v Boha verim, ale dieta pokrstit nedam :-) Nie som ani pokrytec, ani si z krestantstva nebudem robit "kolnicku na drevo" a vyberat si z neho to, co sa mi zrovna hodi :-)

mojnazor

neviem co tu pindate.ja dam svoje dieta pokrstit o par tyzdnov.do kostola nepachnem-az na krst.ked niekto veri tak to ma v srdci.kolki chodia do kostola a su to najvacsie civilizovane svine pod slnkom...tot moj nazor

lilyiankaa

Ni-ka, tak nevedela som, ako presne to je stanovené ..ale tiež to záleží od kňaza, verím tomu, že ak by prišli za tým "nesprávnym", tak by nevestu bez sviatosti veľmi rýchlo vyprevadil preč ...

MultiLevel

Martina, sorry, ale z velmi prapodivnych dovodov chces krst pre dieta.....
"pretoze je pokrstenych mnozstvo ludi co nepoznaju co to je:kostol,prijimanie,birmovka,biblia .......preto"
Prepac, ale to je nazor ala pravek. Skutocne. Nechodim do kostola, ale toto mi pride ako totalne ruhanie sa. Ta viera na nieco je, ma nejaky vyznam. Ten KRST MA NEJAKY VYZNAM. Nie je to len formalita v style "aby boli nasi doma spokojni a aby nas ludia neohovarali".
Ty nemas pozerat na to, co chce tvoja rodina, tvoje okolie...alebo davat ako argument, ze kopec ludi je pokrstenych a nevedia co je to kostol :D :D Co povies dietatu, az sa raz spyta, preco je pokrstene, ale ty ho k viere nevedies? Povies, ze "kopec ludi je pokrstenych ale nevedia, co je to kostol a preto sme ta dali pokrstit?" :D :D :D
Bud ho budes vychovavat vo viere a teda ho das pokrstit, alebo budes kaskat na celu vieru a v tom pripade je krst maximalne zbytocny

ni-ka

lilyanka mozu mat sobas v kostole aj ak je jeden neveriaci, uz nemusi mat ani cirkevne sviatosti ale musi sa zaviazat ze deti bude vychovavat v krestanskej viere